WSBK Aragonie – Superbikům vládne Bautista, Španěl vyhrál devátý závod sezony

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 18 kol startovala z první řady trojice Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team). Druhá řada a Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) a Eugene Laverty (Team Goeleven). Z třetí řady vyrazil Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), Jordi Torres (Team Pedercini Racing) a Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK). Celkem do závodu startovalo sedmnáct závodníků.

V nájezdu do druhého kola měl první Álvaro Bautista náskok jedné sekundy. Druhý jel Jonathan Rea, třetí Chaz Davies, který si startem o jednu pozici polepšil, když předjel Alexe Lowese. Za Britem jel Tom Sykes, ale byl v jedné ze zatáček delší, takže na páté místo se dostal Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), šestý jel Jordi Torres a sedmý Eugene Laverty. Ve třetím kole Chaz Davies zaútočil na druhého Rea a byl úspěšný. Ve čtvrtém kole to byl Alex Lowes, kdo továrního jezdce Kawasaki překonal, takže do pátého kola Rea najížděl čtvrtý.

V pátém kole už první Álvaro Bautista navýšil náskok na téměř pět sekund, které chyběly čtveřici Chaz Davies, Alex Lowes, Jonathan Rea a Leon Haslam. Na skupinu bojující o pozice na stupních vítězů se pomaličku dotahoval šestý Eugene Laverty. Půl sekundy za Irem jel domácí závodník Jordi Torres, osmý byl Tom Sykes, devátý Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) a první desítku uzavíral Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Prvním jezdcem, který odstoupil ze závodu byl Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing), jehož zřejmě vyřadila porucha techniky.

V polovině závodu vedl Álvaro Bautista s náskokem 8,2 sekundy. O druhé místo jela čtveřice Chaz Davies, Alex Lowes, Jonathan Rea a Leon Haslam. Šestý Eugene Laverty už na Haslama ztrácel 1,8 sekundy a těsně za sebou měl Jordi Torrese. Na osmém místě jel VD Mark, devátý Melandri a desátý byl Michael Rinaldi (Barni Racing Team). V desátém kole Rea zaútočil na třetího Lowese a snažil se zachytit náskok druhého Daviese, který si zatím najel výhodu sedmi desetin. Jezdec tovární Yamahy, ale bitvu o druhé místo nevzdával a jel těsně na zadním kole Reovy Kawasaki. Haslam čekal na příležitost, protože cítil šanci stát na stupních vítězů. Ve dvanáctém kole už Haslam jel třetí.

Pět kol před cílem jel první Álvaro Bautista, jehož náskok byl na deseti sekundách. Druhý Chaz Davis musel odolávat tlaku třetího Leona Haslama, čtvrtý jel těsně za týmovým kolegou Jonathan Rea. Pátý byl Alex Lowes, který jako by ztrácel dech, protože už sekundu ztrácel na trojici bojující o stupně vítězů. V patnáctém kole Rea předjel Haslama a bylo jasné, že jeho cílem bude útok na druhého Velšana. Haslam nestačil, ztráta narůstala, takže Rea měl volné ruce k útoku na druhého Daviese. První atak přišel v šestnáctém kole, ale ten Davies úspěšně odvrátil. Pak přišla drobná chyba na brzdách a Rea šanci využil.

Třetí závod v Aragonii a devátý v řadě celkově vyhrává Álvaro Bautista, jehož příchod do WorldSBK představuje výraznou změnu v rovnováze sil. Španěl je lídrem průběžného hodnocení a Španělé mají svoji hvězdu v sérii superbiků. Druhý končí Jonathan Rea, který po řadě soubojů nakonec dvacet bodů získal. Třetí závod ukončil Chaz Davies, který sice v Aragonii nenavázal na vítěznou šňůru z minulosti, ale alespoň letos získává druhé pódium.

Superbike World Championship – Závod (2)
13°C, dráha suchá, 24°C, vlhkost: 45%
1. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R   33'16.448
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 6.867
3. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 7.127
4. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 7.581
5. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 11.549
6. # 50 LAVERTY Eugene Ducati Panigale V4 R + 16.797
7. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 17.825
8. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 18.788
9. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 19.329
10. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 20.351
11. # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1 + 23.546
12. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 23.974
13. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR + 35.177
14. # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR + 1'01.477
15. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + 1'39.168
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR    
  # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist