yamaha_demo_tour




Starší Honda VTR SP1 se proměnila na Praëm SP3

Sportovní Honda VTR1000 SP1 už sice nepatří do této dekády, přesto však svým potenciálem, ukrytým v silném litrovém dvouválci, stále imponuje mnohým jezdcům. Jakousi moderní interpretaci tohoto stroje nyní představila francouzská dílna Praëm.

Mladá firma se specializuje na výjimečně vypadající neotřelé stroje a právě SP3 je prvním počinem. Na stavbě se podílel bývalý designér motocyklů BMW Sylvain Berneron a inženýr z oblasti mechaniky a kosmonautiky Florent Berneron. Už podle tohoto složení je vcelku jasné, že VTR dostalo o mnoho modernější pojetí, doplněné velkou spoustou hi-tech komponent.

Původní kola vystřídala nová celokarbonová, která dodala firma Rotobox. Využití karbonu pokračuje i na kotoučích karbon-keramických brzd, do kterých se zakusují radiální třmeny Brembo. Rám i kyvka zůstaly vesměs standardní, ovšem o odpružení se starají špičkové produkty výrobce Öhlins. Přepákování stupaček a ovládací prvky na řídítkách pochází z produkce firmy Rizoma.

Naprosto unikátním řešením, které dodává zcela ojedinělý vzhled, je materiál předních kapot a zadní podsedlové části s krovkou. Místo klasického plastu, karbonu, hliníku nebo laminátu, rozhodli se v Praëm využít stovek a stovek hliníkových drátků propletených do skeletového rámu každého z dílů.

O tomto postupu, který musel dát neskutečné množství práce, lze však z praktického hlediska s úspěchem pochybovat. Komplikovaná bude nejen udržovatelnost všech dílů, ale nepříliš vhodná je také pórovitost, která zabrání v ideálním prorážení vzduchu. O tom, že se v tomto případě musela aerodynamika sklonit před designem, vypovídá i sklon větrného štítku, za který se bude jezdec jen těžko schovávat. Zvláštní náturu stroje podtrhují i hodinky TAG Heuer Monaco, umístěné místo budíků.

Praëm SP3 je bezesporu zajímavá motorka, která však spíše než na ježdění, poslouží jako jakési „technologické demo“ předvádějící, co všechno francouzská firmička dokáže. V tuto chvíli je na webu praem.fr přichystáno již několik dalších siluet strojů různých zaměření, které se představí v blízké budoucnosti.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist