globalmoto_duben_nolan




Představení Motohouse 12/2023

Ani letos v prosincovém čísle časopisu nechybí přehled novinek na rok 2024 a kopec testů navrch. Tak jak se to v Motohouse má a jak jste na to zvyklí. Předplatitelům navíc zdarma přikládáme náš stolní kalendář a i na letošní Vánoce už chystáme také 250stránkový MH Katalog. Takže si v zimních měsících na absťák po motorkách opravdu nebudete moct stěžovat. Bude toho hromada, a to je dobře!

NOVINKY 2024
Na výstavě EICMA představila většina světových výrobců celou řadu zbrusu nových modelů a my jsme pro vás připravili výběr těch, na které se v příštím roce nejvíc těšíme. Mezi jinými zmiňme: Ducati Hypermotard 698 Mono, Honda CB1000 Hornet, Honda CBR600RR, KTM 990 Duke, Moto Guzzi Stelvio, MV Agusta LXP Orioli, Suzuki GSX-S1000GX, Royal Enfield Himalayan, Yamaha MT-09/SP. Každý si tady najde to své. Nová sezona je tím pádem vlastně už za dveřmi!

MH TEST – BMW M 1000 RR
Nepamatuju se, že by některá motorka vzbudila v boxech takový rozruch jako právě nové M 1000 RR. Když jsem ho píchnul do boxu číslo 8 mosteckého okruhu, okamžitě kolem něj bylo hejno lačných očí, které mlsně sjížděly každou jeho linku. Možná za to může fakt, že doslova přetéká karbonem, nebo to, že z něj už na dálku doslova řvou prachy. Jo, je to zatraceně drahá motorka (uf, bez tří tisíc je to milion), ale taky na to vypadá! Berte ho tak, že je to vlastně S 1000 RR na steroidech se čtyřválcovým motorem připraveným na to, aby do něj někdo vrazil pracky a naladil ho na ještě větší výkon.

SROVNÁNÍ PODVOZKŮ – 3× Yamaha Ténéré 700
O tom, že se Yamaze s reinkarnovaným modelem Ténéré podařilo navázat na původní legendu, sice můžeme vést spory, avšak jak pravil Jára Cimrman, to je vše, co s tím můžeme dělat. Yamaha Ténéré 700 se prostě stala novodobou ikonou těch cestovních endur, které ještě stále nejsou skrz naskrz prolezlé elektronikou a dávají přednost jednoduchosti, robustnosti i nízké pořizovací ceně před super schopnostmi týkajícími se maximálních výkonů, příplatkové výbavy či prémiovosti high-end výrobců mašin.

MH OJETINA – Honda VFR750F (RC36-II)
Na úvod dovolte krátký průlet vývojem jednotlivých modelů VFR. Už v raných osmdesátkách Honda představila V4 motocykl označený VF 750F Interceptor a postupně celou řadu VF. A i když to byly technicky zajímavé stroje a Freddie Spencer na sedmpade velmi úspěšně závodil v amerických závodech AMA Superbike (mnohý čtenář ho zná spíš jako posledního mistra světa z roku 1985, který získal současně titul jak v GP250, tak i GP500), v sériové produkci se V4 motory řady VF ukázaly jako nespolehlivé. Problémy byly zejména s klikovými hřídelemi.

MH FLOTILA - Aprilia RSV4 1100 Factory
Musíš ji řídit tvrdě, jinak si vůbec neužiješ, co všechno ti dokáže nabídnout. Je to klasickej superbike vyžadující ostrý zacházení, jinak nedává moc velkej smysl. Ano, není to pohodlný svezení pro každý den (cestovat na ní i přes přítomnost tempomatu fakt nechcete) a její obrovský potenciál v legálních rychlostech zůstává nevyužitý. Ale když se projíždíte na otevřené silnici s vyžehleným asfaltem, slunce zapadá a ta nasupená véčtyřka pod vámi chrchlá, je to něco magického. RSV4 umí poskytnout ty nejkrásnější pocity.

Začínáme s okruhem
Jakmile jste zjistili, že vás okruhy baví a že potřebujete závodní pneumatiky, jinak prostě rychlý čas nezajedete, tak vás pořízení nahříváku nemine. Důvody jsou nasnadě. Se správně nahřátými pneumatikami můžete tahat už od prvního kola. Nemusíte tedy kolo až kolo a půl jen tak kroužit, abyste gumy zahřáli, což vás stojí čas a peníze. Snižujete si riziko pádu na studenou gumu, a hlavně dovede správně nastavit vhodný tlak v pneumatice.

FIRST RIDE – nové BMW R 1300 GS
Pokud se vám do hlavy vkrádala myšlenka, že GS už lepší být nemůže, BMW se vytasí s něčím, co ho posune o další level dál. Ještě aby ne, vždyť tohle je motorka, která stojí za ohromným úspěchem mnichovské značky. A nebýt jí, bůhví, kde by teď BMW bylo. GS je legendární stroj, tak to zkrátka je. A můžeme se teď donekonečna dohadovat o tom, jestli je to nový přední světlo hnusný, nebo ne, ale jedna věc je neoddiskutovatelná – třináctka GS je lepší než kdy předtím a my jsme už měli možnost na něm najet skoro tisíc kilometrů za jeden víkend (tuhle disciplínu zvládat jednoduše musí), takže vám teď řeknu svoje první dojmy.

MH TEST – Honda CB750 Hornet
„Za ty prachy je to výborná motorka.“ Tuhle větu jsem letos slyšel víckrát, než si dovedu pamatovat. A já k tomu hned dodám: Je to výborná motorka, i kdyby stála klidně o padesát tisíc víc! A hned vám taky řeknu proč. Troufnu si tvrdit, že málokdo najezdil na letošní novince tolik, co já, a hlavně v naprosto rozličných podmínkách. Hornet mě vozil do práce, brousili jsme spolu stupačky na okruhu, a dokonce mě plně naloženej několikrát odvezl z jedný strany Česka na druhou. Takovýho parťáka jednoduše chcete. V tomhle je výjimečnej.

MH TEST – CFMOTO 800NK Advance
Řeknu vám, ambice jsou u týhle motorky hodně veliký. A má to svý důvody, který nejsou vůbec přehnaný. V posledních letech se totiž CFMOTO naučilo dělat motorky, který lidi chtějí a není to už zdaleka jen proto, že jsou o kousek levnější než srovnatelný stroje jiných výrobců. Tohle je totiž „real deal“. Na jejich posledních motorkách je znát, že se dali do party s těmi nejlepšími v oboru (Pierer Mobility vlastní KTM a teď už i část podílu v MV Agustě), a vznikají motorky, které jsou nejenom funkční a zábavné, ale i zatraceně dobře vypadají. A přesně sem patří i střední naháč 800NK. Svěže vypadající motorka se silným motorem a s výbavou.

MH TEST – novinky GASGAS 2024
Dnešním testem uzavíráme seriál představení offroadových novinek pro sezonu 2024. Po KTM a Husqvarně dnes dostane slovo GASGAS. Když jsem v letošním roce okusil testování nových endur KTM, Husqvarny a následně i GASGASe, říkal jsem si: „Ty jo, tak to vlastně budu psát tři různé články o tak podobných endurech, které navíc spadají pod jednu mateřskou sukni.“ Naštěstí se však ukazuje, že skutečně každá ze značek na to jde trochu jinak a vlastně přece jen cílí na rozdílnou klientelu i přes skutečnost, že některé konstrukční prvky, jako například pohonné jednotky, mezi sebou sdílí.

MH TEST - Moto Guzzi V7 Stone Special Edition
V roce 2021 byly V7 Stone a V7 Special představeny s úplně novým, silnějším motorem o zdvihovém objemu 853 cm3. Do dneška tu byly s výkonem 65 koní při 6800 ot./min. a krouťákem 73 Nm při 5000 ot./min. Ale pozor, tahle letošní černá dáma se mimořádně vymyká. Nejenže její šat není typicky pro V7 Stone matný, jako to bylo doposud, ale je naopak v provedení Shining Black v lesklém kabátku. Vystupuje z řady díky robustnímu výfukovému systému Arrow s temně černými koncovkami Moto Guzzi, které na první pohled nejdou přehlédnout a mocně poutají pozornost.

MH TEST - Indian Sport Chief
Znáte toho týpka ze sedmýho poschodí, kterej má tu krásnou Ameriku a k ní Sport Chief, za který dal dohromady strašlivej ranec, ačkoliv ten byt, v kterým v našem omláceným sídlištním paneláku žije, je pronajatej a nemá v něm než matraci na zemi a kusy nábytku, co našel různě u popelnic? Tak to je Richard řečený Riči. Nevím, k čemu je kombinace takovýho auta s takovýmhle holobytem dobrá, a mám taky dost pochybností o praktičnosti tý jeho motorky. Ne že bych sám žádnou motorku neměl, mám. Ale rozhodně ne takovou, jako má Riči.

MH SPORT – historie GP
BARRY SHEENE

Měl se stát nástupcem Mika Hailwooda, alespoň britští fanoušci motocyklových závodů v tom měli naprosto jasno. Čistě matematicky vzato ale jeho úspěchů nedosáhl a v počtu získaných titulů ani vyhraných závodů se mu nedokázal vyrovnat. Měl ovšem jiné přednosti a z hlediska celosvětové popularity ho rozhodně předčil. Každé období má své velké hvězdy, některé z nich však přesahují časový rámec daný obdobím jejich aktivní kariéry. To je právě případ Barryho Sheena.

MH SPORT – MotoGP finále
Před Velkou cenou Malajsie 2023, tedy tři závodní víkendy před koncem sezony, byla situace v královské třídě nastavena poměrně jasně. Pecco Bagnaia kdesi prohospodařil svůj letní náskok a před odjezdem na Sepang ho od dotírajícího Jorgeho Martína dělilo pouhých 13 bodů. Což, jak sami uznáte, je opravdu málo. Navíc když vezmeme v potaz fakt, že se letos jezdí i sobotní sprinty. A ty jdou, jak všichni dobře vědí, daleko líp právě Martínovi.

Adventure Galicia
…a závěr šampionátu

Celý rok jsme sledovali našeho kamaráda a spolupracovníka Mildu Sochora při jeho pouti evropským šampionátem FIM Tout Terrain Rally Cup. Po Hellas Rally v Řecku pokračoval seriál závody Baja 555 Romania a Dinaric Rally v Chorvatsku. Nyní jdeme do finále a na poslední závod série zamíříme na sever Španělska.

MH NA AKCI – CFMOTO
Chang-čou se nachází zhruba 200 km jihozápadně od Šanghaje, v severozápadní části provincie Če-ťiang. Je to průmyslové město, jehož historie sahá až do dob před sedmi tisíci lety. Odpradávna bývalo nejen důležitým přístavem, ale centrem obchodního dění, a tak je toto město dodnes důležitou výrobní základnou i logistickým centrem. Přesto tu nestojí továrna vedle továrny, žádné kouřící komíny ani malé Temelíny tu nečekejte. Je to udržované rozlehlé zelené město, je zde plno květin i vzrostlých stromů. Město je rozdělené na velké periférie, je plné lánů vysokých a úzkých věžáků (pro nás jsou tyto jejich „bytovky“ obytné mrakodrapy).

MOTO-ELEKTRONIKA
Moto Guzzi V100 Mandello S

Musí to být neuvěřitelně náročná věc, postavit motorku odkazující na svůj původ, ale zároveň jít s dobou. Nové Mandello, byť by se to na první pohled nemuselo zdát, je jednou z nejmodernějších motorek ve své kategorii. My měli v redakci verzi S se semiaktivním podvozkem Öhlins Smart EC 2.0, která toho umí ještě víc. A jelikož je kolega Jaroš, který většinu roku V100 sedlal, pravým opakem technoida a nejraději by chodil světem bez všech těch displejů, předával mi klíčky se slovy: „Hele, a pohrabej se trochu v tý elektronice, co to všechno umí.“ Tak to já zase jo, já to miluju!

TOURATECH CESTOPIS – Maroko & Ténéré 700 trošku více offroad
V Maroku jsem byl za uplynulých 20 let mnohokrát. Poprvé v roce 2004 na měsíční cestovatelské výpravě a naposledy těsně před covidem během cesty ze Španělska do senegalského Dakaru. Pokaždé to bylo na BMW R 1150 GSA (více a více upravované) a pokaždé více a více offroad. Svůj speciál (který už jen těžko šlo nazvat GS) jsem po sérii zranění v jiných sportech prodal a víceméně už jsem ani neplánoval, že se do Maroka na motorce znovu podívám.

MH IKONY – Zpocená 500, část 2.
Obloha se naplno otevřela a začalo chcát. Přesně ten otravnej typ deště, kterej srazí teplotu o deset stupňů a zahrne hory do ponuré šedivé mlhy. Bylo takový to ráno, kdy vám za pár sekund po probuzení dojde, že to dneska za řídítky bude asi dost bolet. A taky že jo. Kašlánek to posmutnělý ráno poprvé od začátku našeho tripu při startování zaváhal, a když se ze startéru ozvalo jen takový to zoufalý „cvak“, moje nadšení z neprůstřelné spolehlivosti XJéčka rázem opadlo. Bouřlivý a zcela upřímný sborový smích mých do té doby dobrých přátel byl naprosto ohlušující.

NOVÝ TIŠTĚNÝ MOTOHOUSE 12/2023
V prodeji od pátku 15. 12. 2023
Cena časopisu: 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné: 990 Kč
nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

DIGITÁLNÍ PUBLIKACE
https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/559752/775-motohouse-12-2023

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist