yamaha_demo_tour




Prověřte si historii motorky či auta online

Chcete mít jistotu, že motorka či auto nebyly havarované? A pokud ano, chcete vědět, jaká vznikla škoda? Zajímá vás skutečný kilometrový nájezd, pravá země původu nebo skutečný rok výroby? Pak si prověřte motorku či auto u Cebia, kde můžete o vašem vozidle získat ještě více informací. Je to jednoduché a online přes www.cebia.cz. Stačí znát VIN. Prověřit si můžete auto či motorku z Česka i ze zahraničí.

Prověřte si havárie a poškození
Proč je důležité prověřit si případné havárie, je celkem jasné. Havárie snižují nejen cenu vozidla, ale mohou ovlivnit i jeho bezpečnost. Proto je vždy důležité znát rozsah poškození vozidla. To, že vozidlo bylo bourané, ještě automaticky neznamená, že o něj máte ztratit zájem – vždy je důležité posoudit kvalitu oprav a pořídit ho za přiměřenou cenu. Bohužel 99 % vozidel je na českém trhu prodáváno jako nehavarované, což ve skutečnosti není možné. Zatajování havárií a poškození patří k nejčastějším nekalým praktikám.

Důležité je znát skutečný kilometrový nájezd
Dalším, co byste měli zkontrolovat, je skutečný kilometrový nájezd. Díky záznamům, které má Cebia k dispozici z autorizovaných i neautorizovaných servisů a pneuservisů, pojišťoven, prodejců vozidel a inzertních portálů či například z STK, můžete zjistit, zda nebylo u auta či motorky manipulováno s počitadlem ujetých kilometrů. K některým vozidlům má Cebia i více než 20 záznamů. Průměrné stočení o 100 000 km přitom zvyšuje cenu vozidla v průměru o 20 %. Stejnou částku pak můžete vydat v následujících letech za údržbu a opravy spojené s vyšším kilometrovým nájezdem.

Původ vozidla kontrolujte i u českých vozidel
Původ vozidla je rovněž důležité prověřit. A platí to i o autech a motorkách s uvedeným českým původem. Český původ totiž patří hned po německém k nejvíce falšovanému. To znamená, že auta či motorky dovezené ze zahraničí se často tváří jako tuzemské ojetiny. Zakrýt skutečný původ je jednoduché – kopie velkého technického průkazu už nemusí zemi původu obsahovat. V případě uvádění zejména německého původu pak často dochází i ke krátkým – třeba i jen několikadenním – účelovým registracím v Německu, aby auto či motorka měly „posvěcený“ německý původ. Pamatujte ale, že není jen důležité, z jaké země bylo auto dovezeno, ale zejména pro jakou zemi bylo vyrobeno. Zhruba 95 % vozidel bylo totiž v zemi původu také po roky provozováno. Zjistit skutečnou zemi původu můžete právě prověřením historie vozidla přes Cebii.

Skutečný rok výroby nemusí znát ani prodejce
Při kontrole vozidla byste neměli zapomínat ani na jeho skutečný rok výroby. V inzerci je často v kolonce rok výroby uveden rok první registrace. I když jsou některé inzeráty transparentnější a uvádějí, že se jedná o rok první registrace, vždy je důležité znát skutečný rok výroby, neboť má vliv na cenu auta či motorky, a to zejména v prvních deseti letech jejich provozu. Ačkoli se rok výroby a první registrace ve většině případů shoduje, někdy ale mezi nimi může být rozdíl jednoho roku, ale i více let. Rozdíl může být dokonce i šest let – například u předváděcího vozu. Kontrola se vyplatí zejména v případě, kdy vozidlo bylo zaregistrováno k provozu v první polovině roku. A pamatujte, že rok výroby není uvedený v technickém průkazu a nemusí ho znát ani prodejce.

Odhalte i odcizení
Pokud si vozidlo prověříte u Cebia, můžete se také dozvědět, zda není evidované jako odcizené, zatížené leasingem či spotřebitelským úvěrem, jak a za kolik bylo v minulosti inzerované, jaká je jeho aktuální tržní cena a můžete vidět i fotografie z inzerce či po havárii nebo poškození. Dostanete také podrobný návod na kontrolu originality identifikátorů vozidla, což vám pomůže odhalit, zda nebylo nelegálně předělané, ať už z důvodu krádeže, nebo v případě auta smontováním z několika havarovaných vozů. U aut si také můžete zkontrolovat, zda nebylo provozované jako taxi. K dispozici budete mít výčet výbavy vozidla dle výrobce a můžete si z pohodlí domova zkontrolovat, zda vozidlo má opravdu výbavu, jakou inzeruje prodejce. Často vám to může ušetřit zbytečnou cestu do prodejního místa, neboť uvádění vyšší výbavy je jedním z oblíbených triků, jak zákazníky dostat do prodejny. Pamatujte, že systém AUTOTRACER od Cebia obsahuje miliardy dat o vozech z Česka i zahraničí a může vám díky tomu pomoci před tím, abyste se při nákupu ojetého auta stali obětí podvodu.

Auto či motorku si můžete prověřit na www.cebia.cz.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist