globalmoto_duben_nolan




Ducati Tour 2012 už jede naplno

Putovní seriál testovacích dnů se rozjel už potřetí, a tentokrát se začínalo na severu Moravy. Nás ale zajímala až druhá zastávka Ducati Tour 2012, kde byla poprvé k dispozici i největší pecka letošní sezóny s čerstvým titulem Motocykl roku. Předváděcí 1199 Panigale se k testovací flotile připojila v Táboře, kde se testovalo o uplynulém slunečném víkendu, ale na trase ji čeká ještě dalších šest štací. Tak si tuhle šanci nenechte ujít, protože svezení na Ducati Panigale je zážitek, který jen těžko dá popsat.

Kapitoly článku

Spolu s redaktory dalších motocyklových periodik jsme si mohli užívat záviděníhodného luxusu, protože se naše účast obešla bez předchozí registrace, a na zkušební jízdy během novinářského odpoledne nebyl takový nával jako při testovacích dnech pro veřejnost. U stolku s rozvrhem jízd na  Ducati 1199 Panigale ale i tak stála  dlouhá fronta. První příležitost k seznámení s přelomovou novinkou si nechtěl nechat ujít nikdo z přítomných, přestože okolní silnice praskaly ve švech pod náporem výletníků, směřujících na svá letní sídla s vyhlídkou tropického prodlouženého víkendu.
Pro seznámení s doporučenou trasou zkušebního okruhu přišla velice vhod červená Multistrada, se kterou jsme se potkali už vloni při klasickém redakčním testu. V hustém provozu jsem ocenil hlavně vzpřímený posez a dynamiku motoru, se kterou se rychlé předjížděcí manévry stávají hračkou. Na volnějších okreskách, když se cestovní tempo konečně trochu zrychlilo, pak Multistrada neměla ani trochu problém udržet krok se sportovnějšími modely.
Monster 796 prošel naším redakčním testem také nedávno, zato Streetfighter 848 je vedle Panigale další významnou novinkou v letošní nabídce Ducati. Krátká jízda do písmene potvrdila všechna očekávání: na rozdíl od velkého Streetfightera, který je určen pro zkušené pouliční rváče, může menší 848 pomoci zvednout sebevědomí i méně zkušeným jezdcům. Kromě toho nabízí podstatně komfortnější svezení, na čemž má velký podíl vyšší umístění řídítek a nižší sedlo. Ani podvozek se netváří tak tvrdě, ale charakter motoru je pořád dostatečně vulgární na polechtání ega. Na chvíli se mě dokonce zmocnily obavy o budoucnost velkého Streetfighteru, ale odstrojená 1198 přeci jen bojuje o přízeň zákazníků v trochu jiné cílové skupině.
Nejdiskutovanější novinka letošního roku v kolonce naší redakce čekala až na samém konci testovacího rozpisu, a s odstupem času musím uznat, že to byl velké štěstí pro ostatní předváděcí modely. V návalu emocí, způsobených prvními několika kilometry, by bylo asi nemožné zachovat objektivitu, a ve stínu 1199 Panigale by žádná z ostatních předváděček neměla šanci zanechat jakýkoli dojem. A to jsem se cestou do Tábora bál, že po velkém očekávání nastane velké zklamání. Něco jako když jdete z kina, a říkáte si: "co na tom filmu všichni vidí?" Ale Ducati Panigale, to je jiná story. Pověst, která ji předchází, se ve skutečnosti potvrdile ještě ve mnohonásobně lepším světle. Ať už bych měl říci něco o podmanivém a jedinečném charakteru motoru, nebo o dokonale přesném podvozku, či fantastických brzdách, připadá mi, že slova ztratila svou cenu. Něco tak výjimečného se prostě musí zažít.
Na vyzkoušení všech modelů, které s Ducati Tour 2012 putují po České republice, by bylo potřeba mnohem víc času než jedno odpoledne - nabídka totiž zahrnuje prakticky kompletní řadu. Kromě uvedených  modelů je možné se zapsat na zkušební jízdu s Monster 1100 Evo,  848 Evo, nebo Diavelem. Nejbližší příležitost se nabízí 5. května při zastávce v Děčíně, kde už byla otevřen i webový registrační formulář. Další termíny najdete na stránkách českého importéra, ale za zvláštní připomínku stojí jistě Ducati Den, který proběhne 6. června na automotodromu v Mostě.
Na všech místech, kde se Ducati Tour zastaví, můžete kromě nabídky testovacích jízd  využít také zvýhodněné nabídky na nákup značkového oblečení v Ducati kamionu.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist