europ_asistance_2024



Zkraťte si čekání na jaro a vyrazte na jih

Zima se táhne. Každý rok. Čekání na první jarní vyjížďku je někdy nekonečné. Především v letech, kdy se příroda rozhodne nám nadělit dlouhodobou sněhovou pokrývku, se příchod jara a návrat sezony zdají až nemožné. Čekání na jaro se ale dá zkrátit a ušetřit si spousty nedočkavosti. Stačí vyjet pár stovek kilometrů jižně, kde zimu nemívají spojenu s útlumem provozu pro motorky.

Itálie, Řecko, Španělsko, Francie, jižní Maďarko, Bulharsko

Itálie, Řecko, Španělsko, Francie, jižní Maďarko, Bulharsko: to je jen krátký výčet zemí, do nichž se můžete s motorkou vypravit právě i v zimě. A zdaleka nejsou jediné, ale pro ilustraci nám postačí. V jižněji položených zemích nejenže není tak chladno a nemrzne tolik jako u nás, ale i tu v zimě zaznamenáme méně srážek. Jižní zima je velmi podobná tomu, co od nás známe jako jaro nebo podzim.

Oživte si havarijní pojištění!

Pamatujte i na oživení havarijka, nejsnáze přes internet. V Česku stačí jen sezónní havarijní pojištění, sjednávané na měsíce, kdy se jezdí. Na zimu většinou (ze smlouvy) neplatí. Proto na něj myslete jako na důležitý předpoklad toho, abyste si zimní výlety na jihu mohli bez starostí užívat. Stačí sjednat havarijko zase jen na omezenou dobu, po kterou víte, že ho budete na jihu potřebovat.

Na jih vlakem, autem. A co letadlo?

Na jih samozřejmě nepojedete na motorce. Přes českou kotlinu by zimní projížďka nebyla ani příjemná, ale především ani bezpečná. Prosolená břečka na silnicích je snad to nejhorší (tedy až po namrzlé silnici), s čím se tu v zimě motorkář setkává. Na jih se vydejte jiným dopravním prostředkem, a motorku zkrátka jen „sbalte s sebou“.

Nechte si ji převézt vlakem, naložte ji na své auto. Zvolit můžete i vzdušnou dopravu, a to nejen pro sebe, ale i pro svůj motocykl. Cena přepravy sice bude o něco vyšší, ale o to dříve si na ní budete moci udělat zimní vyjížďku po jižních krajinách. Na trhu najdete i společnosti, které vám motorku dopraví nákladním autem, kamionem. Stačí si vyhledat přepravu nadrozměrných zásilek.

Podívejte se na diskusi ohledně přepravy motorky po Evropě, Asii.

Jak připravit motorku na přepravu?

Specialisté doporučují motorku na přepravu důkladně připravit. Tedy alespoň v případě, že jste si neobjednali komplexní službu, která by obsahovala i zabalení. Jestliže si motorku k přepravě chystáte sami, pak jí sežeňte pevnou a dostatečně dlouhou i širokou desku pro stabilizaci.
Na desku postavte motorku a dokonale obalenou bublinkovou fólií velkých rozměrů. okolní prostor na desce vyplňte kartony nebo jinou vhodnou výplní. I samotnou desku podložte kartonem, aby neměla ostré hrany. Následně vše omotejte strečovou fólií. Zajistit ji pro jistotu můžete i lepící páskou.
Na obalovém materiálu nešetřete. Lépe ho nakoupit a použít víc, než si pak vyčítat poškození motorky. Jestliže balíte sami, kvalita obalu a následky její nedostatečnosti by totiž šly čistě za vámi. Jinak je tomu u přepravy, kde společnost motorku balí sama. Tam půjde o její odpovědnost. Vy si motocykl před odevzdáním k přepravě jen nafoťte.

Organizované zájezdy motorkářů

Další, a možná nejpohodlnější možností, jsou organizované zájezdy motorkářů do jižních zemí. Cestovní společnost pronajme letadlo a celou akci zastřešuje. Připraví i vhodné trasy nebo výlety na specifické dráhy pro motorkáře, třeba pro zdokonalování řidičského umění a zvládání krizových situací. Tím odpadá jakákoliv organizace z vaší strany, jen se „necháte vézt“.

Ale pozor, havarijní pojištění do zahraničí i na zimní měsíce a případné rozšíření povinného ručení budou i v tomto případě jen na vás.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist