Téma: Esspreso - kávovar
 
1.9.2010 v 13:52
Zdař bůh,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.

V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?

Dík za info.

Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.

2 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

8.9.2014 v 13:36 | Nahoru | #1
Tak zatím dělám z normálního z obchodu (250g vaukově kolem 100-120,-). Chtěl jsem zkusit nějakou přímo psanou na presso, nebo ty lehce dražší jako Davidoff...Prohnal jsem tím z prdele Jihlavanku a dobrý to úplně nebylo Stačí v obchodě balenou zrnkovou a doma namlít? Do pressa mám používat střední hrubost, jaký na to stačí mlýnek? Samozřejmě na takový to domácí žvýkání, nic profi

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.9.2014 v 13:39 | Nahoru | #2

ptaak píše: Tak zatím dělám z normálního z obchodu (250g vaukově kolem 100-120,-). Chtěl jsem zkusit nějakou přímo psanou na presso, nebo ty lehce dražší jako Davidoff...Prohnal jsem tím z prdele Jihlavanku a dobrý to úplně nebylo Stačí v obchodě balenou zrnkovou a doma namlít? Do pressa mám používat střední hrubost, jaký na to stačí mlýnek? Samozřejmě na takový to domácí žvýkání, nic profi



buď čerstvě praženou, nebo už je to pak skoro jedno

(reakce na) Esspreso - kávovar

8.9.2014 v 13:57 | Nahoru | #3

ptaak píše: Tak zatím dělám z normálního z obchodu (250g vaukově kolem 100-120,-). Chtěl jsem zkusit nějakou přímo psanou na presso, nebo ty lehce dražší jako Davidoff...



Škoda peněz. Vakuově baleno, pomleto, blbé množství - všechno špatně. Ta káva Xlet někde ležela ve skladu než se sem dostala. Otevřeš to, nevoní a co pak s tím. Raději si cestou z práce nech nasypat někde u vás, nevěřím že byste ve městě neměli žádný obchod s kávou, Klidně 10 deka a dones dom. Jednak bývá upražená +- max týden, dva, což je pořád lepší než z obchodu, pomeleš si ji než spotřebuješ - potom opravdu voní. A navíc si vemeš množství, které si během dejme tomu týdne nebo za víkend spotřebuješ a pak koupíš novou. Že budeš mít chvílu doma zrna nevadí, pomeleš a je to OK. Když budeš mít doma pomletou směs, tak je vyčichlá po pár hodinách.

Jinak ten strojek co máš udělá pěnu ze všeho, takže nebudeš mít problém i když je káva pražená více nebo neodhadneš správně hrubost. Sežeň si mlýnek, nech si hrubost někde u středu a pak iteračně (teče pomalu cosi hořké - větší zrno, je to obarvená voda - menší zrno) metodou půlení intervalu dospěješ k něčemu, s čím budeš spokojen sám podle svého.

Neboj se však si zaexperimentuj - neděláš to snad proto, abys zmáčkl čudl a vylilo to "životabudič", on celý ten proces donést v tašce co voní domů kafe, mletí, příprava, čištění, v bytě voní kafe, těšíš se na něj jak malý - to nikomu nevysvětlíš

edit: a hlavně si vyzkoušíš různé druhy, které třeba zrovna mají upražené, a nepiješ pořád to samé z pořád toho jednoho samého sáčku jedné značky

Naposledy editováno 08.09.2014 13:58:56
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist