Co je vaše oblíbené jídlo a bez jakého se nemůžete obejít?
Co vás jako první napadne jako pořádný dlabanec?
Co by jste mi doporučili za recept?
Recepty beru na cokoliv hlavně ať to způsobí pořádný chuťový orgasmus!
Dobré tipy na rychlou večeři či oběd beru všemi dvaceti..
Tak tedy šup šup..
Ingredience:
1 lžíci oleje 1 velkou cibuli 1 čerstvou červenou papriku 2 stroužky česneku 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm) 1 lžíci sladké papriky 1 lžíci drceného kmínu 500 g mletého hovězího masa 1 kostku bujonu 400 g konzervovaných rajčat ½ lžíce sušené majoránky 1 lžíci cukru (podívejte se na tajný tip) 2 lžičky rajčatového protlaku 400 g sterilovaných červených fazolí sůl a pepř
Postup:
. Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.
2. Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
3. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
4. Na řadě je omáčka. Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody (obzvlášť snadno to jde v mikrovlnné troubě) a přilijte vývar do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
5. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
6. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.
Tajný tip
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!
Bludevil>zawist> Kolik holek si da radsi kureci steak nez hovezi? Moc a moc:) Ja vim ze kazdy mame svy chute, kdyz me vetsina jidel co holky papaj prijde takova bez chuti a bez zapachu
No teď v mekáči mají akci China a buď hovězí nebo kuřecí placku..já si dala hovězí a mňami! lol lol
Jinak máš pravdu. Já opravdu skoro jiné maso než kuřecí nemůžu. Prostě je mi z některých nelibových částí blivno.. :o mám moc rozmazlený jazyčisko mno..
Ale poslední roky jsem začala jíst docela všechno..
Dokonce i tatarák u kterýho se mi kdysi udělalo mdlo, když mi vysvětlovali, že je to ze sirového masa..teď bych se jej už..upapala!
K tvému doporučení na onen recept!
Asi to vyzkouším jak budu mít více času!
Naposledy editováno 21.08.2008 16:11:49
zawist>Bludevil>zawist> Kolik holek si da radsi kureci steak nez hovezi? Moc a moc:) Ja vim ze kazdy mame svy chute, kdyz me vetsina jidel co holky papaj prijde takova bez chuti a bez zapachu
No teď v mekáči mají akci China a buď hovězí nebo kuřecí placku..já si dala hovězí a mňami! lol lol
Jinak máš pravdu. Já opravdu skoro jiné maso než kuřecí nemůžu. Prostě je mi z některých nelibových částí blivno.. :o mám moc rozmazlený jazyčisko mno..
Ale poslední roky jsem začala jíst docela všechno..
Dokonce i tatarák u kterýho se mi kdysi udělalo mdlo, když mi vysvětlovali, že je to ze sYrového masa..teď bych se jej už..upapala!
K tvému doporučení na onen recept!
http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/72/2372.gif
Asi to vyzkouším jak budu mít více času!
ti dám sirový maso....
no uprimne receno, kdyz varim, tak vetsinou specham a tak je to porad same kure, kruta, maximalne veprove...a samozrejme zelenina...
takze kdyz jdu nekam se dobre najist, rozhodne si nedam kureci smes nebo tak neco lol
...v sobotu jsem si dala v Brne veprove koleno...ale to jen vyjimecne ...
misel>Bludevil> to zni dobre...
no uprimne receno, kdyz varim, tak vetsinou specham a tak je to porad same kure, kruta, maximalne veprove...a samozrejme zelenina...
takze kdyz jdu nekam se dobre najist, rozhodne si nedam kureci smes nebo tak neco lol
...v sobotu jsem si dala v Brne veprove koleno...ale to jen vyjimecne ...
Koukám, že časově jsme na tom stejně, mi ale přijde, že toho času mám ještě méně, protože jsem večer sotva stíhala udělat lečo! :o
Bludevil>misel> Tak v Čáslavi někdy, bydlím tak na střídačku
Přiznávám se ale k tomu že fakt děsně rád vařím, holt drsní motorkáři můžou mít i jiné koníčky než znásilňování bezbranných panen a mlácení dopraváků
Woe! lol
Jedu na víkend na Moravu, udělaj papů zawisti do kalíšku, vyzvednu si to po cestě zpět do Phy!
Jinak pikantnější jídla se musí stát mým každodením chlebem, drahý má rád!
takže děkuji za recept...mužíš přihodit klidně další..a pokud mohu poprosit, tak nějaký co mám za pár desítek minut hotový..
Kuře ala KFC
Ingredience:
kuřecí prsíčka,podmáslí,grilovací(nebo obalovací)koření,sůl,pepř,strouhanka,vejce,corn-flackes,
Příprava:
Kuřecí prsa naložíme min.na 3 hod do podmáslí.Poté smícháme strouhanku,rozdrcené flackesy,koření,sůl v misce.Prsíčka pak obalujeme klasicky ve vejci a v této směsy.Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova a křupava
Bludevil>zawist> Chilli je tak na 30 minut, aspoň já ho mám tak rychle;) Tak další recept? taky skvělej, tentokrát vyjímečně kuřecí...Jednoduchý a skvělý
Kuře ala KFC
Ingredience:
kuřecí prsíčka,podmáslí,grilovací(nebo obalovací)koření,sůl,pepř,strouhanka,vejce,corn-flackes,
Příprava:
Kuřecí prsa naložíme min.na 3 hod do podmáslí.Poté smícháme strouhanku,rozdrcené flackesy,koření,sůl v misce.Prsíčka pak obalujeme klasicky ve vejci a v této směsy.Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova a křupava
Jj, to mám v plánu udělat, jen nemám doma corn flackes ale vločky.. lol
Kuřecí motýlky neměli tak jsem použil kachni prsa, jaký to bylo dám hned vědět :)
medved_bedrich>takže dneska máme kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty. Kuřecí prsa bez kosti tzv motýlek naplníme směsí sušených rajčat, čerstvé petrželkové natě a nějakého tvrdého italského sýra, spíše pikantní, hodně tučné sýry. Celé to zamotáme, stáhneme nití, zabalíme do peč papíru nebo alobalu a šup do trouby na 200°C a půl hodinky. Podáváme se salátem a červeným vínem.
Kuřecí motýlky neměli tak jsem použil kachni prsa, jaký to bylo dám hned vědět :)
Tak jak sis pochutnal, Méďo Béďo?
misel>medved_bedrich>takže dneska máme kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty. Kuřecí prsa bez kosti tzv motýlek naplníme směsí sušených rajčat, čerstvé petrželkové natě a nějakého tvrdého italského sýra, spíše pikantní, hodně tučné sýry. Celé to zamotáme, stáhneme nití, zabalíme do peč papíru nebo alobalu a šup do trouby na 200°C a půl hodinky. Podáváme se salátem a červeným vínem.
Kuřecí motýlky neměli tak jsem použil kachni prsa, jaký to bylo dám hned vědět :)
Tak jak sis pochutnal, Méďo Béďo?
no bylo to veleluxusní :) Salátek byl s římským salátem, rukolou, rajčatama a troškou sýrových hoblinek :)
A masíčko no prostě upečený tak akorát :)
Bludevil>misel> Tak v Čáslavi někdy, bydlím tak na střídačku
Přiznávám se ale k tomu že fakt děsně rád vařím, holt drsní motorkáři můžou mít i jiné koníčky než znásilňování bezbranných panen a mlácení dopraváků
...a jak jsou na tom drsni motorkari s mytim nadobi lol
misel>Bludevil>misel> Tak v Čáslavi někdy, bydlím tak na střídačku
Přiznávám se ale k tomu že fakt děsně rád vařím, holt drsní motorkáři můžou mít i jiné koníčky než znásilňování bezbranných panen a mlácení dopraváků
...a jak jsou na tom drsni motorkari s mytim nadobi lol
mají myčku lol
misel>medved_bedrich> ten salat zno bozsky...a hoblinky byly z parmazanu nebo pecorina... lol
hele já nevím, koupil jsem to v itálii na služebce, velkej trojúhelník tvrdýho sýry, lehce pikantní plná chuť, ne tak výrazná sůl. Parmezán to není. Prostě moc dobrej sýr... Kua už abych jel zase... došly olivy, sýr i sušená šunka
Suroviny:
dva pivovarsky burty /nebo klasicky liberecky, proste ne parek a ne spekacek ale neco mezi tim /
jedno rajce
koreni (grilovaci+cesnekove+na pecene brambory)
kecup (cesnekovy, obyc, jak kdo co chce)
Postup:
Burty rozriznout na pul a na hrbete pak nariznout nasikmo 3x, ze spoda je potrit tou smesi koreni a dat opect tou hladkou stranou potrenou smesi nahoru (nejlepsi kdo ma starou dobrou remosku jinak trouba klasicka asi na 100). Kdyz se pece tak rajce narezat na uzke trojhranky, nejlepe tak, ze rozpulit a z jedne pulky by se jich melo udelat 6 tedy dohromady 12. Po dokrajeni a cca 5min peceni omrknout burty, obratit a dat zpatky pect na dalsich 5min. Pak vyndat a do tech nariznutych mist na hrbetu nasypat trochu z te smesi koreni, vypnout remsku-troubu a nechat tam jeste cca 5min. Mezitim ty nakrajene rajcata posypat trochu soli. No pak burty vyndat a do tech nariznutych mist, co se pekne otevrely se daji ty kousky rajcat. Pak to cele trosku prelit kecupem, jen takovy prouzek a s chlebem se jen zbyva uz zakounsout
Vypa to zhruba takhle pak:
Naposledy editováno 22.08.2008 10:39:08