gbox_leden



200 km z Brna k Prostějovu a zpět

Když není co dělat na čarodejnice, tak si uděláš jedno krásný páteční odpoledne a 200 km troufám si říct místy i krásných cest :-)

Kapitoly článku

Tak jsem přemýšlel, co budu dělat na pálení čarodejnic, všichni známí, kamarádi měli program rodinný, tak jsem se rozhodl, že si pojedu opéct buřta někam, kde mě nikdo nezná. :-) 

Na mapách jsem si tedy vyhlídl veřejná ohniště a rozhodnutí padlo na to u obce Ptení na Prostějovsku. Naplánoval jsem si tedy trasu, vzal v práci půl dne volna a vypadl. 

Jel jsem sám a takhle podobně už podruhé a zjišťuji, že ono je to kolikrát lepší. Člověk si jede své tempo, zastaví si, kde chce, nemusí se nikomu podřizovat a nakonec si dokonale vyčistí hlavu. 

Vyrazil jsem tedy z Hajan, kde mám ustájenou kobylku směrem ke Křtinám, kde, jak vím, je krásný kostel, který chci už dlouho navštívit. Kostel je postaven podle projektu slavného barokního architekta J. B. Santiniho. Jedná se o jeho největší stavbu na půdorysu řeckého kříže. Kostel je mnohými odborníky označován za nejkrásnější barokní stavbu v České republice.

 

Ze Křtin moje cesta pokračovala do Jedovnic k "zábradlí" u rybníka Olšovec. Je to taková Mekka brněnských motorkářů - kdo nemá fotku u zábradlí, jako by nebyl motorkář. Dlouho, opravdu dlouho jsem se tomu bránil, protože rád chodím proti proudu, ale když už jsem měl cestu kolem, tak jsem tam zastavil a alespoň jsem dal řeč s borcama. Jedovnice mají tu výhodu, že tam vždy někoho potkáte a když je dobrá konstalace, tak se k vám na vaši cestu i někdo přidá. Přimo u rybníka je okénko kde si můžete dát něco na zub a třeba kafe, já tentokrát pohrdl a valím dál. 

 

Mojí další zástávkou byl zamék Plumlov, respektive pro fotku je nejlepší sjet dolů k Podhradskému rybníku. Od rybníka je na zámek krásný výhled, přimo vedle rybníka se nachází kemp, kde se dá za příznivé situace ubytovat jak v chatkách, tak ve vlastním stanu. Detailnější popis najdete v trase. Kousek od zámku se nachází i Plumlovská přehrada, která je aktuálně odpuštěná, tím pádem pro mě byla celkem nezajímavá. 

 

Co dál? Dál už byl hlad, tak bylo jasné, že si musím opéct ten špekáček, který si vezu v topcasu :-). Doletěl jsem tedy do vesnice Holubice, u které by se měl nacházet mnou vyhlídlý přístřešek. Na mapách jsem to nastudoval a proskákal na mé pegině lesem a už jsem ho viděl. Je super, že takové přístřešky lesáci dělají, moc se mi to osobně líbí a nejen, když jedu na motorce. 

 

Špekáček jsem do sebe naházel, jak kdybych týden nejedl, fakt jsem to neměl dlouho. Uvařil jsem si turka, rychle ho srkl a tradááá na další bod výletu. Tím byl větrný mlýn v obci Jednov. Mlýn je přestavěný na dům a obývaný, což je trošku škoda, ale těm lidem, co tam bydlí, lehce závidím. 

 

Rychlá fotka mlýna a zase do sedla. Přiznám se, že původní plán byl trošku jiný, ale co, tyhle změny k tomu patří. Takže směr domů, teda přes Boskovice. Je tam nádherný zámek, který je postaven na původním dominikánském klášteře. Nad zámkem se tyčí hrad Boskovice, na který se mně moc nechtělo šlapat, tak jsem udělal fotku zámku, chvíli se pokochal a utíkal dál. 

 

Další zámek v cestě, tak tam musím kouknout. Jasný, Lysice, vždyť to znám, tak hrr na něho. Zámek Lysice je krásná stavba vystavěná na původní vodní tvrzi a je známý svou bohatostí výbavy interiéru. 

 

No a co bych to byl za chlapa, kdybych po cestě necvakl ještě pivovar v Černé Hoře... 

 

A tady moje cesta nekončí, ale ta psací a následně čtecí ano, dál mě čekala už jen nudná cesta zpět do Hajan. Takže Dobrou noc. :-) 

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz


TOPlist