Tanvaldské šlapačky – Křoustek-Matějíček zase 1:1

Druhý český dvoudenní mistrák v trialu se za anglického počasí odehrál v okolí tanvaldského autokempu a nesl se opět v duchu boje o titul mezi dvěma Martiny: Matějíček byl lepší v sobotu, Křoustek v neděli. Mezi nečetnými diváky měli převahu bývalí šlapačkáři včetně několika mistrů republiky.

V Tanvaldu se toho mnoho nezměnilo, vzpomínám na mistrovství Evropy, které se zde jelo v roce 2006 (vyhrál James Dabill), a ty šutry, přes které se jelo o víkendu, už tady tenkrát byly. Tehdy tu ovšem byla ještě funkční motokrosová trať, ta je však už řadu let zarostlá travou… To víte, máme demokracii a když si někdo stěžuje na občasný hluk motokrosových strojů (na hluk ze sekaček na trávu si lidé kupodivu nestěžují, tu má v okolí každý), tak se prostě motokrosová trať zruší.
Naštěstí se tady může občas jezdit trial, neboť trialové motory neburácejí, jsou sotva slyšet pár metrů od sekce a navíc jede vždy jen jeden jezdec. Snad to tak ještě nějaký čas vydrží.

V Březové minulý měsíc bojovali o prestižní titul oba mistři posledních let. Nu, posledních… Martin Křoustek a Martin Matějíček k titulu mistra republiky nikoho nepustili již od roku 2003! Nejprve vládl předlouhých 13 let Křoustek, poslední tři roky ho těsně porážel Matějíček. Mezi oběma jezdci je téměř generační rozdíl, ale Martin Křoustek si i po čtyřicítce drží skvělou výkonnost a nedá podstatně mladšímu Matějíčkovi vydechnout.

Foto: Martin Křoustek byl na vrcholu v neděli

Anglické počasí k trialu patří

V sobotu po celou soutěž (ano, trial je soutěž, nikoliv závod) střídavě drobně poprchávalo, což činilo překážky zrádnými. Na kameny se totiž natahovalo bláto, ale déšť nebyl dost silný, aby ho spláchl. A tak to občas uklouzlo víc než by jezdec uvítal. Na trialisty čekala tři nedlouhá kola po 10 sekcích, celkem tedy 30 sekcí, jezdci měli na celou soutěž časový limit 5,5 hodiny. Časový limit mají ovšem i v kontrolovaných úsecích, aby zbytečně nezdržovali ostatní, kteří čekají před začátkem sekce, až na ně dojde řada. A protože byl terén náročný nejen na projetí, ale už i na zvolení správné taktiky, volbu stopy a nachystání motorky ke správnému rozjezdu před překážkou, a tak se občas ozval dvojitý hvizd rozhodčího, který se stopkami v ruce vystavil jezdci pětibodový trest, aniž by si chudák jezdec třeba stačil v sekci šlápnout. Prostě i šlapačky jsou dnes tak trochu o rychlosti, i když stále především o šikovnosti a obratnosti.

Foto: Martin Matějíček si v sobotu lépe poradil se zrádným terénem

Hlavně nechytat pětky…

V sobotu začal lépe Křoustek (TRS), který dostal v prvním kole jen tři trestné body za šlápnutí, kdežto Matějíček (GasGas) jich nasbíral sedm. Jenže ve druhém chytil Křoustek dvě pětky a jen tři body přivezl Matějíček. Rozhodlo třetí kolo, v němž dostal Křoustek ještě jednu pětku a vítězem se tak stal Martin Matějíček poměrem 14 trestných bodů proti 23. Poslední místo na stupních vítězů obsadil Marek Wünsch (GasGas) se 62 trestnými body, útěchou mu bylo, že ve druhém kole měl stejně bodů jako Křoustek.

Tím jsme vyčerpali jezdce té nejvyšší kategorie A, která má na žlutých číselných tabulkách ještě černé proužky, protože čtvrtý, který se mohl teoreticky zapojit do souboje o vítězství, soutěž nedokončil: Němec Marco Mempör měl hned na třetí sekci nepříjemný pád, při němž si o protilehlý balvan zlomil nos a byl převezen do nemocnice k ošetření.

Foto: Marek Wünsch v sekci č. 9 "kolem přívěsu"

Z ostatních „žluťáků“ byl nejlepší Dalibor „Džejár“ Šulc (TRS) před Dominikem Wünschem (GasGas), Tomášem Jindrou (TRS), Davidem Fabiánem (Beta 125) a Matějem Mrázkem (Beta). Fandům trialu jistě neuniklo, že tu máme generaci synů bývalých předních šlapačkářů. A ve startovním poli jich je víc, nejen synů, ale i vnuků a dokonce i jedna vnučka. Ale o Petře Budínové už jste četli, když před pár týdny válela na ME v Itálii.

Neděle zastihla v lepší formě zkušeného Křoustka, který nedostal za celý den ani jednoho bůra, se skóre 5+2+3 nashromáždil jen 10 trestných bodů a svého úhlavního soka jasně porazil. Matějíček měl v jednotlivých kolech 9, 6 a 8 bodů, byly mezi nimi tři pětky a celkem to dalo 23 bodů. Marek Wünsch skončil znovu třetí, své sobotní skóre o něco vylepšil na 53 trestných.

Foto: Vysloužilci: Vlasta Čiháček, Petr Mašek, Antonín Číp, Zdeněk Pilz, Petr Hůla

Kategorii ostatních áčkařů znovu opanoval Dalibor Šulc před Dominikem Wünschem, Davidem Fabiánem a Matějem Mrázkem, Tomáš Jindra skončil až za nimi.

Kategorie a podkategorie

Mezinárodní mistrovství České republiky má ještě další podkategorie B a C. Béčkaři jezdí se zelenými číselnými tabulkami a těm v sobotu vládl veterán Pavel Kohout (TRS) před Filipem Kloučkem (Beta) a mladým Polákem Miloszem Zyznowskim (Beta 125) v péči Roberta Blachuta. V neděli to ovšem Klouček Kohoutovi vrátil a vyhrál před Polákem, Kohout dojel třetí před Tomášem Hůlou (GasGas, další potomek!).

Foto: Červení z neděle – Budínová, Heřman a Bartoš

A jsme u kategorie C jezdící s červenými číselnými tabulkami. Tady si vedl skvěle Pavel Klouček (vzduchem chlazený Fantic 305) na 30 let staré motorce, dostal jediný trestný bod a to až na té zcela poslední sekci, a potvrdil, že ve šlapačkách ani tak nerozhoduje technika stroje, jako hlavně technika jízdy. V neděli Klouček nejel, a tak mohl vyhrát Filip Heřman (Beta 125), ovšem jednoduché to neměl – stejně bodů jako on měla i 14letá Petra Budínová (Beta 125), která přišla o první místo jen proto, že měla o jednu čistě projetou sekci méně. V sobotu přišla o bednu, když hned na první sekci zbytečně šlapala. Je potěšitelné, že jsme v této kategorii mohli kromě Petry vidět i další děvčata: Denisu Pecháčkovou (Beta 80) a Polku Justynu Lonycz.

Tihle jezdí jen pro radost… Opravdu?

V kategorii hobby (jezdí s bílými číselnými tabulkami) vyhrál v sobotu Šimon Prokop (TRS 125), v neděli vyhrál Václav Heřman (TRS). V sobotu zaujal třetím místem Jiří Kněžourek (jezdí na Montese ročník 2000), mistr republiky z roku 1973! Klobouk dolů…

Foto: Nejlepším žákem byl po oba dva dny Tadeáš Mikunda

Radostný pohled je na nejmenší drobotu v kategorii žáků (modré číselné tabulky), v sobotu jich jelo osm, v neděli šest a pokaždé vyhrál Tadeáš Mikunda na Betě 80. Tihle caparti se většinou neobejdou bez morální i fyzické pomoci svých asistentů-otců, ale čiší z nich nadšení pro soutěž a snad mezi nimi časem zase vyroste nějaký nový maestro. Kategorie Classic jezdí jen v neděli a vyhrál ji Albín Prokop senior na SWM.

Zítra přineseme z tanvaldské soutěže fotogalerii a krátké video, další soutěž mezinárodního mistrovství ČR se jede 22. a 23. června v Bochově u Karlových Varů.

Foto: Deset sekcí v docházkové vzdálenosti od startu

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist