husqvarna_svartpilen_801_2




Motohouse 8-9/2014

Letní dvojčíslo Motohouse přináší každý rok něco extra a navíc. Letos jsme se snažili vyšperkovat vaše prázdninové lenošení srovnáním sportovního super-auta a vskutku ikonické motorky (Ferrari 458 vs. Desmosedici), přidány jsou testy řady aktuálních novinek sezony 2014 a přehlédnut byste neměli ani zajímavé rozhovory, mezi jinými s Karlem Hanikou, Michalem INDI Dokoupilem či Herbertem Schwarzem s firmy Touratech. Je toho hodně a nový Motohouse rozhodně stojí za to číst….

MH EXCLUSIVE: Ducati Desmosedici RR vs. Ferrari 458 Italia
Někdo říká, že značky Ducati a Ferrari jsou jenom pozlátka pro bohaté metrosexuály. My vám ale dokážeme, že tomu tak není. Až vám přestane téct krev z uší z ohlušujícího řevu, začnete řvát nadšením, protože tyhle stroje jsou skutečné legendy. Desmosedici proti 458. Den jako ze sna...

Představení: BMW Concept Roadster
Bavorská značka jako by se snažila vystoupit ze škatulky konzervativizmu a poslední dobou chrlí jednu neobvyklou věc za druhou. S novým konceptem Roadster ukázala, že budoucnost má rozhodně zajímavou tvář.

Představení: Harley-Davidson LiveWire
Všechno se mění a otevírá. V Milwaukee u největšího amerického výrobce jsou si toho dobře vědomi, a tak se poslední dobou v jejich nabídce objevují takové „troufalosti“, jako je přídavné kapalinové chlazení pro cestovní Twin Camy nebo levná pětistovka. Na jednu stranu přibudou zástupy tradičních remcalů, kteří nenechají na H-D niť suchou, na druhou stranu vedení firmy dobře ví, že musí oslovovat nové skupiny zákazníků, nové trhy

MH Test: Honda CTX1300
Hondě posledních pár let rozhodně nechybí odvaha. Její management perfektně vychytává ty pomyslné rozevírající se nůžky evropského a amerického trhu, a tak se kromě čím dál levnějších „tuctovek“, jako jsou řady CB500 nebo NC750, objevují v její nabídce ne zrovna levné kousky vynikající neobvyklým designem a stavbou. Velké CTX rozhodně patří mezi ty druhé.

MH Test: BMW F 800 GS Adventure
Právě jsem si zhluboka vzdychnul a hned nato se začal hlasitě smát do helmy. Sám sobě. Došlo mi totiž, že jsem se dostal přesně do pozice, která mě vždycky štvala a na kterou jsem koukal skrz prsty. Mám na sobě šedomodrý textilní mundúr, který jasně říká, na jaké motorce jedu, k tomu helmu BMW a pod zadkem GS. Je ze mě bavorský voják. Jedním z důvodů, proč jsem chtěl přestat jezdit do Ga-Pa na BMW Motorrad Days, byly právě zástupy unifikovaných jezdců ve stejných oblečcích na stejných motorkách. A teď jsem tady a směju se svojí omezenosti.

Co dělat, když...
Uvědomte si, že vůbec nezáleží, jakou motorku řídíte, ale jak na ní sedíte. Stejná základní pravidla platí pro sportovní motorku, naháče, tourera nebo velké enduro. Posunutí těla do vnitřku zatáčky při jejím projíždění pomůže vždycky. Dostáváte tím totiž váhu a těžiště do míst, kde vám to pomůže s bezpečným průjezdem. Je také dobře si uvědomit, že menší úhel náklonu je vždy bezpečnější.

MH test: Aprilia Caponord 1200
Hned na začátku je nutné si vyjasnit pár věcí. Zaprvé Caponord nikdy nebude tak úspěšná motorka jako nesmyslně rychlá Multistrada. Na to jí chybí výkon a sex-appeal značky Ducati. Zadruhé nemá a ani nemůže mít takové charizma všeuměla jako německé ÜberGS. To ale vůbec neznamená, že byste mu neměli dát šanci. Tahle Aprilia sice patří do segmentu velkých cestovních endur, ale chtít od ní šarm nebo schopnosti zavedených hráčů by bylo docela nefér. Caponord je zcela jiná motorka.

MH EXCLUSIVE: Husqvarna 2015
Až k samému severu Švédska na dohled od polárního kruhu, se stylově laděným odkazem k historii situovala Husqvarna představení modelové řady motokrosů a endur pro modelový rok 2015. Ta i nadále vychází z technického a propracovaného základu strojů KTM, ovšem vyšlechtěných až na samou hranici dokonalosti. Pojďme si ve stručnosti prozradit, čím se liší modely 2015 od těch loňských.

MH Test: Yamaha XV950R vs. Moto Guzzi V7 Stone
Podívejte se na ně, jak skromně stojí vedle sebe na tom parkovišti. Neřvou „Héj, buď se mnou nejtvrdší na světě…“ ani nesvádějí lacině se podbízejícím lakováním „Hele, takhle přeci pálí sex...“ Ne, jsou obyčejné, malé, lehké, nekomplikované a všední. Ale mají svůj styl a opodstatnění, protože právě tohle jsou ty motorky pro všechny, kteří se chtějí občas svézt jen tak v džínách, mají pod kůží trochu té náklonnosti k retro vzpomínání a taky, a to si řekněme popravdě, nechtějí ve stylové motorce utopit hromadu zlata (tedy rozuměj, přehnaně moc peněz)! Zkrátka ideální řešení…

Enduroškola aneb první skutečné krůčky
Možná si říkáte, proč se učit takovou blbost, když umíte mašinu prachsprostě otočit kolem nohy powerslidem, což lze mimochodem velmi jednoduše provádět téměř s jakoukoliv, a tedy i silniční mašinou. Jenže může nastat – a věřte mi, že nastane – situace, kdy budete s mašinou tak zvaně ve slepé uličce, možná i ve vyjetém úzkém korytu potoka či v úzkém průseku mezi náletovými dřevinami, kde prostě místo na otočení kolem nohy nebude. V takovém případě můžete buď mašinu složitě a především fyzicky velmi namáhavě otáčet podobně jako náklaďák, nebo zkusíte otočku přes zadní kolo, které vám ušetří nejen mnoho sil a energie, ale také času.

Téma: pomoc po vážné bouračce
Genny je nový způsob pohybu lidí s handicapem. Díky stabilizační technologii Genny přináší svým uživatelům volnost pohybu a maximálně eliminuje rozdíly mezi „normálností“ a „postižením“. Každý, kdo používá klasický invalidní vozík, důvěrně zná potíže, s nimiž se den co den musí vyrovnávat. Neustále se musí dívat na zem a dávat pozor, aby se kola nezasekla v malých dírách nebo o nerovnosti na chodníku. Stejně nepříjemné je, že ruce jsou permanentně zaměstnané, nikdy ne volné – a mnohdy i špinavé! Nyní již tyto problémy nemusíte řešit! S Genny 2.0 se výrazně rozšíří vaše možnosti pohybu.

SPORT: Rozhovor Karel Hanika
Blíží se polovina sezony 2014. Karel Hanika jede mistrovství světa poprvé, ale už zdaleka není nováčkem. Za sebou má mnoho tvrdých soubojů mezi světovou špičkou, a je tedy načase položit mu pár otázek… Asi nebude motocyklového fanouška, který by to jméno neznal. Ale přeci jen, jak k tomu tak člověk přijde, že mu táta jednou řekne „budeš závodníkem“?

SPORT: MotoGP na cestě do Brna
Marc Márquez – Honda Repsol – 225 bodů: Žijeme v jeho éře. Přinesl do elektronikou ovládané královské třídy nový jízdní styl a trefil se přesně do charakteristiky své současné RC213V. Obrovské náklony, zatáčky projížděné jinou stopou (s ostrým apexem), ani kousek místa, který by přenechával ostatním, a samozřejmě obrovská porce nasazení a jezdecké nekompromisní agresivity.

SPORT: Rozhovor Michal INDI Dokoupil
Michal Indi Dokoupil se na ni dal před 10 lety a letos přivezl 3 Merkury z nejtvrdšího RR závodu na světě, z ostrovní Tourist Trophy. Navázal tak skvěle na našeho dosud nejúspěšnějšího jezdce Františka Šťastného a k jeho šesti stříbrným Merkurům přidal dva vysněné „stříbrňáky“ navrch (ty bronzové neopomíjím, jen šetřím místem v časáku). Jak se tedy žije, bojuje, jede a závodí současné roadracingové jedničce na závodech mezi Irskem a Evropou?

Co máme v tlapách
Bridgestone S20 EVO je špičková guma. Má jisté chování v jakýchkoliv podmínkách – ať už je budete používat na silnici, nebo na závodním okruhu. Na trati nemají ultimativní grip jako závodní pneumatiky, ale dlouho si drží profil, což je pro dlouhou životnost klíčové. Dávají čitelné informace o tom, kde mají limit, a to je ohromně důležité. Navíc jsou za dobrou cenu. Motohouse doporučuje.

Téma: Dovolená na motorce
V tomto článku nehledejte rozhřešení ani univerzální rady. Ne, opravdu nevíme, kterou motorku vybrat na ideální dovolenou a která vám čundr promění v naprosté utrpení. Univerzální rada totiž neexistuje. Každý jsme jiný a každý čekáme od motorek něco jiného. Přesto jsme se ale do přípravy tohoto materiálu pustili a rekapitulujeme v něm naše dlouholeté zkušenosti, stovky tisíc najetých kilometrů či nekonečné hodiny strávené v sedlech motorek všech kategorií. Vypíchneme jen plusy a mínusy a zbytek už je na vašem uvážení.

Téma: Jak zůstat v kondici
Všechno je jednou poprvé a stejně tak se teď můžete seznámit s prvními potřebami, které jsou určené pro to, aby člověka líp připravily na ježdění. To se bude v první řadě hodit závodníkům všeho druhu, ale účinky ocení každý, kdo rád zatáhne na plyn, a to ať na asfaltu, nebo na hlíně, pro sport nebo pro radost.


Přestavba: BMW R80 Dino EVO2
Lehkost, lehkost a zase lehkost, to na vás z Dina čiší na sto honů. Původně obtloustlá turistka R80 Monolever z roku 1985 prošla zásadní plastikou, aby se z ní stala lehkonohá atletka. Všechno to začalo v roce 2011. „Roky jsem s kámošema v hospodě nadával na současné motorky a prstem kreslil tu nejlepší stavbu na plátno z orosených sklenic. Běžely řeči, běžel čas, benzin se pálil a jednu sadu gum střídala druhá. Supersportovní, sportovní, sportovně turistická... Až mi došlo, že není nač čekat!“ popisuje Jirka první podněty.

MH na akci: Honda Festival 2014
Jedna taková akce mě ale od určité doby velmi zajímala, a to byl sraz všech fandů legendárního Soičira Hondy. A důvodů bylo několik. Zaprvé se kolem celé akce nesla taková zvláštní aura tajemnosti, kdy na mě poté kolegové novináři pomrkávali očkama, že to jako bylo hustý, a na každej můj dotaz přiletěla podobná odpověď ve stylu: „Nic nevíš, to se nedá vyprávět…“ apod. Krom toho po čase vždycky prosákla nějaká peprná historka, která pro veřejnost navždy zůstane v šuplíku Top Secret.

MH na akci: Touratech Travel Event 2014 Niedereschach
Několik českých TT Eventů, tedy srazů příznivců značky Touratech a motocyklového cestování, mám za sebou. Jenže to je úplně jiná akce než ten německý pro několik tisíc lidí, a tak když přišla pozvánka na výlet do Niedereschachu, kde sídlí centrála tohoto výrobce motopříslušenství, neváhal jsem ani vteřinu. Jaké to bude mezi německými motocestovateli? Nebude to nabubřelá společnost obtloustlých bavorů na GS? Zbytečné obavy...

BONUS: Dárek pro předplatitele, příbal brožurka BESIP „Na motorce v praxi“

Motohouse (CZ i SK) 8-9/2014 v prodeji od úterý 29. července 2014
• cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
• roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
• info předplatné: www.send.cz
• info časopis: www.motohouse.cz
• digitální podoba časopisu již teď na:
Floowie
Publero
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist