Téma: Gril na sele
 
31.3.2008 v 15:28
Zdravíčko! Chystáme se z bandou sesmolit nějakej gril na sele, něco kde se bude pod čuníkem topit klasicky dřevem. Máte s tím někdo zkušenost? Nemáte nějaký nápady, tipy, plánky jak na to a jak na motorek???

Gril na sele

31.3.2008 v 15:31 | Nahoru | #1
super věc je mít venkovní gril s unašečem nebo kolejnicema a celej nosník na prase mít vytahovací z ohně ven. Vytáhneš, pomažeš, přiložíš a šup zpátky, asi nejlepší jsou ocelový jekly, s těma postavíš všechno :)

motorek je dobrej se setrvačníekm a elektrickej :)

jinak doporučuju nad prasetištěm pořádnou ocelovou střechu s komínkem aby to trochu drželo teplo. S tím není problém udělat prase v půlce února za 4-5 hodinek :)

Gril na sele

31.3.2008 v 15:44 | Nahoru | #2
no, motorek bych dal od steracu ze skodovky.. pichnes to jenom na nabijecku/traficko a jede :) samo ze je potreba jeste udelat prevod, aby se ti tam prase nelitalo jak na kolotoci lol

Gril na sele

31.3.2008 v 15:59 | Nahoru | #3
A o nějakech pláncích nevíte?

Gril na sele

31.3.2008 v 16:01 | Nahoru | #4
no, ty jekly jsou oka... dobry taky je aby to vypadalo jako krabice... tzn.. čtyři stěny z nejakyho plechu = teplo jde jen vzhuru, ne do stran a nefouka tam... (ty plechy nesmi jit logicky az na zem, ale tak 5-10cm nad, aby sel vzduch spodem... a to otacení je jedno...obavam se ale že steracovej je na prase slabej...spis neco silnejsiho... (treba steracovej leteckej, hehehe) jinak my mazem nad ohnem, pac jsem kuci azbestovy a mazem normalne smetackem, kterej koupime na kazdou akci novej... smetacek je pridelanej na nasadu a cely je to v kyblu se sosem... tak good luck

Naposledy editováno 31.03.2008 16:03:15

Gril na sele

31.3.2008 v 16:08 | Nahoru | #5
rydlas> 4 obvodovy plechy? Dno volný a topit v ohništi? Kuwa ten motorek bude problém...

Gril na sele

31.3.2008 v 16:33 | Nahoru | #6
už jsem někde viděla upravenou tu velkou plechovou popelnici jako víceúčelový gril

Gril na sele

2.4.2008 v 14:33 | Nahoru | #7
http://grily.kvalitne.cz/nasep.htm
http://www.radyptaka...amp;o=30&c=KUTIL

Jinak motorky bud ze steracu treba z 1203 nebo jinych s kovovyma koleckama a nejaky to zprevodovani nebo origo na sele, treba z Hornbachu za cca 3200(mam ho tri roky a spokojenost)...

Osobne preferuji zakrytovanou konstrukci s topenistem mimo. Jednak je maso stavnatejsi, ma i lepsi vuni a hlavne je to podstatne rychlejsi a s 4x nizsi spotrebou dreva. A i az 50 kg sele se pri dodrzeni cca 180°C necha udelat za cca 6 - 8 hod bez odrezavani. klasicka velikost kolem 30 kg se dela asi tak 4 hod. Hodne ale zalezi na zpusobu napichnuti, na kvalite dreva, na strizlivosti obsluhy, atd... U zakrytovanych povazuju za nutnost to mit vybaveny teplomerem. Pece se jako v troube, cca pri 180. A kuzicka je hotova stejne jako cunik, takze nemusi byt obavy ze by o ni nekdo bez primeho plamene prisel. Necha se udelat uplne stejne krupava jako na primo. Ja sam mam konstrukci podobnou te z prvniho odkazu, ale jeste upravenou, na podvozku za osobak, trosku vetsi, s posuvnym topenistem, ktere muzu vyndat ven a vycistit, pripadne vsunout i pod sele a s otevrenymi dvirky si pripadat jako u krbu. Delal jsem i 80 kg prase, kance, berana, krocana, kozla, normalnich selat nepocitane, takze nejakou zkusennost jsem snad nacerpal, dost zpusobu jsem i vyzkousel a nakonec zjistil, ze idealni je klasika, jen nasolit v laku a opect na kvalitne suchem tvrdem drevu... Tim neurazim nikdy nikoho, snad ani vegetariany Moc tu nejsem, tak kdyby nekdo chtel poradit, piste na sua@seznam.cz. Tonda

Naposledy editováno 02.04.2008 14:40:56

Gril na sele

2.4.2008 v 14:46 | Nahoru | #8
pilotka> Jo, to je dobrá věc, na tomhle zrovna maká brácha na chatě, aby se v létě mohli pořádat dobrý kalby i s pořádným jídlem lol

Gril na sele

2.4.2008 v 15:03 | Nahoru | #9
Jestli máš motorku, tak motorek na otáčení máš vyřešenej , ne? Dokonce si můžeš štelovat i rychlost otáčení. lol lol lol
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist