globalmoto_kveten




Ryno je sci-fi jednokolka jako z jiného světa

Film Návrat do budoucnosti sice sliboval spíše vznášející se prkna, nicméně ani elektrická jednokolka coby nový způsob osobní dopravy rozhodně nevypadá špatně. Tuhle konkrétní vyrábí společnost Ryno Motors v americkém Portlandu. Jejich moto zní „Polovina motorky, dvojnásobek srandy.“

Za celým projektem stojí inženýr Chris Hoffmann. K tomu jednoho dne údajně přišla jeho dcera a zeptala se ho, jestli by neuměl postavit takovou jednokolku, jakou viděla ve videohře. Pochopitelně, že uměl a proto se o šest let a tři prototypy později zrodilo Ryno. Je to „Jednokolový, ultra-účinný osobní městský transportér nové generace.“ Alespoň tak z ní celá definice.

Principem funguje Ryno na podobném podobné bázi jako vozítka Segway. Jednokolka s ocelovým rámem a velkým patnáctipalcovým kolem se sama vyvažuje za pomocí dvojice elektromotorů a ovládá se v zásadě pouze náklony. Když zastavíte, prostě slezete dolů, zatáhnete parkovací brzdu a opřete Ryno o přední rám. Nic složitějšího za tím netřeba hledat.

Oproti zmíněnému Segwayi je Ryno vybaveno třeba i světlomety, ale hlavně odpruženou sedačkou s nastavitelnou výškou. Pozice za řídítky sice není tak úplně motorková, ale zase lepší, než celou jízdu stát.

Baterie jsou na zhruba osmdesátikilovém stroji umístěny podél kola, aby bylo zachováno nízké těžiště, a na jedno nabití ujede Ryno nějakých 24 kilometrů. Následné doplnění energie trvá skrze dodávanou nabíječku přibližně šest hodin. Maximální rychlost 16 km/h sice není nijak závratná, ale k účelům městského popojíždění vcelku dostačující.

Všechno to zní tedy zajímavě, ovšem jak je to s dostupností? Tady nastává drobný zádrhel, neboť Ryno vyráběné v USA sice mělo být k mání již přibližně dva roky zpátky, ale vyskytly se potíže s patenty, potažmo s čínskými plagiáty, které v daném případě předběhly originální produkt. Nyní by ale mělo být všechno již vyřešeno a Ryno se na trhu objeví co nevidět. Teď už zůstává otázkou jen cena. Snad nebude moc přemrštěná.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2.5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarda-Bekr přispěl 1 Kč
p_skorepa přispěl -0.5 Kč
RomanGR přispěl 1 Kč
scozy přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist