globalmoto_duben_nolan




Motocykl 6/2014

Je retro sexy? Má vůbec ještě smysl si v době 150koňových naked biků pořizovat vzduchem chlazenou klasiku? Na to a další otázky vám rádi odpovíme v emocionálně laděném srovnávacím testu BMW R nineT, MG Grisa 1200 SE, Hondy CB1100 a Yamahy XJR. Stojí za přečtení, stejně jako okruhový test KTM 1290 Super Duke R nebo nové Ducati Monster 1200 či Hondy VFR800F a spousty dalších testovaných novinek.

Často se ptáte, co říkáme na helmy se sluneční clonou – připravili jsme pro vás přehledný produktový test osmi integrálních přileb, který má jasného vítěze. A na závěr zajímavý rozhovor s Ondrou Ježkem, předním jezdcem poháru Superstock 1000 a exkluzivním partnerem vašeho oblíbeného seriálu Roadtrénink. V jeho dalším díle se budeme s trenérem a Ondrou učit pořádně brzdit a akcelerovat.

Pod lupou: Husqvarna FE 350
Pro spoustu endurozávodníků i hobby jezdců představuje kubatura 350 cm3 přesně ten ideální kompromis výkonu, který lze zvládnout a v reálu smysluplně využít.
Představení: Honda VFR800F
V nabídce Hondy se usadila dlouho očekávaná šestá generace legendy jménem VFR. Jak si novinka poradila s tíhou odkazu, již díky svému modelovému označení nese na svých bedrech, nám ukázala na sluncem zalitých španělských cestách.


Představení: Yamaha MT-07
Zadání mise 07 z Hamamacu znělo jasně – dostat mladé jezdce do sedla a těm ostříleným nabídnout hodně muziky za málo peněz. A tím se potažmo pokusit změnit vnímání nás ostatních: může být dobrý motocykl cenově dostupný?

Představení: Ducati Monster 1200 S
Divoký, silný a v agresivní rudé – tak prezentovala Ducati v roce 1993 prvního Monstera. Nyní přichází nová generace využívající monstrózních ingrediencí v novém kabátě a s nejmodernější technikou.
Srovnávací test: Retrobiky
BMW R nineT
Moto Guzzi Griso 1200 8V S.E.
Yamaha XJR1300
Honda CB1100
Znáte to: když jdete ráno do práce, těšíte na odpolední projížďku a doufáte, že do té doby náročný den nějak přečkáte. Jenže problémy pracovního dne vás přemůžou natolik, že nakonec začnete zvažovat, jestli vůbec vyjet. To je pak třeba opravdu výjimečný motocykl, aby vás přiměl přece jen namířit do garáže. Jedinečnost je ale ošidná. Když jde o emoce, může se i nejmodernější technika měřit se vzduchem chlazenými motory. Proto jsme otestovali čtyři retrobiky, které mají jediný cíl: probudit ve vás vášeň.

Okruhový test: KTM 1290 Super Duke R
Nic naplat, postupně nastává doba, kdy jsou našlapané naked biky schopny s ledovým klidem pobít kapotované motorky. Na cestě určitě, my jsme se ale přesvědčili, že to jde i na území „laminátům“ zaslíbeném – závodní dráze.



Představení: Honda CB650F
Myšlence, že se v případě této novinky jedná o nástupce Horneta, se vyhne málokdo. No a proč ne? Kvality, aby této legendě zdatně sekundovala, CB650F jednoznačně má. Předvedla nám je na španělských klikaticích.
Produktový test: Integrální přilby se sluneční clonou
Sluneční brýle nacpané do helmy už se moc nenosí, namísto toho jsou stále populárnější integrované sluneční clony. Oblibě se těší zvlášť u sportovně-cestovních přileb. Otestovali jsme jich osm v cenovém rozpětí 3000-15 000 Kč. Jediným požadavkem byla právě zabudovaná ochrana zraku před ostrými slunečními paprsky. Zjistili jsme, jak souvisí kvalita s cenou a se kterou přilbou můžete nechat sluneční brýle bez obav doma.

Zaostření na téma: Test pneu Michelin Pilot Road 4

Michelin ve španělské Seville začátkem dubna představil nástupkyni legendární silniční pneumatiky Pilot Road 3. Měli jsme možnost ji exkluzivně vyzkoušet na suchu i na mokru, a to jak na okreskách, tak na okruhu. Stane se nová generace rovněž bestsellerem?


Roadtrénink: 5. díl: Akcelerace a brzdění
Kdo chce umět „tahat“ za plyn a jezdit na motocyklu rychle, musí také dokázat svůj stroj bezpečně zastavit. Jenom tak bude mít situaci pod kontrolou a užije si jízdu v zatáčkách.


Cestopis: Jawa kolem světa, 5. díl
Zvládl to. V této chvíli už Pavel sice v zázemí domova přemýšlí, kam ho jedna stopa zavede příště, ale my se s ním do Jižní Ameriky ještě vrátíme. Koneckonců, byli jste to právě vy, kdo si finále včetně rozhovoru s autorem vyžádal. Přinášíme vám další díl jeho poutavého vyprávění.

Dlouhodobý test: Beta Alp 4.0
Betka je zajetá, a nás tak čeká první garanční prohlídka po 1000 km. Odpověď na nerudovskou otázku „Kam s ní“ je pro Středočechy jednoduchá – přece za Oťasem!

Lidé z padoku: Ondra Ježek

Český motocyklový závodník Ondra Ježek do letošní sezony poháru FIM Superstock 1000 nastupuje v barvách špičkového italského týmu Barni Racing. Je jasné, že to pro pilota z jihomoravské Kuřimi znamená nejen odpovědnost, ale především souboje o přední pozice. V Aragonu Ondra patřil během tréninků k nejlepším, v závodě ale doplatil na špatnou pneumatiku. Po smolném úvodu sezony jsme se s Ondrou posadili a popovídali si nejen o závodě v Aragonu.

Finále: Kawasaki ZX-10R Toma Sykese
Přesně 20 let poté, co Scott Russell získal pro Kawasaki poslední titul mistra světa, následoval jej loni Tom Sykes. Svezli jsme se na jeho vítězné ZX-10R. Byl to brutální zážitek.

To vše a mnohem více v Motocyklu 6/2014, který vychází ve středu 14. května. Další info najdete také na našem novém webu motocykl-online.cz
MOTOCYKL 6/2014 vychází ve středu 14. května

• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist