europ_asistance_2024



Data mimo EU i bez roamingu. Jak funguje obchod s eSIM?

Roaming je dobrý sluha ale zlý pán. Když před pár lety začal platit volný roaming v zemích EU a několika dalších, velmi rychle jsme si zvykli na to, že volání, zprávy a hlavně data máme za stejných podmínek jako doma. Jenže když se od domova vzdálíme na větší vzdálenost, je to horší – roaming v zemích mimo EU se totiž může parádně prodražit. Příchod eSIM ale přináší velmi komfortní řešení.

Každý kdo na motorce cestuje do větších dálav, dobře zná ten pocit. Potřebujete internet, ale i když jste na signálu, moc dobře víte, že třeba i krátké připojení s pár megabajty přenesených dat citelně poznáte na faktuře za telefon. I když už nejsou roamingové poplatky tak hrozivě vysoké, stejně umí 1 MB za 4 koruny pěkně zabolet.

Situace není tak kritická, abyste si zbytečný účet za roaming ospravedlnili, a tak nastává ta potupná chvíle, kdy hledáte kavárny, restaurace, obchody či benzínky, abyste odsáli trochu volných dat na nezaheslované wi-fi síti. To platí samozřejmě jen za předpokladu, že jste dostatečně v civilizaci, aby se v okruhu několika kilometrů kolem vás nějaká wi-fi vůbec nacházela. Těch kafí u mekáče, co už cestovatelé mezi námi vypili, aby mohli občas napsat domů…

Cestovatelští mazáci taky dlouho využívají lokálních SIM karet, které si dají do mobilu a využívají data místního operátora bez roamingu. Pořád to ale znamená koupit si fyzickou SIM kartu a tu pak měnit v telefonu, což umí být při častých přejezdech hranic poměrně otravné.

Výrazně zjednodušené řešení ovšem přichází s rozmachem elektronických SIM karet – eSIM. Tak jako rozmach mobilního internetu zpřístupnil data v nejednom zapadnutém koutu světa, eSIM lokálních operátorů tato data zpřístupňuje bez výměn fyzických SIM karet a bez poplatků za roaming.

 

My v redakci aktuálně využíváme obchod s lokálními eSIM Airalo, kde za cenu pár kafí nedostanete jen hodinu wi-fi zdarma v kavárně, ale plnohodnotná mobilní data kdekoliv, kde je signál operátora. Aktuálně je v nabídce přes 200 zemí a ceny jsou v porovnání s roamingem řádově nižší. Řekněme, že si uděláte výlet na motorce do Turecka, kde budete chtít on-line navigaci. 2 GB dat s platností na 15 dní stojí u Airalo 6,50 dolaru, v přepočtu tedy 152 korun. Podobná situace je třeba v Číně, kam se teď vydal Zajoch s Jardou – 1 GB na 7 dní tu stojí 117 korun, ale i kdybyste si chtěli Čínu užívat měsíc, budou vás 3 GB dat stát na 30 dní 269 korun.

Zajímavostí jsou i různé regionální balíčky (Afrika, Asie, Amerika). Pokud jste pořádný dobrodruh a chcete si na motorce projet Afriku, zaplatíte za 1 GB dat na 30 dní 630 korun a jedna eSIM vám platí ve 26 afrických státech.

Airalo funguje skrze mobilní aplikaci, kterou si stáhnete, vyberete si lokaci a datový balík, a pak si v zařízení jen aktivujete koupenou eSIM. Tu podporuje celá řada chytrých telefonů, vyrobených v posledních několika letech – třeba iPhone od modelů XR/XS a SE (2020) nahoru, případně Samsungy Galaxy od generace S20 – ale i spousta notebooků a tabletů.

Bohužel některé starší telefony eSIM nenabízí, tak si vždy zkontrolujte na stránkách Airalo jejich funkčnost.

Promo kód, který vám dá slevu 3 USD na první nákup eSIMky můžete použít JAROSL9037

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 184 cm
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist