husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 11/2014

Intermot je za námi, čeká nás EICMA. Připravili jsme pro vás kompletní přehled novinek, které na nás výrobci uchystali. Na své si přijdou jak pohodáři – čeká je srovnání velkých cruiserů. Tak krosáci – testováním jsme prohnali endura KTM a ostrý motokros Suzuki. Poradíme, v jakém textilu v zimě neumrznete, jak se zachovat poprvé na okruhu, a připomeneme si tréninkový den jízdy na motocyklu V-Strom Academy 2014. A na závěr se zastavíme na kávu v dílně charismatického úpravce Moto Guzzi. To vše a mnohem více najdete v novém Motocyklu 11/2014.

Pod lupou: Ducati Scrambler
Veřejné tajemství boloňské značky bylo konečně odhaleno v celé své jednoduchosti a kráse. A navzdory faktu, že o chystané novince věděl snad každý, dokázala hodnotná a stylová prezentace překvapit nejednoho ostříleného novináře. „Čistá radost z jízdy na motorce“ se totiž předvedla hned ve čtyřech variantách. Čím se nás pokusí nadchnout?

Intermot 2014
Po letech finanční krize, kdy motocyklová branže skomírala, v nás první velká světová výstava modelů 2015 zanechala pozitivní dojem. Z rozhovorů s prodejci, inženýry i manažery značek byl cítit optimismus pro nadcházející modelový rok. Co tedy jednotlivé značky připravily? Přinášíme vše důležité o prvních novinkách příštího roku.

Interview: Josef Miritsch o motorech BMW
Když se řekne BMW, každému se vybaví boxer. Aby ne, mnichovská továrna tuto koncepci používá už téměř sto let. Vzduchem chlazená tradice je však postupně nahrazována novým „vodníkem“. O zákulisí těchto změn a budoucnosti tradičního „vzducháče“ jsme si povídali se šéfem bavorských vývojářů.

Představení: KTM EXC 2015
Představení novinek řady EXC pro následující rok tentokrát KTM Central East Europe uspořádala v Domaniži na sousedním Slovensku. Na tamější trati se mimo jiné jezdí slovenský mistrák v cross-country, což je příslibem, že svojí pestrostí a technickou náročností dokonale prověří testovanou flotilu.
Srovnávací test: Velké Cruisery
Indian Chief Classic
Moto Guzzi California 1400 Custom
Triumph Thunderbird Storm
Yamaha XV1900A Midnight Star
Třeba už nemáte zapotřebí pózovat u kavárny ani cestovat kolem světa. Nechcete závodit na semaforech ani se předvádět na klubových srazech. Jediné, co chcete, je okusit nekonečnou sílu obřího motoru a znovu si užít kus poctivé techniky. Velký test čtyř cruiserů pro ty, kteří mají ve svých prioritách jasno.


Představení: Suzuki RM-Z450

Ačkoli se současný standard v segmentu off-roadových motocyklů pohybuje na opravdu vysoké úrovni, a většina výrobců se tudíž zaměřuje pouze na detailní změny a vylepšení, občas někdo překvapit dokáže.



Test: Honda VFR800F
Komu čest, tomu čest. Pětasedmdesát tisíc exemplářů brázdících evropské cesty mluví za vše. Honda VFR se během své téměř třicetileté historie stala kultem v segmentu sportovních cesťáků. Jak je na tom pokračovatelka rodu s výrobním datem 2014, jsme zjistili v testu.


Teorie motoru, 9. díl: sací trakt
Současný čtyřválcový litr spotřebuje v otáčkách, kdy poskytuje maximální výkon 200 k, neuvěřitelných 108 litrů vzduchu za sekundu. Účelem sacího traktu je vzduch dopravit až k sacímu ventilu – podívejme se na to, čím vším musí pro motor životně důležitý plyn projít.


Produktový test: Celoroční textilní komplety
Poručíme vetru… a nejen dešti, ale i horku během parného léta a chladu mrazivých listopadových dnů. Tohle slibují exkluzivní celoroční textilní komplety vybavené na nejrůznější vrtochy počasí. Zjistili jsme, zda se výrobcům dá věřit a jestli se vyplatí vybírat z motocyklového textilu, jehož cena začíná na dvaceti tisících korun.


V-Strom Academy 2014

První říjnovou sobotu proběhl na motardovém okruhu a přilehlé ploše milovického letiště celodenní happening určený pro především všechny majitele dnes již legendárního modelu Suzuki V-Strom. A nejen pro ně.
Roadtrénink, 10. díl: Poprvé na okruhu
Hned v úvodu našeho finálního okruhového dílu vás poprosím o jedno: zapomeňte na pubertální hlášky typu „lepší být mrtvý než druhý“ a jim podobné, jež tak často létají motorkářským éterem. O hrdinství tady nejde. A o euforii zpočátku také ne.


Cestopis: Na skok do Afriky, II. díl
Solitaire je příjemná pouštní oáza, obklopená rezavými vraky aut či motorek a zároveň malým letištěm pro vyhlídkové lety nad dunami. Lákavým nabídkám jsme po obhlídce letadlového parku nakonec odolali. Následující den nás zavedl do hor porostlých lesosavanou, lemující řeku Kuiseb. Projíždíme úzkými průsmyky, okolní skály připomínají záběry z Marsu, chvíli zase z Měsíce…


Youngtimer: Kawasaki 500 H1 Mach III

Aneb jak udržet přední kolo na zemi. V roce 1969 tato šedesátikoňová dvoutaktní „bestie“ proletěla prvními testy. A vzbudila rozruch minimálně stejně tak velký jako současná Ninja H2R.



Lidé z padoku: Ondra Ježek
Jediným českým jezdcem, který se pravidelně představoval během evropských víkendů WSBK, byl v letošním roce Ondřej Ježek. Po skončení poháru FIM Superstock 1000 se nám podařilo dostat ho k diktafonu a vyzpovídat.


Sport: WSBK po Magny Cours
Evropská část světového superbikového šampionátu vyvrcholila na francouzském okruhu Magny Cours, kde se před závěrečným Katarem rozdávaly důležité body.


Finále: Mist Guzzi
V Čechách o něm ví málokdo, v zahraničí je ikonou. Axel Budde staví v Hamburku tak krásné Guzziny, že si pro ně jezdí až z Itálie.





MOTOCYKL 11/2014 vychází v pátek 17. října
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist