všiml jsem si, že sem chodí i dosti vzdělaní lidé, mě vrtá hlavou něco, co s motorkama vůbec nesouvisí, přesto prosím o odpověď
Představme si situaci, kdy je do lednice vložen kámen. Lednice má nastavenou teplotu na 7 stupňů a po nějakém čase kámen přijme teplotu lednice. Nyní tedy uvažujme, že kámen má již teplotu identickou, na kterou je lednice nastavena.
Nyní se situace větví na 2 názory, co se děje dál. Prosím o posouzení, který z nich je správný, případně jestli je to úplně jinak. Zároveň prosím i o napsání zdůvodnění, proč to tak je.
Názor 1:
Kámen přijal teplotu vzduchu v lednici a protože sám není zdrojem tepla, není třeba konstatntně dodávat energii na jeho chlazení. Čili lednice nespotřebovává žádnou elektrickou energii navíc.
Názor 2:
Kámen přijal teplotu lednice a přestože již zcela přijal teplotu a nemá tendenci ohřívat vzduch v lednici tím, že má vyšší teplotu, lednice nadále spotřebovává energii na jeho chlazení.
Děkuji vřele všem
vsh
PS. Vím, že to sem nepatří, dávám to sem, protože se na tomhle fóru vyznám, naopak na fórech fyziků chodit neumím A vím, že pro někoho zde to bude hračka
Vetsi kamen ci jeho material o vyssi merne tepelne kapacite zpusobi jen delsi casovy usek toho padani teploty/nizsi teplotni gradient.
edit: ovsem ze lednice bude mit odber - na kryti tepelnych ztrat, ale udrzovani kamene jako takoveho na nizsi teplote nez byla puvodni nepotrebuje zadnou dalsi energii.
Naposledy editováno 26.07.2012 21:28:31
2 reakcí na tento příspěvek teplota pekáče
Dave81 píše: za mě dvojka - lednici (i s obsahem) beru jako neideálně izolovanou soustavu, která si vyměňuje teplo s okolím. A kompresor potřebuje energii na její chlazení. Čím více materiálu průběžně ochlazuje. tím více spotřebuje energie. A jako vysvětlení - i lednice, která je nachlazená a neotvíráš jí občas sepne a dochlazuje se...
Nesmysl, aby měl obsah lednice vliv na potřebný výkon ke chlazení musely by předměty v lednice sami nějak vyrábět teplo. (musel bys tam dát třeba zapálenou svíčku) To že bude spínat i tak je jasný protože má určitý ztráty pláštěm, co je uvnitř už jednou schlazený nemá vliv.
2 reakcí na tento příspěvek teplota pekáče
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
Absolutně
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
Dave81 píše: ... Znamená to tedy, že prázdná lednice má stejnou spotřebu "udržovací" energie jako plná? (samozřejmě odmyslim, že do prázdný nikdo neleze :) )
Ano. Ale jakmile zacnes s tou teplotou jakkoliv hybat, tak se samozrejme situace meni.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
Dawe02 píše: Ano. Ale jakmile zacnes s tou teplotou jakkoliv hybat, tak se samozrejme situace meni.
Není to pravda. Plná vychlazená lednice má větší spotřebu,jak prázdná.
3 reakcí na tento příspěvek teplota pekáče
Vyprázni si mrazák a změř jeho spotřebu. Pak ho nafutruj plnej masa,počkej pár dní,až se vychladí /vymrazí maso uvnitř a znova změř. Spotřeba stoupne.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
Dawe02 píše: prackarr> ano. To vsak nepopira to co tu bylo napsano.
??
prackarr píše: Protože to tak je. Je to vyzkoušeno,změřeno.
Vyprázni si mrazák a změř jeho spotřebu. Pak ho nafutruj plnej masa,počkej pár dní,až se vychladí /vymrazí maso uvnitř a znova změř. Spotřeba stoupne.
A jaký je cca rozdíl ve spotřebě? Například když se vloží navíc 5 kg masa. Jen hodně zhruba. Přesný čísla nedostanu nejspíš, s tím se počítá
A čím je tohle způsobeno?
prackarr píše: Protože to tak je. Je to vyzkoušeno,změřeno.
Vyprázni si mrazák a změř jeho spotřebu. Pak ho nafutruj plnej masa,počkej pár dní,až se vychladí /vymrazí maso uvnitř a znova změř. Spotřeba stoupne.
nemám to sice podložené žádným měřením, ale logicky je to blbost.. čím je způsobená zvýšená spotřeba?? teplosměnná plocha lednice se změnila? teplotní rozdíl uvnitř lednice a venku se snad změnil?? tak proč by měla spotřeba růst?
2 reakcí na tento příspěvek teplota pekáče
Jiné vysvětlení nemám.
prackarr píše: Nejsem chlaďař,jsem pračkář,ale podle mě je to tím,že pokud je ta kisňa prázdná,je tam plyn(vzduch) a ten se vychlazuje lehce. maso je pevná látka,hmotnější a proto asi potřebuje více energie k udržení tepla/chladu.
Jiné vysvětlení nemám.
nemohlo by to bejt tím, že v mase probíhaj nějaký pochody, kdy se tvoří teplo?
Když je maso mimo mražák, začne hnít, jsou tam různý organismy, co dělaj teplo. A to se zamražením nezastaví, jen zpomalí?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
prackarr píše: Nejsem chlaďař,jsem pračkář,ale podle mě je to tím,že pokud je ta kisňa prázdná,je tam plyn(vzduch) a ten se vychlazuje lehce. maso je pevná látka,hmotnější a proto asi potřebuje více energie k udržení tepla/chladu.
Jiné vysvětlení nemám.
U plnýho mrazáku dochází k určitýmu vymražování vody z uložených potravin, ta namrzá na těch chladících spirálách (výparník) a vzniklý led působí jako tepelný izolant - tím se zhoršuje prostup tepla a celý chlazení je méně efektivní. Takže na spotřebu nemá ve skutečnosti vliv naplnění mrazáku, jen zanedbaný vyčištění narvanýho mrazáku, což je bohužel častá situace.
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
charlie.vtx1800 píše: U plnýho mrazáku dochází k určitýmu vymražování vody z uložených potravin, ta namrzá na těch chladících spirálách (výparník) a vzniklý led působí jako tepelný izolant - tím se zhoršuje prostup tepla a celý chlazení je méně efektivní. Takže na spotřebu nemá ve skutečnosti vliv naplnění mrazáku, jen zanedbaný vyčištění narvanýho mrazáku, což je bohužel častá situace.
Ee,to není voda z masa,ale voda,co zkondenzuje z teplého vzduchu,co vnikne dovnitř při otevření,proto ta námraza nevzniká při plným/prázdným mrazáku,ale na jejím vzniku má největší podíl počet otevření a zavření.
A co no-frost?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) teplota pekáče
zabít. Chlap tedy vezme papoucha a zavře ho do mrazáku. Vzpomene si ale na něj až za hodinu a půl. Ihned letí k mrazáku, otevře dveře a tam papouch celý zpocený,otře si čelo a říká:
"uff, hodinu mi trvalo, než jsem tomu kuřeti roztáhl nohy.."
tím se to vysvětluje