gbox_leden



Výlet do Tauplitzu

V úterý 21.7.2009 mi volal kámoš DJ, že se v Alpách v oblasti Tauplitz bude otevírat český hotel, jestli se nevydáme na dvoudenní projížďku. Oficiální otevření mají, ale až 1.8. Jelikož v tu dobu budu na dovolené, tak tento termín nepřicházel v úvahu. DJ nelenil a ve čtvrtek poslal na hotel e-mailem dotaz, zda bychom nemohli přijet o týden dříve. Nevěřil jsem, ale večer mi volá, že není problém. Takže v pátek vyrážíme! Super, ale prognóza počasí nic moc. Říkáme si, že nejsme z cukru a přeháňky přežijeme. Odjezd byl stanoven na pátek 24.7. v 16hod. ze Strakonic. Trasa 300km to bude brnkačka.

Kapitoly článku

Cesta StrakoniceStrážný v pohodě, při cestě do Passau ale začaly padat kapičky, tak si říkám, že si raději zajedu pro pláštěnku k Louisovi v Passau, kterou uvezu. U Louise mi slečna prodavačka poradila zlatý cenový střed za 25eur. Což šlo. Pláštěnka ONE WAY za 9,90 eur prý opravdu vydrží jen jednu cestu. Jinak bych řekl, že tam mají spoustu věcí podstatně levnějších než u nás (asi jsou na tom hůře). Platba kartou také není problém. Koukáme na oblohu a všude zataženo, takže se strojíme do pláštěnek a vyrážíme směr Rakousko po silnici č. 137 směr Wels, ale již v dešti. Vede nás navigace GSP GARMIN 286. Cesta s ní je v pohodě, kolega si dobře vyhrál s cestou na počítači. Před Bad Schallrbach sjíždíme na silnici č.135 a po ní jedeme až na křížení se silnicí č.144 nad Laukirchen, odbočujeme doprava směr Gmünden a stále za deště pokračujeme. Už se začíná stmívat a mokrá silnice nás brzdí. Za Gmündenem jedeme po silnici č.145 směr Bad Ischl. Boty a rukavice jsou již promočené, ale pláštěnka drží. Před Bad Ischl začíná totální průtrž a bouřka. Cestovní rychlost klesla na 60km/hod a přestávám přes plexy vidět, takže i přilba promočená. Tato super bouřka jede s námi až do cíle. V 23hod. to máme ještě cca 50km na hotel. Tak si tak říkáme, jestli nám někdo vůbec v půlnoci otevře? No nic, po cigáru, které jsme vykouřili v mycím boxu pro auta pokračujeme dál. Konečně se blížíme do městečka Bad Mitternorf a vidíme odbočku Alpinstrasse. Je to 10km úsek, kde jedete na dvojku, max. trojku. O půlnoci jsme dorazili na chatu. Jinak hledat novou chatu o půlnoci je žůžo, obzvlášť, když ji ještě neměli označenou a domorodci ji vůbec neznali. Hurá jsme na místě! Paní v pyžamu nám ohřála k večeři kuře a my se začali sušit. 300km jsme jeli 8hod. i se zastávkou u Louise. Po večeři jsme byli rádi, že jdeme spát .
Ráno jsme vstali okolo 8hod. a šli na snídani. Konečně koukáme, kam jsme v noci dojeli. Chata leží v 1650m v krásném místě přímo u sjezdovky. Pokoj jsme měli dvoulůžkový, sprcha i WC jsou na chodbě, ale to nám nevadí. Hlavně, že teče teplá voda. A teď to hlavní! Cena je 18eur za osobu s polopenzí! (v zimě 25eur). Výjezd na Taupiltz Alpin stojí motorku 5eur a platí se od 8-17hod., takže když se pojedete ubytovat po 17hod., tak máte 5eur doma a to už ubytování je skoro zadarmo. Prošli jsme okolí, udělali pár fotek, rozloučili se a jeli projet hřebeny. Krásná krajina!
Co naplat, musíme dolů. Konečně jsme viděli, kudy jsme přijeli a co nám cinkalo v noci v uších. Po cestě potkáte pasoucí se krávy a musíte počkat až se hnou ze silnice. 
Sjíždíme dolů a jedeme stejnou cestou zpět domů, kterou jsme přes hustý déšť neviděli. Parádní cesta i když jsme projížděli čtyřikrát přeháňkami, ale to v porovnání s předešlou bouřkou nebylo nic. Zastavili jsme u jezera Traunsee a pokochali se krajinou. Na oběd jsme zajeli nad Laakirchenem u odbočky na silnici č.135. Je tam dobré občerstvení a z mostu je vidět krásný splav.
Jdeme k motorkám a hle, Dj má zadní pneu prázdné. Použili jsme lepení od firmy Rema Tip Top, kde se do díry zavádí oválná gumička s lepidlem. Podařilo se nám díru zalepit, ale asi knot je knot. V sadě jsou tři bombičky na dofouknutí , tak jsme dvě použili a dofoukali na 0,9ATM. Třetí nechali jako reservu. Pumpa nebyla daleko, tak si DJ pneu dofoukl a pokračovali jsme již bez problémů domů. Doufám, že se tam letos ještě dostanu a nebude chata zasypaná sněhem, jak říkal domácí, tak v červnu napadlo najednou 5cm přes noc.
Jinak tuto trasu mohu doporučit, i ubytování je dle mého názoru levnou možností přespat v Alpách a dát si večer točenou PLZEŇ. Také jsem byl velice mile překvapen, že v pátek v hustém dešti a bouřce byli řidiči v Rakousku ohleduplní a nikdo na nás netroubil, ani nenajížděl, jako to s oblibou dělá většina našich řidičů. Jo holt jiná mentalita a i jiné silnice. 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):


TOPlist