WSBK Austrálie – Phillip Island v neděli ovládl Alex Lowes

Na australském okruhu Phillip Island v neděli pokračoval třetím dnem úvodní podnik sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2024. V neděli jeli jezdci WorldSBK sprint, který vyhrál Alex Lowes (Kawasaki). Start závodu WorldSSP dlouho odkládali kvůli znečištěné trati a závodní program se tím dostal do výrazného skluzu. Nakonec klání supersportů zkrátili, bylo bez povinné zastávky v boxech, a z plného počtu bodů se těšil jeho vítěz Yari Montella (Ducati). Čech Ondřej Vostatek (Triumph) obsadil devatenácté místo. Na start druhého závodu superbiků přišlo po víc jak hodině od plánovaného termínu. Druhý hlavní závod SBK byl zastaven červenými vlajkami, následně zkrácen a také superbiky dnes neměly povinné zastávky v boxech. Závod vyhrál Alex Lowes (Kawasaki), který je nyní s padesáti body lídrem průběžného hodnocení WSBK. Druhý podnik sezony je za měsíc v Barceloně.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 20kol závodu s povinnou zastávkou v boxech, startoval z první řady Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) a Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Z druhé řady odstartoval Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) a Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Třetí řada a Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team) a Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing).

Po startu se na první pozici dostal Andrea Locatelli, Alex Lowes byl druhý, Álvaro Bautista třetí. Na čtvrté pozici pokračoval Toprak Razgatlioglu, pátý jel Remy Gardner a šestý Michael Ruben Rinaldi. Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team) byl sedmý, Andrea Iannone (Team GoEleven) osmý, Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) devátý. Nicolo Bulega se propadl na desátou pozici, takže pro Itala ne příliš povedený start.

Ve druhém kole začal kouřit motor BMW Topraka Razgatliogla, který musel odstoupit ze závodu v době, kdy jel třetí. Na první pozici pokračoval Andrea Locatelli, druhý byl Álvaro bautista, třetí Sam Lowes, čtvrtý Andrea Iannone a pátý Michael Ruben Rinaldi. Ve třetím kole spadl Jonathan Rea, který havaroval v jedenácté zatáčce. Ve čtvrtém kole Álvaro Bautista převzal vedení, ale závod zastavily červené vlajky, jelikož Rea potřeboval zásah zdravotní služby. Jezdce, který byl při vědomí, následně odnesli na nosítkách do sanity záchranné služby. Čekalo se na restart závodu. Následně bylo oznámeno, že restart závodu WorldSBK bude na 11 kol a povinné zastávky v boxech již nebudou třeba.

Restart závodu na 11kol – 7.40 hodin (SEČ). První řada Álvaro Bautista, Andrea Locatelli a Andrea Iannone.

Vedení si o startu udržel Álvaro Bautista, na druhé místo se dostal Michael Ruben Rinaldi, třetí byl Andrea Locatelli, čtvrtý Alex Lowes a pátý Andrea Iannone, který startem něco ztratil. Na špici pole jeli dva bývalí týmoví kolegové Bautista a Rinaldi. Třetí v pořadí Alex Lowes už na vedoucí dvojici ztrácel šest desetin a musel dávat pozor, protože měl těsně za sebou Iannoneho. Sam Lowes jel pátý, Andrea Locatelli byl šestý, sedmý Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) a osmý Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Do pátého kola restartovaného závodu najel jako první Álvaro Bautista. Druhý jel Michael Ruben Rinaldi, třetí Alex Lowes a těsně za ním Andrea Iannone. Pátý Andrea Locatelli chtěl zachytit nástup svých rivalů, takže předjel Iannoneho a vydal se na stíhací jízdu Alexe Lowese, na něhož ztrácel devět desetin. Vítěz prvního závodu v Austrálii, Nicolo Bulega, byl jedenáctý v pořadí.

V sedmém kole měl první Álvaro Bautista nejrychlejší kolo závodu 1’28,826 sekundy. Michael Ruben Rinaldi ztrácel na vedení v závodu čtyři desetiny a těsně za sebou měl továrního jezdce Kawasaki Alexe Lowese. Devět desetin za hranicí Top3 jel Andrea Locatelli za nímž se odehrával souboj o páté místo mezi Iannonem, Samem Lowesem a šestým Petruccim.

V předposledním kole Andrea Locatelli překonal Rinaldiho a dostal se na třetí místo. Druhý jel Alex Lowes, závod vedl Álvaro Bautista, který tím potřeboval zapomenout na smolné sobotní klání. Alex Lowes najel do posledního kola jen desetinu za Bautistou, což slibovalo napínavou podívanou v boji o vítězství. Andrea Locatelli ale zmobilizoval síly a také on byl ve hře o vítězství. Jenže Ital přecenil síly, když chtěl předjet Lowese, dostal highsider a skončil na zemi.

Závěr závodu byl strhující, když Alex Lowes dokázal v závěru předjet Bautistu a závod vyhrát náskokem 0,048 sekundy. Na druhé pozici závod dokončil Álvaro Bautista, třetí projel cílem Danilo Petrucci, který si už v Austrálii připisuje stupně vítězů. Čtvrtý je Andrea Iannone a Top5 uzavřel Nicolo Bulega.

Superbike World Championship – Závod (2) – 11kol (restart)
23°C, dráha suchá, 38°C, vlhkost: 53%
Revize výsledků -
#77 Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) penalizován ztrátou pozice za předjetí pod žlutou vlajkou
1. #22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR 16'27.565
2. #1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R +0.048
3. #9 PETRUCCI Danilo Ducati Panigale V4R +1.178
4. #29 IANNONE Andrea Ducati Panigale V4R +1.275
5. #11 BULEGA Nicolo Ducati Panigale V4R +2.346
6. #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R +2.913
7. #14 LOWES Sam Ducati Panigale V4R +3.480
8. #31 GERLOFF Garrett BMW M 1000 RR +4.119
9. #60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR +5.159
10. #77 AEGERTER Dominique Yamaha YZF R1 +5.165
11. #47 BASSANI Axel Kawasaki ZX-10RR +5.183
12. #87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +7.652
13. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R +9.082
14. #5 OETTL Philipp Yamaha YZF R1 +10.729
15. #28 RAY Bradley Yamaha YZF R1 +11.806
16. #53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR +17.416
17. #45 REDDING Scott BMW M 1000 RR +21.815
18. #95 MACKENZIE Tarran Honda CBR1000 RR-R +25.481
19. #27 NORRODIN Adam Honda CBR1000 RR-R +32.107
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    

 

  LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist