globalmoto_kveten





Téma: Zrnková káva a její příprava
 
8.7.2020 v 00:03
Ve vlákně o rumu se začala řešit káva a protože s ní lehce laboruji, zajímaly by mne zkušenosti ostatních. Pijete kafe? Jaký? Jedná se mi hlavně o jednodruhové kávy, případně jejich mixy, hrubost mletí, stupně pražení, množství a úprava vody atd. Čím ho připravujete? Páka, automat ... ? Kde kupujete? Máte zkušenosti s jinou chutí stejné kávy u jiných prodejců nebo jinak srovnáváte chuť stejné kávy? Pište, co vás napadne. Předem ale upozorňuji, že zde nechci číst názory na rozpustné hnusy nebo názory lidí, co si dávají do kafe půl litru mléka. Dík

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 16:42 | Nahoru | #1
Jediná správná příprava je espresso, osobně si myslím, že nezáleží ani tak na páka/automat, jako spíš na tom, aby stroj byl udržovaný a pravidelně čištěný.
Hrubost mletí se musí vychytat hlavně podle stroje, to takhle obecně říct nejde. Kafe kupuju z pražírny a do měsíce spotřebovat. Je zajímavý, když se dá s pražírnou domluvit a vyzkoušet i víc stupňů pražení - já mám třeba radši pražené míň, káva pak není tolik hořká, je jemnější. Konkrétní odrůdu nejde radit - je to jako s vínem, když ti doporučím chardonnay, tak záleží na oblasti, na vinaři, na ročníku... Pokaždý bude chutnat jinak. Musíš zkoušet a zkoušet. Poradil bych ti svého aktuálního favorita, ale nechci aby to lidi začali kupovat, protože dřív nebo později dojde a já pak budu zas muset zkoušet nový odrůdy a potrvá měsíce, než najdu nový ideál :)

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 10:01 | Nahoru | #2
Na tom jestli je to páka nebo automat záleží velmi. Automat je pro lenochy co se bojí. Nikdy neudělá tak dobrý kafe i ikdyž stojí 100tis. Máš pravdu že na údržbě záleží, zavápněný kávovar poznáš na chuti. Ideální je mít změkčovač vody. V gastro provozech je to nutnost a doma výhoda.

Tez píše: Jediná správná příprava je espresso, osobně si myslím, že nezáleží ani tak na páka/automat, jako spíš na tom, aby stroj byl udržovaný a pravidelně čištěný.
Hrubost mletí se musí vychytat hlavně podle stroje, to takhle obecně říct nejde. Kafe kupuju z pražírny a do měsíce spotřebovat. Je zajímavý, když se dá s pražírnou domluvit a vyzkoušet i víc stupňů pražení - já mám třeba radši pražené míň, káva pak není tolik hořká, je jemnější. Konkrétní odrůdu nejde radit - je to jako s vínem, když ti doporučím chardonnay, tak záleží na oblasti, na vinaři, na ročníku... Pokaždý bude chutnat jinak. Musíš zkoušet a zkoušet. Poradil bych ti svého aktuálního favorita, ale nechci aby to lidi začali kupovat, protože dřív nebo později dojde a já pak budu zas muset zkoušet nový odrůdy a potrvá měsíce, než najdu nový ideál :)



Naposledy editováno 10.07.2020 10:06:49
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist