Téma: Esspreso - kávovar
 
1.9.2010 v 13:52
Zdař bůh,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.

V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?

Dík za info.

Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

2.1.2015 v 17:33 | Nahoru | #1

jongi píše: Kvalita spočívá v hrubosti mletí,tlaku, teplotě a času extrakce. A všechny tři veličiny( krom teploty tu si mužeš nastavit jednou provždy) jsou proměnlivý už třeba od druhu kávy a to v životě z automatu nedostaneš. Co jediný Ti automat zajistí vždy, že jedno esspreso bude jako druhý.



Kvalita mletí spočívá v rovnoměrnosti mletí!

Já v tom dělám 10,let mě to nevyprávěj Mrzí mě že máš s automaty tak špatný zkušenosti,ale chápu proč a je to věčnej boj.Přesto si stojím za tím,že z automatu dostanu stejně dobrou kávu jako z domácí pákovky.To,že někomu vadí automaty už z pricipu jejich vzniku taky chápu.

e: K té teplotě je to jak psal Vladimír,nemůžeš,nebo je nesprávné mít na různou směs stejně nastavenou teplotu,protože teplota vody opravdu výrazně mění chuť extrahované kávy.Čistá Arabica chce většinou vyšší teplotu asi 94-96C,zatím co směsi arabica-robusta se staví 88-94C,protože při vyšších teplotách už robusta(záleží jak pražená) pouští moc hořkosti.

Naposledy editováno 02.01.2015 17:38:24

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

2.1.2015 v 18:31 | Nahoru | #2

Ďuričko píše: Kvalita mletí spočívá v rovnoměrnosti mletí!

Já v tom dělám 10,let mě to nevyprávěj Mrzí mě že máš s automaty tak špatný zkušenosti,ale chápu proč a je to věčnej boj.Přesto si stojím za tím,že z automatu dostanu stejně dobrou kávu jako z domácí pákovky.To,že někomu vadí automaty už z pricipu jejich vzniku taky chápu.

e: K té teplotě je to jak psal Vladimír,nemůžeš,nebo je nesprávné mít na různou směs stejně nastavenou teplotu,protože teplota vody opravdu výrazně mění chuť extrahované kávy.Čistá Arabica chce většinou vyšší teplotu asi 94-96C,zatím co směsi arabica-robusta se staví 88-94C,protože při vyšších teplotách už robusta(záleží jak pražená) pouští moc hořkosti.



Kvalitou jsem myslel kvalitu kávy nikoli mletí to jsi špatně pochopil nebo sem se blbě vyjádřil.

Arabica 94-96 stupnů??? Pokud chceš přesnou definici esspresa tak zní:

Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
Oleje > 2 mg/ml
Kofein < 100 mg/šálek
Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5

Robusta nepouští moc hořkosti ona už hořká od přírody je na rozdíl od Arabicy. A to se nebavím o stupni pražení.

Nemám nic proti dobrýmu automatu sám jeden i mám,ale s pákou se fakt srovnat nedá (neberu v potaz shity z Datartu atd...). Otázkou je jestli je průměrný uživatel schopen kvalitu ocenit...
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist