journeyman_brezen




Yamaha XSR700 od Rough Crafts má dvojí tvář

Program Yamaha Yard Built se vrací se do dílny tchajwanského úpravce Winstona Yeha ze společnosti Rough Crafts. Na základě přestavby modelu XJR1300 Guerilla Four z roku 2015, která nastavila laťku hodně vysoko, si Yamaha vybrala pro první letošní přestavbu motocyklu z řady Sport Heritage společnost Rough Crafts - a základem se stal model střední kubatury, XSR700.

Kapitoly článku

Kromě řezání a svařování rámu, které pravidla projektu Yard Built nedovolují, dostal Winston zcela volnou ruku. A výsledek jeho práce? Ne jen jeden, ale hned dva skvosty. Pomocí jednoduše vyměnitelných sad lze z modelu XSR700 za méně než hodinu vytvořit silniční stroj ve stylu café racer - „The Corsa Scorcher", nebo terénní motocykl ve stylu scrambleru, „The Soil Scorpion".

„Jde o naši první přestavbu motocyklu s dvojí tváří," uvedl Cristian Barelli, Marketing Coordinator společnosti Yamaha Motor Europe. „Tato přestavba je pro mě opravdovým dokladem všestrannosti modelu XSR700 jako základu pro zákaznické úpravy. Ať už budete chtít vytvořit café racer nebo scrambler, tato přestavba je důkazem, že můžete mít obojí, aniž byste přišli o charakter, ducha či jízdní vlastnosti původního stroje."

„XSR je skvělým základem, na kterém se dá stavět," uvedl Winston. „Mám moc rád trubkový rám modelu XSR700 a skvělý poměr výkonu a hmotnosti tohoto motocyklu. Díky nové konstrukci rámu, který je kratší a má demontovatelnou trubku zadního rámu není třeba rám řezat, pokud chcete dosáhnout opravdu originálního tvaru. Dostal jsem se ale do situace, kdy jsem se nemohl rozhodnout, zda mám postavit café racer nebo plochodrážní tracker, a tak mě napadlo, proč neudělat sadu pro úpravu, aby si zákazníci sami mohli na základě vlastních nápadů sestavit kombinaci odpružení, kol, brzd a řídítek a vytvořit tak stroj podle svých požadavků?"

S vidinou požadované koncepce dvou variant jednoho motocyklu se následně obrátil na společnost Shark Factory. Využil její kompletně nastavitelné odpružení X2E s digitálním dálkovým ovládáním, díky kterému lze celou sadu průběžně měnit z nastavení pro asfalt na hodnoty pro terénní vyjížďku.
Verze cafe racer využívá extrémně odlehčená kola z uhlíkových vláken od společnosti Rotobox a řídítka montovaná přímo na trubky vidlice od firmy Gilles Tooling. Ty doplňuje titanový výfuk Akrapovič určený původně pro model YZF-R1.

Scrambler je opatřen lehkými kovanými koly od Wukawa Industry, ručně vyráběnými plochými řídítky a nahoru vyvedeným titanovým výfukem Akrapovič pro model XSR700, upraveným do stylu tracker. Cafe racer se prezentuje prvky pro rychlou jízdu, scrambler naproti tomu využívá voděodolné filtry Sprint Filter, abyste s ním mohli s klidným svědomím vyrazit do terénu. Obě verze přestavby jsou vybaveny osvědčenou speciální brzdovou soustavou značky Beringer.

Kapoty „Faster XSR" jsou vyrobené z jednoho kusu a celé z uhlíkových vláken. Doplňuje je zespodu zavěšená menší palivová nádrž, která je produktem společnosti MS Pro.
Corsa Scorcher zdobí zakázková koncovka výfuku Rough Crafts, brzdové třmeny a rotory jsou standardní díly XSR, které spolupracují se špičkovou sadou Beringer. Ovladače MS Pro zaručují, že na řídítkách je vše tam, kde má být. Z vlastní produkce Rough Crafts pochází rukojeti, úzké držáky řídítek, světlomet krytý mřížkou, speciální víčko palivové nádrže a samozřejmě kapoty.

U přestavby Soil Scorpion byly standardní rotory a třmeny XSR nahrazeny díly Beringer osazenými na kovaných kolech od společnosti Wukawa Industry. Nové jízdní poloze napomáhají speciální řídítka Fighter od společnosti Rough Crafts s ovládacími prvky MS Pro. Třešničkou na dortu této přestavby jsou dvě mírně odlišné barevné varianty, které má na svědomí dlouholetý spolupracovník Rough Crafts, společnost Air Runner Custom Paint.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist