Superbikové Brno začalo ve Vaňkovce

Na Masarykově okruhu je vše připraveno na první ze dvou velkých motocyklových brněnských svátků.

Kapitoly článku

Pre- event superbikového víkendu v brněnské nákupní galerii Vaňkovka začal symbolicky. Miláček brněnského publika, ostatně to bylo vidět i v tomto obchodním centru, Max Biaggi dostal dárek, dlažební kostku z 30. kilometru původní tratě Masarykova okruhu, která byla zachráněna při rekonstrukci původní tratě a pochází z roku 1930. Max Biaggi byl tímto dárkem velmi potěšen a za nezvyklou cenu srdečně za bouřlivého potlesku zaplněné galerie Vaňkovky poděkoval.
A samozřejmě, že besedu o nedělních závodech zahájil právě 11-násobný vítěz motocyklových závodů na našem okruhu Ital Max Biaggi, tedy neúspěšnější závodník v jeho historii od roku 1930 vůbec a lídr letošního šampionátu.
Maxi pamatuješ si, kdy jsi tady vyhrál poprvé?
M.B.: „Bylo to v roce 1994 na Aprilii a pamatuji si to, jako by to bylo včera."

V kterých kubaturách jsi tady vlastně vyhrál?
M.B.:Bylo to vlastně ve všech, ve kterých jsem tady jel, tedy ve 250-kách, půllitrech, MotoGP a také v superbicích“

Jako další dostal slovo Marco Melandri, aktuálně druhý jezdec šampionátu. Marco to tady Biaggimu vloni trochu pokazil, jinak mohl být Max už 12-násobným brněnským vítězem.
Ví tuhle statistiku vůbec Marco?
M.M.: „Vloni to bylo výborné, skončil jsem tady první a druhý. Letos bych to rád zopakoval, ale počasí má být hodně proměnlivé. Takže uvidíme, nic se nedá dopředu předvídat, stát se může cokoliv."
Marco, říká se, že jezdci se dělí pouze na dvě skupiny, buď trať nenávidí, nebo ji milují. Kam patříš Ty?
M.M.:Já ji mám hrozně rád, patřím tedy do té první skupiny. Vyhrál jsem zde svůj první závod v Grand Prix vůbec, když mně bylo teprve 15 roků. Vyhrál jsem zde i ve dvěstěpadesátkách a také v superbicích. Jedině se mně zde nepodařilo vyhrát v MotoGP, ale to bylo právě v období, kdy se mně moc závodění nedařilo“.

Třetím jezdcem v pořadí, který dostal mikrofon, byl úřadující mistr světa Carlos Checa, který je díky svému jménu vlastně domácím jezdcem, tedy "Karel Čech".
Carlosi, nemáš nějaké české předky?
C.C.: „Nevím o nich, ale je to vždy legrace, když cestuji k vám a na letišti se mě ptají, kam že to vlastně letím a já odpovídám „Republika Checa“.
Carlos zde dokázal dojet vloni dvakrát třetí, předtím v roce 2009 dokonce druhý, ale nikdy zde nevyhrál, podaří se to letos?
C.C.: „Situace je taková, jaká je. Jsem až na čtvrtém místě v šampionátu a není to vůbec lehké. A lehký nebude ani tento víkend. Udělám ale vše pro to, abych zde získal co nejvíce bodů.
Tento okruh není pro náš motocykl svou charakteristikou ten nejlepší, je zde potřeba hodně výkonu motoru a to nám trochu chybí.

Třetímu v MS Jonathanovi Reovi bylo teprve 7 roků, když zde v Brně Biaggi poprvé vyhrál.
Díval ses už tehdy na závody?
J.R.: Chodíval jsem s tatínkem na závody už jako kluk. A já sám jsem v tuto dobu začal jezdit motokros. Brno je můj oblíbený okruh, neboť na rozdíl od jiných tratí, kde se jezdí superbikový šampionát, se zde nemusí jezdit v zatáčkách na „jedničku“, neboť trať je krásně plynulá."

Letošní sezóna je pro Reu skvěle rozjetá, jako ta předloňská. Dá se v neděli zopakovat vítězství z roku 2010?
J.R.: „Samozřejmě, že bych zde v neděli chtěl vyhrát, ale počasí nemá být moc stabilní, takže se dopředu nemůže nic předvídat!“

Dalšímu jezdci byl teprve 1 rok, když zde Biaggi vyhrál. Loris Baz má teprve 19 roků a tak otázka zněla, jaké to je závodit s takovými jezdci, jako jsou Biaggi či Checa?
L.B.: „Závody sledují s mými rodiči už od dětství a tak jsem samozřejmě sledoval i závodní kariéru Maxe Biaggiho a jeho mnoho vítězných závodů. A je to pro mě čest, soupeřit s takovými jezdci.“

Posledním pilotem, který dostal slovo, byl John Hopkins, ten zde měl vloni slavit comeback v MotoGP, ale už v tréninku havaroval a odstartoval tak řadu problémů, které nakonec skončily operací a amputací.
Po takovém pádu má jezdec respekt před tímto okruhem, nebo to nehraje žádnou roli?
J.H.:Je to úplně jedno. Mám brněnský okruh hrozně rád, zajel jsem zde v MotoGP svůj nejlepší závod a výsledek. A stejně mně ten prst museli nakonec ufiknout“ a „Hopper“ svůj amputovaný prst také přítomným divákům ukázal.

Paolo Ciabatti je ředitelem superbikového šampionátu, 25 let slaví Masarykův okruh a 25 let slaví superbikový šampionát, a superbiky se zde jedou už poosmé bez přestání. Je to tedy okruh jako zrozený pro superbiky?
„Každý zde má na tento okruh nějakou krásnou vzpomínku, každý se sem rád vrací. Je to hodně technický okruh umístěný v překrásné krajině a já jen doufám, že se budeme jezdit i v budocnosti“ říká italský manažer a to je zároveň otázka pro Ivanu Ulmannovou, ředitelku Automotodromu Brno.

Ta si vzala mikrofon do ruky a přítomných fanoušků ve Vaňkovce se zeptala: „Chcete v Brně superbiky i příští rok?“ Odpovědí bylo bouřlivé „ANO“.

K tomuto tématu se vyjádřil i prezident ČSMS Karel Abraham, neboť poprvé se superbikový šampionát jede pod hlavičkou Českého svazu motocyklového sportu: „V minulých dvou rocích jsme měli problémy s financováním tohoto šampionátu, neboť předtím, když ho pořádal ACČR dostával pořadatel dotace z ministerstva školství. Nyní ho dva roky pořádáme my a nedostávali jsme nic. Ovšem starý i nový ministr nám dotace nyní dávají, takže nevidíme problém proč superbikový šampionát i nadále nepořádat“

Faktická poznámka: Zalistovací poplatek pro pořádání závodu WSBK se na promotéra Infront platí ve výši 6 až 7 milionů CZK.
Vyzpovídali jsme samozřejmě i české závodníky, domácí Ondra Ježek na otázku, kterou jsme ostatně položili i jeho kolegům odpověděl: „Vloni jsem bez té smolné havárky už jezdil v Top-10, takže letos beru pouze bednu, vždyť ten můj výkon na Memoriálu Františka Šťastného nebyl vůbec špatný“.
Jeho „kolega“ z velkých stocků Jan Halbich: „Chci dojet v bodech. Jinak rozdíl v motorkách mezi těmi, které jezdím já a soupeři není vůbec žádný, s výjimkou několika továrních“.

Závod "Coppa dei due Paesi" pojedou čtyři Češi, k Patriku Vostárkovi a Michalu Práškovi přibyli překvapivě ještě Tomáš Vavrouš a Viktor Dušek: „Je to hodně zajímavé, že pojedeme celkem 4 domácí jezdci a chci být mezi nimi v popředí“, řekl pro náš web Michal Prášek.

Samozřejmě, že náš dotaz směřoval na Viktora Duška, proč sešlo z wild card v supersportech a pojede právě závod seriálu „"Coppa dei due Paesi": „Bohužel generální partner, který měl financovat můj závod v kubatuře supersportů, nedodržel své slovo, takže v Brně nemohu v mistrovství světa startovat“. Faktická poznámka: On totiž takový jeden start v tomto šampionátu s wild card přijde ca na 20.000 Euro (poplatek za její vystavení, vyladění stávajícího motoru, zvýšení výkonu atd.)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist