WSBK Donington – Vyhrál Sykes, lídrem zůstává Rea, Ježek byl šestý

Možná se to nezdá, ale polovina sezony je téměř za námi. Závody v Donington Parku dnes rozdaly příděl bodů pro šesté kolo seriálu, které nabídlo velmi zajímavé a v některých případech i napínavé závodění. Poprvé v letošním roce může slavit vítězství a zároveň zlatý double Tom Sykes, který v Doningtonu triumfuje již třetím rokem po sobě. Jonathan Rea dvakrát druhý, přesto nadále jasným lídrem seriálu s náskokem přes sto bodů. V supersportech vyhrál Kenan Sofuoglu a rozhodně překvapil třetí jezdec v pořadí, Kyle Ride na divokou kartu. Závod světového poháru STK1000 už potřetí v řadě vyhrál Lorenzo Savadori, Ondřej Ježek tentokrát bodoval šestým místem.

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

Do prvního závodu superbiků odstartoval z první řady Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Z druhé řady startovala trojice Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils), Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki) a Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Posledním z šestice britských závodníků na startu byl sedmý Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse).

Po startu si pozice vyměnila trojice Tom Sykes, Jonathan Rea a Leon Haslam, který nakonec převzal vedení závodního pole a zůstal první až do nájezdu do druhého kola, protože to jezdce Aprilie na konci cílové rovinky předjel Jonathan Rea. Za vedoucí trojicí jel v těsném závěsu Chaz Davies a už ve třetím kole byl součástí první skupiny. Druhou skupinu tvořili jen dva jezdci a to Ital Davide Giugliano a domácí jezdec Alex Lowes, který bydlí jen deset minut od okruhu. Francouz Sylvain Guintoli (Pata Honda World Superbike Team), který v Británii trvale bydlí, pokračoval v pátém kole osamocen na sedmém místě a na Giugliana, jenž v tu chvíli bojoval o páté místo s Lowesem, mu scházely čtyři sekundy.

V šestém kole závodu předjel Tom Sykes týmového kolegu a převzal vedení. Jenže Rea mu první místo nechtěl dát zadarmo a Sykese po chvíli znovu předjel. Pád absolvoval Michael van der Mark (Pata Honda World Superbike Team), který se vrátil do závodu na poslední dvaadvacáté místo. V osmém kole závodu už vedl závodní pole znovu Tom Sykes, který předvedl úspěšný manévr, což se nedá říct o jeho kolegovi, který ve snaze mu to vrátit byl delší a jen taktak se stačil za Sykese zařadit aniž by nechal otevřené dveře pro Chaze Daviese. Do boxů zajel Michael VD Mark a u mechaniků zastavil také Davide Giugliano. Oba jezdci později vyjeli zpátky na dráhu, ale VD Mark uviděl černou vlajku kvůli úniku provozních kapalin.

V polovině závodu “jezdců Kawasaki“ to bylo na čele hodně divoké. Tom Sykes chtěl vyhrát, Jonathan Rea také a oba si nic nedarovali. Několikrát to už vypadalo, že si někdo vystoupí a skončí na zemi, ale zatím to byl super napínavý souboj dvou týmových kolegů. Rea na Sykese dorážel jak sršeň a mistr světa z roku 2013 odrážel jeden útok za druhým a jen kroutil hlavou nad některými manévry svého kolegy. Třeba ten v nájezdu do čtrnáctého kola byl hodně natěsno, když oba vyjeli na cílovou rovinku a mezi nimi by snad nepropadl ani špendlík. Od tohoto okamžiku bylo vidět, že Rea zvolil jinou taktiku, zřejmě tušil, co mohl způsobit a tak si buď počká na poslední kolo a pokusí se Sykesovi zasadit rozhodující úder nebo se prostě smíří s druhým místem. Na třetím místě jel Chaz Davies a sekundu za ním Leon Haslam, který byl odhodlán jezdce Ducati dojet a zabojovat o poslední pozici na stupních vítězů.

Pět kol před cílem si Tom Sykes vytvořil náskok jedné sekundy na druhého Jonathana Rea. Třetí Chaz Davies ztrácel na vedoucí dvojici neuvěřitelných deset sekund. Dvě a půl sekundy za ním jel Leon Haslam, který už tušil, že to na stupně vítězů nebude, ale čtvrté místo dva týdny potom, co si zlomil žebro není zase tak špatný výsledek. Alex Lowes dlouho držel páté místo, ale ve dvacátém kole se před Brita dostal Ital Ayrton Badovini (BMW Motorrad Italia SBK Team). To samé se podařilo také Jordi Torresovi (Aprilia Racing Team Red Devils), jenž se dostal na sedmé místo, když předjel úřadujícího šampiona Sylvaina Guintoliho.

V závěru závodu už nebylo po adrenalinu z první poloviny klání superbiků ani památky. Tom Sykes jel závěrečná kola s velkým náskokem a nakonec závod vyhrál rozdílem 3,7 sekundy. Tom Sykes si na konto připsal své první vítězství sezony a navázal na poslední čtyři vítězství z Donington Parku. Druhý projel cílem Jonathan Rea, jenž tím naopak ukončil sérii čtyř vítězství v řadě. Třetí byl Chaz Davies, zástupce tovární stáje Ducati, jemuž k prvnímu pódium v Doningtnu určitě bude blahopřát Jakub Smrž, který závod sledoval v boxech týmu Ducati. První bod u Týmu Grillini si připsal patnáctý Niccoló Caneppa.

Harmonogram víkendu

Superbike World Championship – závod (1) – 23kol
15°C, dráha suchá,21°C, vlhkost: 82%

1 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R - 33'59.865
2 - # 65 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - +3.743
3 - # 7 - DAVIES Chaz - Ducati Panigale R - +15.140
4 - # 91 - HASLAM Leon - Aprilia RSV4 RF - +18.304
5 - # 86 - BADOVINI Ayrton - BMW S1000 RR - +20.362
6 - # 22 - LOWES Alex - Suzuki GSX-R1000 - +20.848
7 - # 81 - TORRES Jordi - Aprilia RSV4 RF - +21.807
8 - # 1 - GUINTOLI Sylvain - Honda CBR1000RR SP - +24.346
9 - # 2 - CAMIER Leon - MV Agusta 1000 F4 - +30.570
10 - # 44 - SALOM David - Kawasaki ZX-10R - +39.074
11 - # 36 - MERCADO Leandro - Ducati Panigale R - +44.023
12 - # 18 - TEROL Nicolas - Ducati Panigale R - +46.925
13 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - +50.871
14 - # 14 - DE PUNIET Randy - Suzuki GSX-R1000 - +66.993
15 - # 59 - CANEPA Niccolò - Kawasaki ZX-10R - +69.883
16 - # 23 - PONSSON Christophe - Kawasaki ZX-10R - +86.098
17 - # 34 - GIUGLIANO Davide - Ducati Panigale R - +1kolo
18 - # 75 - RIZMAYER Gábor - BMW S1000 RR - +1kolo
19 - # 10 - TOTH Imre - BMW S1000 RR - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 51 - BARRAGÁN Santiago - Kawasaki ZX-10R - 6kol
# 15 - BAIOCCO Matteo - Ducati Panigale R - 6kol
# 60 - VD MARK Michael - Honda CBR1000RR SP - 15kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist