gbox_leden



Jarda Šíma vyjel do Afriky na BMW F 900 GS

Na Motosalonu – konkrétně na stánku Motocentra Barth – převzal novou motorku na svoje cesty Jarda Šíma. Nezdolný český cestovatel, který letos v Brně nosil na svém dresu milník jeden a tři čtvrtě milionu najetých kilometrů v jedné stopě, pojede k Růžovému jezeru na BMW F 900 GS.

Jde o vůbec první F 900 GS registrované v ČR a Jarda by jej měl otestovat cestou na zhruba 9 000 kilometrů. Kdo zná jméno českého dobrodruha, moc dobře ví, že se do Afriky ani k Růžovému jezeru nevydává zdaleka poprvé. Konkrétně půjde o jeho pětatřicátou cestu do Afriky, a jak sám Jarda poznamenal při slavnostním předávání v Brně „Kamarádi už si ze mě dělají srandu, že neumím jezdit nikam jinam.“

Růžové jezero se stalo Jardovým oblíbeným místem, a když teď dostal od Motocentra Barth zapůjčenou novou F 900 GS, padlo celkem logické rozhodnutí vydat se právě sem. Pro spoustu lidí, kteří po nové a ostřejší devítistovce pokukují, to bude velmi cenný test. Už od prvního představení v září loňského roku je jasné, že to BMW myslí opravdu vážně s terénem i cestováním.

Oproti předchozí generaci F 850 GS zhubla nová devítistovka čtrnáct kilogramů a má kompletně novou, vyšší, hubenější a celkově off-roadovější stavbu. To všechno je navíc podpořeno větším motorem o objemu 895 cm3, disponujícím výkonem 105 koní a točivým momentem 93 Nm s výrazně posílenou křivkou ve středním pásmu.

Co se Jardy týče, ten si jde za svým vytouženým druhým milionem najetých kilometrů. Veškerý nájezd si pečlivě počítá a každý rok na motorkách nejrůznějších značek, a cestách i necestách nejrůznějších zemí, zdolá v průměru něco přes 50 000 kilometrů. „Tohle je starý triko“ říká ke svému dresu s nápisem 1 750 000 kilometrů. „Dneska už je to zase o trochu víc, momentálně jsem na hranici 1 808 000 kilometrů a doufám, že právě malé GS mi přinese další kilometry na cestě k vytouženým dvěma milionům.“

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 184 cm

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz
Související firma
  • Motocentrum BARTH

    Autorizovaný prodej a servis nových motocyklů, skútrů a čtyřkolek značek YAMAHA, BMW Motorrad, CFMOTO, APRILIA, MOTO GUZZI, VESPA, PIAGGIO. Výkup motocyklů. Prodej motopříslušenství a náhradních dílů. Pneuservis. Motopůjčovna. Motobazar. Prodej oblečení a doplňků.



TOPlist