Superbike Brno 2013: Vyjádření Automotodrom Brno, a.s.

Vzhledem k množícím se protichůdným informacím o konání Mistrovství světa Superbike na Masarykově okruhu v roce 2013 otiskujeme oficiální stanovisko / tiskovou zprávu společnosti Automotodrom Brno, kde je současný stav popsán. Klíčovou informací je, že definitivní rozhodnutí o konání obou závodů mistrovství světa silničních motocyklů ještě nebylo učiněno.

Automotodrom Brno usiluje o zachování obou závodů mistrovství světa motocyklů, které se historicky na Masarykově okruhu konají. Konečné rozhodnutí o zapsání Brna do kalendářů šampionátu Mistrovství světa silničních motocyklů (MotoGP) a Mistrovství světa Superbike (WSBK) je závislé na několika faktorech a v tuto chvíli není možné konání závodů na Masarykově okruhu v sezoně 2013 potvrdit ani vyvrátit.
V současnosti je situace následující:

Grand Prix České republiky

Podnik je zapsán v předběžném kalendáři šampionátu na termín 23. – 25. srpna 2013.
„Tento zápis vyplývá z platné smlouvy, kterou máme uzavřenou s promotérem šampionátu Dorna SPORTS. Zdůrazňuji ale, že kalendář je pouze předběžný a může v něm dojít ke změnám,“ upozornila předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Mistrovství světa Superbike

V roce 2012 vypršela smlouva mezi Automotodromem Brno a promotérskou společností Infront Sports, která zatím nebyla obnovena.

„Zda bude smlouva obnovena, záleží na více faktorech, z nichž nejdůležitější je zajištění financování. Ve zveřejněném předběžném kalendáři není zatím Brno zapsáno, ale stále máme otevřenou cestu k termínu 21. – 23. června 2013,“ objasnila Ulmanová.

Konání obou závodů Mistrovství světa na Masarykově okruhu v sezoně 2013 je závislé na zajištění financování zalistovacího poplatku promotérům.

„Na konci září jsme absolvovali jednání s ministrem školství Petrem Fialou, který nás ujistil, že hodlá v sezoně 2013 závody mistrovství světa motocyklů na Masarykově okruhu podpořit. Přesná částka však bude podle pana ministra záviset na rozpočtových možnostech resortu,“ uvedla Ulmanová.

Automotodrom Brno hodlá o zajištění zalistovacího poplatku nebo jeho adekvátní části zajišťující vyrovnané hospodaření obou podniků mistrovství světa žádat zástupce České republiky v Mezinárodní motocyklové federaci (FIM). V současnosti je jím Autoklub ČR, avšak valné shromáždění FIM má na základě rozhodnutí představenstva FIM z letošního února projednávat přihlášku Českého svazu motocyklového sportu.

„V tuto chvíli nevíme, jaká organizace bude Českou republiku ve FIM reprezentovat a rozhodnutí, jestli závody bude Masarykův okruh hostit, proto padne nejdřív po zasedání valného shromáždění FIM na začátku prosince. Po tomto zasedání bude jasné, jak věrohodného partnera k jednání o zajištění financování budeme mít a jestli bude vůbec možné finančně oba závody zajistit. Pokud by měl být naším partnerem Autoklub ČR, dovedu si na základě dřívějších zkušeností jen obtížně představit, že se na něj budeme moci spolehnout,“ doplnila Ivana Ulmanová.

Prioritou je pro společnost Automotodrom Brno zachování závodu Grand Prix České republiky: „Pokud bude nutné hledat alternativní řešení, jako první „obětujeme“ superbiky. Nicméně pokud nebudeme mít alespoň částečně zajištěno financování Grand Prix České republiky, nebudeme schopni garantovat ani MotoGP.“
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist