WSBK Thajsko – Rea slaví double, Ježek tři body

Kapitoly článku

MS Supersport – Závod

Do závodu na 17 kol startoval z první řady Jules Cluzel (CIA Landlord Insurance Honda), Chalermpol Polamai (Yamaha Thailand Racing Team) a Lucas Mahias (GRT Yamaha Official WorldSSP Team). Z druhé řady vyrazil Decha Kraisart (Yamaha Thailand Racing Team), Zulfahmi Khairuddin () a Kyle Smith (GEMAR Team Lorini). Z třetí řady startovala trojice Federico Caricasulo (GRT Yamaha Official WorldSSP Team), Hikari Okubo (CIA Landlord Insurance Honda) a Christian Gamarino (BARDAHL EVAN BROS. Honda Racing).

Ještě v prvním kole bylo pár situací, které jen se štěstím neskončily pádem a následným hromadným karambolem. Francouz Jules Cluzel si udržel první pozici a snažil se svým pronásledovatelům ujet, ale to se mu nedařilo a ve druhém kole se před něj dostal domácí závodník na divokou kartu Chalermpol Polamai, třetí jel Christian Gamarino a čtvrtý Federico Caricasula, který odolával atakům dalšího Thajce Decha Kraisarta. Ve druhém kole havaroval Polamai a Cluzel byl znovu v čele závodního pole. Američan Jacobsen musel odstoupit, protože nevydržel motor jeho MV Agusty, technika také zastavila Malajce Zulfahmi Khairuddina a Francouze Lucase Mahiase.

V pátém kole měl první Jules Cluzel náskok jedné sekundy na druhého Federica Caricasula. Za Italem jel třetí Decha Kraisart a sekundu za Thajcem byl čtvrtý Niki Tuuli (Kallio Racing). První pětici uzavíral Japonec Hikari Okubo, jenž na Fina ztrácel tři desetiny. V závodu nepokračoval Christian Gamarino, který z Top5 vypadl potom, co přišel o předek v jedné ze zatáček. Kyle Smith byl právě za tento incident vyšetřován a Gino Rea musel projet boxy jako trest za ulitý start (po závodě upřesnili, že ne ulitý start, ale nedokončené zahřívací kolo před startem), což neudělal, takže uviděl černou vlajku.

V polovině závodu vedl Jules Cluzel, ale těsně za sebou měl Federica Caricasula a Decha Kraisarta. V Austrálii to byl právě kontak s Italem Caricasulem, který Cluzela vyřadil z boje o vítězství, takže na to určitě oba závodníci mysleli, když plánovali druhou polovinu závodu. Čtvrtý Niki Tuuli jel osamocen a za ním následovala další trojice Kyle Smith, Kyle Ryde a Hikari Okubo. Jenže Francouz Cluzel má smůlu a v jedenáctém kole musel odstoupit kvůli poruše motoru. Kyle Smith byl najednou čtvrtý, ale jako trest za zkřížení stopy Gamarinimu, musel pustit tři pozice. K tomu se ale neměl a tvrdě bojoval o třetí místo s Finem Tuulim.

V čele závodu jel pět kol před cílem Federico Caricasulo následován Thajcem Kraisartem. Oba předváděli souboje na ostří nože, třebaže Thajec jede na divokou kartu. Oba závodí s Yamahou, takže pro tři ladičky by bylo nejlepší, aby také oba dojeli až do cíle, protože pokud by Fin Tuuli skončil třetí, Yamaha ovládne stupně vítězů. Kyle Smith svoji penalizaci nějak nepochopil a v posledních kolech atakoval nejen druhého Kraisarta, jehož málem poslal k zemi, ale také prvního Caricasula. V posledním kole Smith uviděl černou vlajku a třebaže projel cílem druhý, byl diskvalifikován.

Druhý závod sezony a svůj vůbec první ve WorldSSP vyhrál Federico Caricasulo, druhý je Decha Kraisart a třetí Niki Tuuli. Na čtvrté pozici je Thitipong Warokorn, který v Thajsku nahradil zraněného Kenana Sofuogla, a pátý je jeho týmový kolega Kyle Ryde. Šampionát vede s třiceti body Roberto Rolfo, který dnes skončil jedenáctý.

Supersport World Championship – Závod
37°C, dráha suchá, 50°C, vlhkost: 37%

1 - # 64 - CARICASULO Federico - Yamaha YZF R6 - 28'11.733
2 - # 24 - KRAISART Decha - Yamaha YZF R6 - +0.793
3 - # 66 - TUULI Niki - Yamaha YZF R6 - +3.164
4 - # 100 - WAROKORN Thitipong - Kawasaki ZX-6R - +7.564
5 - # 77 - RYDE Kyle - Kawasaki ZX-6R - +7.698
6 - # 78 - OKUBO Hikari - Honda CBR600RR - +8.823
7 - # 32 - MORAIS Sheridan - Yamaha YZF R6 - +10.532
8 - # 41 - WAGNER Aiden - Honda CBR600RR - +19.051
9 - # 26 - WATANABE Kazuki - Kawasaki ZX-6R - +19.666
10 - # 70 - MULHAUSER Robin - Honda CBR600RR - +19.857
11 - # 44 - ROLFO Roberto - MV Agusta F3 675 - +25.464
12 - # 83 - EPIS Lachlan - Kawasaki ZX-6R - +25.634
13 - # 10 - CALERO Nacho - Kawasaki ZX-6R - +53.020
14 - # 7 - PIZZOLI Davide - MV Agusta F3 675 - +1'01.236

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 65 - CANDUCCI Michael - Kawasaki ZX-6R
# 16 - CLUZEL Jules - Honda CBR600RR
# 11 - GAMARINO Christian - Honda CBR600RR
# 144 - MAHIAS Lucas - Yamaha YZF R6
# 39 - POLAMAI Chalermpol - Yamaha YZF R6
# 99 - JACOBSEN PJ - MV Agusta F3 675
# 63 - KHAIRUDDIN Zulfahmi - Kawasaki ZX-6R

Diskvalifikován:
# 111 - SMITH Kyle - Honda CBR600RR
# 4 - REA Gino - Kawasaki ZX-6R

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist