WSBK Phillip Island – První závod vyhrál Melandri, Ježek patnáctý

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do závodu na 22 kol startoval z první řady Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) a Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Druhá řada Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Třetí řada Xavi Forés (Barni Racing Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing). Italský závodník Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia) si pádem v Superpole 2 zlomil klíční kost, takže do závodu nenastoupil. Pořadí se tak o jednu pozici posunulo a český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing) do závodu odstartoval devatenáctý.

Po startu si první pozici udržel Tom Sykes, výborně ale odstartoval Jonathan Rea, který se dostal na druhou pozici. Za vedoucí dvojicí Kawasaki jel třetí Marco Melandri, čtvrtý Eugene Laverty a pátý Xavi Forés, který už na prvního ztrácel 1,7 sekundy. Ondřej Ježek byl krátce po startu šestnáctý, nicméně v nájezdu do druhého kola figuroval na osmnácté pozici. Havaroval jezdec na divokou kartu Wayne Maxwell (Yamaha Racing), který nezvládl devátou zatáčku. Mezitím o druhou pozici intenzivně bojoval Jonathan Rea s Marcem Melandrim.

Po pěti kolech zůstával na špici závodního pole Tom Sykes, který si na Jonathana Rea najel náskok 1,5 sekundy. Ital Marco Melandri pokračoval v závěsu za úřadujícím šampionem, ale už tolik neútočil. Ve hře byly pneumatiky a jejich výkon v posledních kolech závodu, což bude klíčové pro dobrý výsledek. Xavi Forés jel čtvrtý, Chaz Davies pátý, Eugene Laverty byl šestý, Michael VD Mark sedmý, osmý jel Alex Lowes, devátý Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team) a první desítku uzavíral Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team). Ondřej Ježek byl osmnáctý, 1,7 sekundy za sedmnáctým Troyem Herfossem. Čím víc se blížila polovina závodu, tím víc se Rea s Melandrim přibližoval vedoucímu Sykesovi.

Po jedenácti kolech vedl závodní pole Tom Sykes, jenže jeho náskok už kolísal v rozmezí pěti až devíti desetin. Druhý Jonathan Rea chtěl závod vyhrát a navázat tak na zlatou sérii posledních dvou let, jenže na zadním kole neustále vozil Marca Melandrihu, což mu na klidu nepřidalo. Ital v sedle Ducati vyčkával a bylo vidět, že má sílu jezdce Kaeasaki předjet, jen to zatím nechce udělat. Xavi Forés držel čtvrté místo, první pětku uzavíral Chaz Davies, který na Španěla ztrácel přes jednu sekundu. Na Velšana tvrdě útočil šestý Michael VD Mark, vše sledoval sedmý Alex Lowes, který o něco později s Holanďanem usilovně bojoval. Havaroval Yonny Hernandez (Team Pedercini Racing) a Marco Melandri zaútočil na druhé místo v čemž byl úspěšný. Ondřej Ježek v závodu pokračoval na šestnácté pozici.

Pět kol před koncem prvního závodu jel na první pozici Tom Sykes, jenže dvě desetiny za sebou už měl jezdce Ducati Marca Melandriho. Tady se rýsovala bitva o první místo a pětadvacet bodů za vítězství. Třetí Jonathan Rea už na vedení ztrácel přes dvě sekundy. Šest sekund od stupňů vítězů jel čtvrtý Xavi Forés, který se připravoval na souboj s Chazem Daviesem. V devatenáctém kole předjel Marco Melandri Toma Sykese a převzal vedení v závodu. Ital si okamžitě vytvořil náskok šesti desetin a ten postupně navyšoval. V závodu už nepokračoval Jordi Torres (MV Agusta Reparto Corse) a to znamenalo, že Ondra Ježek figuroval na bodované patnácté pozici. Jonathan Rea zpomaloval a před Severního Ira se dostala dvojice Davies a Forés, jenž rázem bojovala o stupně vítězů.

První závod sezony 2018 vyhrál Marco Melandri, který jak rád říká, je s rokem zkušeností silnější než tomu bylo loni. Dnes to bylo vidět, protože vyhrál naprosto s přehledem. Druhý projel cílem Tom Sykes, třetí byl Chaz Davies, který měl cestu za pódiem celkem komplikovanou, ale zvládl to a má prvních šestnáct bodů. Na čtvrtém místě je Xavi Forés, jenž je zároveň v pozici nejlépe umístěného jezdce privátního týmu. Jonathan Rea závod dokončil pátý a v závěru bojoval víc se zadní pneumatikou než soupeři. Spokojený s prvním kláním bude Ondřej Ježek, který to v testech ani trénincích neměl zrovna snadné, ale první závod a první bod za patnácté místo, což se samozřejmě počítá.

Druhý závod je na programu v neděli 25.února se startem v pět hodin ráno středoevropského času.

Superbike World Championship – Závod (1) - 22kol
20°C, dráha suchá, 31°C, vlhkost: 79%
1. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R   33'40.354
2. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR + 1.180
3. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R + 9.265
4. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R + 9.821
5. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 13.896
6. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 17.028
7. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR + 21.514
8. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF + 23.662
9. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 27.430
10. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 27.446
11. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR + 27.748
12. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR + 28.466
13. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 30.000
14. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR + 53.619
15. # 37 JEŽEK Ondřej Yamaha YZF R1 + 1'02.682
16. # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR + 1'09.775
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4    
  # 17 HERFOSS Troy Honda CBR1000RR    
  # 68 HERNANDEZ Yonny Kawasaki ZX-10RR    
  # 25 FALZON Daniel Yamaha YZF R1    
  # 47 MAXWELL Wayne Yamaha YZF R1    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist