Opět do Březové – tentokrát na Evropu!

Na jaře se jel v Březové u Sokolova první domácí mistrák, nyní se tam pojede poslední soutěž letošního mistrovství Evropy. Přesto nelze očekávat masivní účast domácích jezdců, zato se můžeme těšit na účast vedoucích závodníků všech kategorií seriálu. Soutěž je dvoudenní, každý den ale jedou jiné kategorie. V Březové se rozhodne o mistrech Evropy.

Trocha historie

Soutěž mistrovství Evropy se u nás jede už pošestnácté. Premiéra byla u nás v roce 1974, tedy před 45 lety, tehdy k nám do Říčan vůbec poprvé zavítali jezdci světové špičky, tehdy především Angličané a Skandinávci. Byl to poslední ročník mistrovství Evropy, které se jezdilo od roku 1968, o rok později se už konalo první mistrovství světa. Tehdy v Říčanech byl nejlepším českým jezdcem Jiří Kněžourek na 21. místě. Perličkou byl start Vojtěcha Klečky za Švédsko.

V roce 1992 bylo mistrovství Evropy obnoveno jako nižší seriál vedle mistrovství světa. V tom roce se jelo i u nás v Kraselově a druhé místo obsadil Mirek Lisý, který pak v celém seriálu skon
il třetí. To byl také největší úspěch českého trialu. Mistrovství Evropy se pak k nám periodicky vracelo, soutěže ME byly pořádány v Nepomuku, Kramolíně, Tanvaldu a naposledy před třemi lety v Březové. Tehdy se jely o víkendu dvě soutěže. Během těch let se naši jezdci dostali ještě několikrát až na stupně vítězů – čtyřikrát Martin Křoustek, jednou Jiří Svoboda.

FOTO: Jaroslav Pudil na ČZ při soutěži Trial St. Cucufa ve Francii 1965 na snímku z francouzkého týdeníku Moto revue

FOTO: Martin Křoustek je absolutním rekordmanem v počtu startů v mistrovství Evropy

Český rekordman

Když je řeč o Martinu Křoustkovi, je třeba podtrhnout, že tenhle borec, který by už mohl startovat v kategorii Over 40, je i letos přihlášen do hlavní kategorie mistrovství Evropy v Březové. Martin má na svém kontě neuvěřitelných 120 startů v mistrovství Evropy, od roku 1995 nechyběl při domácí soutěži ME ani jednou, pojede tedy počtrnácté. Nikdo v ME nenastřádal tolik startů, druhý v pořadí Ital Fabio Lenzi má 86 startů v ME, z našich jezdců startoval Pavel Balaš 60krát, Jiří Svoboda 49krát, Mirek Lisý 26krát a Martin Matějíček 24krát.

Ještě než se k nám v roce 1974 dostalo mistrovství Evropy, startovali čeští jezdci na podzim 1965 na soutěži Trial St. Cucufa u Paříže. Tahle soutěž byla součástí seriálu Groutars Trophy, který byl předchůdcem mistrovství Evropy. Tehdy jeli ve Francii tovární jezdci Jaroslav Pudil, Arnošt Zemen a Bohumil Roučka na motocyklech ČZ. Nedosáhli tam ale takového úspěchu, aby je továrna vyslala na další soutěže, a tak zůstala tato účast ojedinělá.

Foto: Kontrolovaných úseků je 15, jedou se dvě kola

Co vás čeká v Březové

V rámci mistrovství Evropy je vypsáno pět kategorií a k nim se řadí další čtyři nemistrovské třídy International. Přihlášeno je celkem deset českých soutěžících rozesetých do šesti kategorií. Pokud byste chtěli fandit všem, musíte být v Březové v sobotu i v neděli.

V sobotu startují kategorie ME Women (děvčata) a Youth (mládež 12 až 16 let) a tytéž kategorie třídy International. Fandit tedy můžete startovnímu číslu 80 Davidu Fabiánovi (Youth), 106 Janu Balouškovi, 107 Filipu Heřmanovi a 124 Maxi Vandasovi (Youth Inter), 176 Petře Budínové a Denise Pecháčkové (Women Inter).

V neděli se jede hlavní kategorie ME, níž startují Martin Matějíček (11) a Martin Křoustek (12). Ti nejlepší mají prostě nejnižší startovní čísla, chybět bude jednička – obhájce titulu Matteo Grattarola. Dalšími nedělními kategoriemi jsou Junior pro jezdce 15 až 23 let, kde startuje Dalibor Šulc (51), Over 40 (100 Petr Roštejnský) a International 1 a 2.

FOTO: Příjezd do Březové z dálnice D6

Kde je uvidíte

Středisko soutěže najdete snadno, z dálnice D6 sjedete na exitu 146 a jste v Březové. Kontrolované úseky neboli sekce jsou rozmístěné v nejbližším okolí, jak je zjevné z plánku. Nezapomeňte, že za úspěšné projetí kontrolovaného úseku je dobrým zvykem jezdci zatleskat.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist