globalmoto_duben_nolan




Motohouse 3/2012

Březnové číslo MH by mělo být co nejpestřejší. Sezóna tu bude za pár týdnů a je potřeba do toho skočit „rovnýma nohama“! Patnáct otestovaných motorek bylo vybráno napříč jednotlivými segmenty – a své čtení si vybere snad doopravdy každý. V obsahu samozřejmě nechybí ani tradiční informační servis, sport či rozhovory.

Nová 2012: KTM DUKE 690
KTM tvrdí, že Duke 690 je z 90% úplně nová motorka. Už vzhled napoví, že tady proběhlo něco víc než malá revoluce. Nový design se vám nemusí líbit (hlavně maska je podle mě krokem zpět), ale je pravda, že starý Duke byla hodně vyhraněná motorka. Ostrý supermotard s parádním designem a výjimečně dobrým motorem, který ve všech těch nepravostech podporoval mimořádně schopný podvozek. Na nedělní řádění kolem baráku byste asi marně hledali vhodnější motorku.

Test Suzuki GSX-R750
Je moc dobře, že díky Suzuki je pořád možnost svézt se na čtyřválcovém superbiku s tím „správným“ objemem. S Carlosem jsme se už před pár lety shodli, že sedmsetpadesátka je pro nás tou nejsprávnější volbou (nezávodní) na okruh. Poslední generace GSX-R roku 2011, ač se to na první pohled a především z čísel nezdá, prošla poměrně výraznými úpravami. Nejvíce se zapracovalo na odtučňovací kúře, celá motorka zhubla 8 kilogramů, a to není v této kategorii úplně málo.

MH Test - Ducati Diavel ABS
V záplavě motorek, které nám každý rok procházejí rukama, není moc zážitků, o kterých bych mohl s klidným svědomím říct, že si je budu pamatovat nadosmrti. Ale první setkání s Diavelem takovým zážitkem rozhodně bylo. Polovina dubna a české zastoupení Ducati si sezvalo novináře na představovačku. Moje původní rozhodnutí rozehřát se v prvních jízdách na hodnějších strojích vzalo bohužel za své a hned na začátek jsem nafasoval právě Diavela. Vítej v pekle, chlapče.

to nejvíc
…co můžeš zažít s motorkou

Motorky jsou celý zabalený v emocích. Když tě ta mašina nepoloží do kolen, tak na ni nesedej! Když nemáš chuť ji ukázat všem kamarádům, pak není ta nej…Pokud jste právě dočetli článek o Diavelu od Somika, muselo vás to trknout do očí. Poměrně zkušenej testovací pilot a rozklepe se před motorkou jak malej kluk. Dobře? Špatně? Z hlediska profesního asi blbě, jsme novináři, přece jen bychom si měli zachovávat odstup.

ANGLIE – Dvoutakt, holčičí pohled
Jsou nepraktické, drahé a nespolehlivé. Podle všeho je tady ještě víc důvodů, proč si nekupovat dvoutaktní motorku. Anebo je to jinak? Či dokonce naopak?Stará technologie, která byla dávno překonána – dvoutakt. Aprilia RS250 je toho dokonalým příkladem. Tohle byla dřív ultimátní závodní replika, kus opravdového závodního náčiní, které jsme mohli mít v garáži. V dnešní době se stává paradoxem – pokud chcete motorku, která naskočí stisknutím čudlíku, projedete se a večer ji spokojeně uložíte pod hadr, potom tohle není nic pro vás. Není to žádná poslušná služtička.

Srovnávací test
Ducati Monster 796 vs. Triumph Street Triple R

Nebudeme si nic nalhávat. I my tady v redakci víme, že srovnávací testy naháčů střední třídy jsou jedním z nejsledovanějších materiálů, a proto je do vás hustíme, jak jen to jde. Ani dnes se ale nebudeme tolik zaměstnávat popisem, co je která z těchto dvou motorek zač (stejně už je bezesporu obě dobře znáte), a skočíme rovnou na věc. Budeme je porovnávat – a to nejen mezi sebou, ale taky s jejich dospělejšími sestrami.

Představení: Yamaha TMAX 2012
Když před 11 lety spatřil světlo světa první TMAX, prolomil svým způsobem ledy a otevřel novou kategorii sportovních maxiskútrů nejen pro Yamahu. Stal se skvělým společníkem pro každodenní dojíždění do práce i víkendové výlety. Svoji podstatu nezměnil po celou dobu a měnit ji nehodlá ani teď. Právě naopak, podle továrny by měla být nová generace ještě sportovnější a zároveň komfortnější a použitelnější zároveň.

Představení: Kawasaki ER-6n 2012
Každý motocyklový výrobce by ve svém portfoliu měl mít model pro začátečníky. Jednoduchou motorku, která svým výkonem nezaskočí, bude se snadno řídit a nebude stát majlant. Kawasaki si ale řekla, že „levný“ neznamená „obyčejný“. S příchodem modelové řady 2012 se změnilo snad skoro vše − rámem a motorem počínaje, ergonomií a vzhledem konče.

MH Test
BMW R 1200 R Classic
Řekněme si na rovinu, že tohle rozhodně není motorka pro davy. K velkému, cestovně laděnému naháči dospěje málokdo, a navíc tady máme ten velmi neobvyklý motor a konstrukční prvky podvozku, které budou sice jedny lákat, ale ty druhé spíš odpuzovat. A právě proto se sluší podotknout, že autor článku je dopředu zaujatý, neboť jeho garáž již nějakou dobu obývá „předchůdce“ tohoto stroje s označením R 1150 R Rockster. A řeknu vám, byl jsem na tohle porovnání víc než zvědav…

MH Srovnávací test
Kawasaki 1400GTR vs. Honda VFR1200F DCT
Prudce elegantní Kawa GTR versus hypermoderně působící Honda VFR. Obě rády cestují, obě rády jezdí rychle a především obě rády ukazují, co všechno lze dnes do motorek namontovat. Je ale až s podivem, jak moc odlišné jsou. O čem to bude?
  • cestování „po japonsku“
  • dvě různé koncepce        
  • a dva směry, jak dál        

Srovnávací test
Honda CB600 Hornet vs. Honda CBR600F

Po prvním svezení na nové CBR600F ve Španělsku jsme měli pocit, že se designéři Hondy maličko flákali. Vzít existující (a velmi úspěšnou) motorku v podobě Horneta, navěsit na něj slušivý kabátek a prohlašovat, že jde o nástupce legendárního Cebra, to byla docela troufalost. Víte, písmenka CBR znamenají v motocyklovém světě opravdu hodně. Sportovní chování, spolehlivost, pohodlí, jistotu, kvalitu− to všechno jsou atributy, které si Cebro za ty roky získalo.

MH Test
Harley-Davidson Sportster 1200 Custom

Tak pěkně popořadě, nejprve otázka první. Tu si, podle mého, při pohledu do prodejních statistik loňského roku (najdete na straně 96) položí většina z vás. H-D prodalo (zaregistrovalo) skoro stejně velkých motorek nad 800 cm3 jako Honda, Yamaha a Suzuki dohromady. Co to má znamenat? Stáváme se státem s převahou drsných špinavců a ostráků s barvami na zádech, u kterých je tato značka dominantní? Kdepak, pohled na druhé místo žebříčku prodejnosti velkých motorek, kde se usídlilo BMW, vypovídá o něčem jiném.

TEST: HONDA SH300i
A přesně tohle je i můj příběh s tímto skútrem… Rok 2011 byl v garáži Motohouse obrovským mejdanem plným těch zaručeně nejlepších, nejvýkonnějších a nejdokonalejších motorek. Seskupení dokonalosti a nadbytku, jaký si jen dovedete představit, ve finále nám už jen málokterá byla doopravdy dobrá. A pak to přišlo, vlastně až na závěr, jako ta nejposlednější kapka. Test, o který zas taková pranice nebyla, novinkový skútr od Hondy, na kterým bouchne na první pohled do očí snad jenom jeho barva…


SPORT – PROFIL
JEREMY BURGESS

Mnohdy je řazen minimálně na stejnou úroveň jako jezdci, jimž k oněm úspěchům nemalou měrou přispěl. On sám sice hlásá svou teorii 80/20, tedy že na případném úspěchu se z 80% podílí sám jezdec a až ve zbylých 20% jde o techniku. Paradoxně je ale právě on sám vzorovým příkladem toho, že tento poměr může být zcela jiný, třeba dokonce naprosto opačný.

SPORT SEZONA 2012
Už to klepe na dveře

Obě největší motocyklové série mají jasné kalendáře a komplet sestavené startovní listiny. Pojďme si shrnout to nejdůležitější… MS superbike se jede už za několik dní a MotoGP začíná v únoru už pravidelně testovat
České supersporty
Dva jezdci se lvíčkem na prsou v kompletním šampionátu Mistrovství světa Supersport. Tak tohle je něco, co nás prostě musí dostat. Ondra Ježek v SMS Racing a Lukáš Pešek v ProRace jsou dvě ikony, které nás donutí každý víkend sledovat, co je v supersportech nového. Navíc českou zástavu ponese i tým Josky Kubíčka, který si pro své další působení ve světě vybral dva Francouze a Kawasaki.

ROZHOVOR − LARRY KOČÍ
Hořice a Hořické máme v redakci rádi. Nezastíráme to a snažíme se jim pomáhat. Proto také hned, jakmile jsme se dozvěděli, že pořadatelé legendárního závodu řeší nezvyklou řadu problémů, rozjeli jsme se poptat „co a jak“. Rozhovor jsme nakonec realizovali s tiskovým mluvčím 300 ZGH Ladislavem Kočím, kterého celý Road Racingový svět zná pod přezdívkou Larry…

SPORT – DAKAR 2012
Od roku 2005 zná Rally Dakar pouze dvě jména vítězů. Je to až neuvěřitelné, ale na postu šampionů se pravidelně střídají jen dva jezdci – Francouz Cyril Despres a Španěl Marc Coma. Despres vyhrál v letech 2005, 2007, 2010, Coma pak v letech 2006, 2009 a 2011. To znamená, že v letošním roce byla řada na Desprese – a ten nakonec i své čtvrté celkové vítězství doopravdy získal.
Bylo to hodně dramatické, prakticky každou etapu se měnilo pořadí na čele průběžné klasifikace. Jednou vyhrál etapu Coma a šel do čela, hned druhý den byl úspěšný zase Despres.

ROZHOVOR – Vladimír Přibyl
Podnětem k uskutečnění tohoto rozhovoru bylo zveřejnění statistik SDA. Tedy čísel týkajících se loňských registrací nových motocyklů na českém trhu. Dlouho jsme se do těch tabulek dívali a snažili se vystopovat nějaké souvislosti. Nakonec nám ale přišlo nejlepší obrátit se na odborníka a nechat si vše vysvětlit. Proto teď sedíme v kanceláři u Vladimíra Přibyla, šéfa motocyklové sekce SDA (Svazu dovozců automobilů), a ptáme se.

MH Přestavba
H-D Šalamounka 001

Samotný vznik tohoto materiálu se dá, vzhledem k poměrům v naší redakci, nazvat snad až jako mystický. Náš drahý Karas, jehož míjí svět customů a Harlejů tak velkým obloukem, jaký jen může existovat, jednoho dne při prohlížení fotek z výstavy Bohemian Custom Show tiše zašeptal: „Bože, to je nádhera.“

ADVENTURA - AMERIKA
Většina cestopisů je buď o cestách mimo civilizaci, nebo aspoň do dosti exotických zemí. Stejně tak autoři těchto popisů většinou prokážou notnou dávku odvahy a jezdeckého umění. Nic takového v našem případě nečekejte. Pojedeme v civilizované zemi po asfaltu, a dokonce budeme dodržovat dopravní předpisy. Rozhodl jsem si totiž splnit jeden sen − projet kus Ameriky na Harykovi.

OJETINA – Dlouhodobý test
Yamaha FZ1 Fazer
Čtyři roky redakčního života s Fazerem. Co dokázala v reálu tahle stočtyřicetikoňová motorka? Na hodně otázek už známe odpověď.Čas letí a je to dohromady čtyři roky, co se mohli čtenáři Motohouse dočíst o tomto testu poprvé. O co šlo? Jednoduchý dlouhodobý test motorky v reálném čase. Věcný popis toho, jak se postupně doopravdy ojíždí motorka.

MH Design
Boxer Superbob

Země galského kohouta rozhodně nepatří mezi motocyklové velmoci, tedy alespoň co se produkce týče. Ovšem pokud se už tady nějaký ten výrobce v posledních letech objevil, rozhodně to stálo za to. Ona je totiž Francie velmocí designu. Obecně nejsem příliš zastánce moderního ufoidního designu, ale Boxer Superbob nejen mě, ale celé redakci vyrazil dech. Propracované, futuristické a na první pohled francouzské.

GIRLHOUSE
Ahoj holky, zima už sice nastoupila zostra, ale mílovými kroky se blíží začátek sezony. Nebyla bych to já, abych občas po večerech nebrouzdala netem a nekoukala, co pro nás výrobci letos připravili. Pro nás, motodámy, se nedělá tolik věcí jako pro kluky a kdy jindy je na to čas než v zimě. Dala jsem dohromady to, co mě nejvíc zaujalo. Berte to prostě jako pár tipů na jarní nákupy. A pokud máte vy něco zajímavého, klidně se podělte o zkušenosti.


Motohouse (CZ i SK) 3/2012
v prodeji od pondělí 6. února 2012
* cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
* roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz
info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist