europ_asistance_2024



Okruh Maďarskem po termálních lázních

Během roku 2008 jedu sám z manželkou poprvé do Maďarských lázní a zjišťuji ,že tamní silnice jsou ideální pro delší výlet na motorce.Přes zimní měsíce plánuji okruh Maďarskem a sestavuji itinerář cesty pro léto 2009.Během jara se přidávají další tři motorkáři pro letní cestu.Jsme tedy čtyři, dvě cestovní endura,jeden bandita a skůtr.Cestu plánuji tak ,abych si užil termální lázně ,které mě vždy po dlouhé trase postaví na nohy.Trasu plánuji v průměru 350km na den, ale první den začíná pršet přidává se ještě silný vítr ,takže je potřeba posunout odjezd a tím pádem přepočítat trasu abychom se vešli do dovolené kterou jsme si vzali v zaměstnání.

Kapitoly článku

První den 2.8

Vyjíždíme z Nového Strašecí po silných deštích v neděli ráno, abychom ještě dnes dorazili přes Slovensko do maďarského města Györ.Silnice je mokrá, tak se rozhodujeme, že pojedeme na hranici ve dvojicích, abychom nemuseli hlídat rozestupy .Na zastávky mám jednoduchý fígl, že jedeme v kuse sto kilometrů a na každé první benzínce se sejdeme.Ovšem není to dokonalé.Někdy se kochám krajinou a benzínku minu.Na hranici doplňujeme benzín a pociťujeme jižní sluníčko, které nám přidává na teploměru celých pět stupňů.
Přejíždíme Maďarské hranice, kde si prohlížíme prázdné budovy po celnici a míříme do Györu, kde se těším jak skočím do termálu.Po příjezdu do Györu prvně narážíme na problém s jazykem, nicméně po pár otočkách jsme u termálu .Hned vedle je i slušný hotel ,kde cena je 14euro na osobu, takže nemá cenu řešit kemp.Györ je krásné město a určitě stojí zato vidět je zde i skvělý termál a když máte štěstí jako mi, narazíte na místní slavnosti a jdete spát až ráno.

Druhý den 3.8

Ráno pociťujeme teplé jižní počasí a rychle se loučíme s recepčním v hotelu a míříme směr Balaton.V poledne přijíždíme do města Pápa, si dáváme oběd. Teplota stále stoupá a silnice jsou sice super, ale chytit kamion znamená minimálně 5km než ho předjedete.Po cestě míjíme spoustu krásných míst, ale bohužel jejich názvy mě i přes velké snažení nezůstaly v hlavě, protože každý jste se jistě setkal s maďarskými cedulemi.Odpoledne přijíždíme na trajekt,jedeme přes Balaton a už se těším až se ve vodě zchladím.Na druhé straně máme domluvenou schůzku s krajany ,kteří zde tráví dovolenou na mé doporučení.Teď se to hodí.Ještě 20km a už vidím kamaráda jak na mně ukazuje vztyčený prst . Tento český nešvar nejde přehlédnout , ukazuje nám ,kde jsou ubytováni a ptáme se majitelky jestli by nenašla volný pokoj.Nejdříve kroutí hlavou, ale nakonec se přiznává, že je také motorkářka a ukazuje nám ve sklepě super pokoj za 10 euro na osobu.Později zjišťujeme, že ve 30 stupních je sklep naprosto jedinečný úkryt.Ještě nastrkat motorky pod balkón, vzít plavky a hurá do vody.Balaton je v létě naprosto super a večerní život je zde rušnější než jsme čekali.Ceny jídla jsou zde podobné jako v České republice, ale jsou daleko chutnější.Benzín je zde dokonce levnější.Pivo to naše dědictví, zde stojí kolem 50korun, což je pro nás nepříjemné a nutí nás pít raději víno.

Třetí den 4.8

Snídáme v Mcdonaldu a vyrážíme na celodenní výlet dále na jich za termální vodou. Za čtyři hodiny přijíždíme do města Zalakáros ,tento termál je již velmi komerční a připomíná spíše aquapark ,než maďarský temál .Nechápeme , kam si dáme lístek s automatu na parkovišti, ale řešení nakonec nacházíme u obsluhy.Zapisuje si naše spz.V českém koutku si dáváme vepřovou se zelím, jen se divím že zdejší gurmáni potřebují českou kuchyni, když zdejší kořeněná kuchyně je prostě super. Každý termál je zde naprosto odlišný ,ale mají společné to ,že opravdu pomáhají.Jízda na motorce je zde pohodovou záležitostí ,takže se nemohu vždy dočkat kdy už vyjedeme .Po nepochopitelné ztrátě slunečních brýlí na tobogánu se jeden z nás vrací z novou zkušeností.Cesta zpět ubíhá rychle a už se těšíme na hospůdky kolem Balatonu, které hodláme večer vyplenit.

Čtvrtý den 5.8

Polovina posádky začíná protestovat, že potřebují den volna na seznámení z domorodci .Než riskovat vzpouru, cením zuby, ale využívám den ke kontrole motocyklu a také samozřejmě ke koupání v Balatonu a na projížďku na plachetnici.

Pátý den 6.8

Přes protesty vyjíždíme směr Rakousko, ale kdo si myslí, že ten jejich rybník jde objet za chvilku, tak se plete, protože cesta nevede vždy kolem vody. Cílem je malý termál Hegyko nedaleko města Sopron.Do Hegyka se vracím ze dvou důvodů: za prvé je to super termál a za druhé, místní řezník dělá skvělý klobásy. Ubytování jsme našli hned ,majitel vyndavá auto z garáže a mi si uklízíme motorky, ale to ještě majitel netuší , jakou jeho škodovka zažije v noci bouřku.Cena je 7euro na osobu, pokoj je velmi pěkný ,ale velké množství náboženských motivů nás utvrzuje ,že půjdeme spát raději dříve.Návštěva termálu se mi skoro vymkla z rukou ,když dostáváme k pivu nápoj čehosi, zvaný vytamínen .Jde zřejmě o místní pálenku, která má posílit chuť na místní gurmánské lahůdky.Ještě pár koupelí v Maďarské živé vodě a do hajan.

Šestý den 7.8

Hned ráno vyjíždíme cestou přes Sopron, kde tankujeme a kupujeme Rakouské dálniční známky na cestu doů .Rakousko přejíždíme na jeden zátach a stavíme až v Třeboni, kde se setkáváme s realitou. Jídlo je předražené a porce jsou malé.Bohužel začínáme porovnávat silnice a služby a jeto vždy tvrdá realita.Cestou do Prahy mám bohužel zase zkušenost s Českými řidiči jednou jsem nedostal na hlavní silnici přednost a boční atak od škody 120.Měl jsem štěstí a vše jsem ustál.Je zajímavé, že člověk ujede v zahraničí 1200km bez jediného konfliktu a ve vzájemné toleranci a u nás musí být pořád ve střehu.Po návštěvě čtyř států a po šesti dnech se vracíme domů,tachometr ukazuje 1440km.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist