Statistika před závodním víkendem WSBK v Mostě

Před závodním víkendem MOTUL FIM Superbike World Championship 2023 v Mostě nabízíme několik zajímavostí z prostředí statistiky. Na Autodromu Most může o nadcházejícím víkendu padnout několik zajímavých milníků jako třeba to, že Ducati může oslavit 1050 umístění na stupních vítězů WSBK nebo že Jonathan Rea oslaví svůj jubilejní 400. start v závodu WSBK.

1000 - 1050 – Ducati oslavila loni v Mostě své 1000. pódium ve WorldSBK. O rok později je jejich meta na čísle 1050, protože do této chvíle jich už získali 1049

400 - Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) má v neděli v závodě Tissot Superpole na programu svůj 400. start v závodě. Bude prvním, kdo této mety dosáhne. Nejblíže mu je Troy Corser s 377 starty.

196 - v tuto chvíli získali jezdci ze Španělska 195 umístění na stupních vítězů. Teď stačí, aby jich bylo o jedno víc a srovnají krok s Japonci, kteří jsou v tabulce počtu umístění na stupních vítězů WSBK pátí. První pozice patří Velké Británii, jejichž jezdci nasbírali celkem 864 umístění na stupních vítězů.

100 - po oslavách Ducati přišla loni řada na Yamahu, která zaznamenala své 100. vítězství, které získala v závodě Tissot Superpole

50 – Španěl Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) potřebuje jediné vítězství k tomu, aby dosáhl rovných 50 vítězství ve WSBK, což by pro něho znamenalo čtvrtou pozici v tabulce počtu vítězství. První je v tuto chvíli Rea se 118 vítězstvími, Fogarty (59), Bayliss (52) a Bautista (49). Kdyby Bautista v Mostě zaznamenal zlatý hattrick, v počtu vítězství by srovnal krok s třetím Baylissem.

50 – v letošní sezoně byl Bautista s Toprakem Razgatlioglem (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) společně na osmnácti stupních vítězů z jednadvaceti. Pokud získají ještě jedno, dosáhnou společně historicky 50. společného pódia.

50 - v roce 2021 se stal Autodrom Most padesátou tratí v historii superbikového šampionátu WorldSBK

32/21 – na nejvyšší stupeň pódia v Mostě ještě Kawasaki nedosáhla. Dosud její jezdci zvítězili na 32 tratích v kalendáři WorldSBK. Rekord v počtu vítězství na různých okruzích patří Ducati, jejíž jezdci závod vyhráli na 47 tratích v historii WorldSBK. Jonathan Rea zatím vyhrál na 21 různých tratích, což je rekord všech dob, nicméně Most mezi nimi zatím není.

21 – Yamaha má nyní nejlepší sérii jednadvaceti závodů s umístěním na stupních vítězů.Pokud přidají další tři v Mostě, zapíše se do historie, jelikož bude na sedmém místě nejdelších pódiových sérii v historii WorldSBK. Rekord patří Ducati s 67 pódii v řadě, jenž jako první zahájil třetím místem ve druhém závodě superbiků v japonském Sugo 2002 Brit Hodgson a sérii uzavřel druhým místem druhého závodu v Losail 2005 Francouz Laconi.

18 - po vítězství v prvním závodě v Imole to už vypadalo, že v neděli Bautista získá 18 vítězství, nový rekord v počtu vítězství za sezonu. Imola ale dopadla jak dopadla, Bautista vyhrál jen jeden závod a na nový rekord může zaútočit o nadcházejícím víkendu v Mostě.

7-6 – v počtu umístění na pódiu v Mostě vede Yamaha před Ducati 7-6. Pouze jednou to nebyl jen Toprak Razgatlioglu, který získal pódium pro tři ladičky, protože třetí byl v prvním klání roku 2021 Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK).

6 - Toprak Razgatlioglu je jediným jezdcem, který v Mostě vystoupil na stupně vítězů ve všech šesti zde odjetých závodech

4-2 - díky Razgatlioglovi je Yamaha nejúspěšnějším výrobcem v Mostu. Tři ladičky mají na kontě čtyři vítězství ve srovnání s dvěma, které získala Ducati (Redding, Bautista).

1 - dva ročníky závodů WSBK v Mostě a jen jeden nejrychlejší jezdec Superpole – Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK)

1 – jedno z trojice umístění na stupních vítězů, které s BMW zatím získal Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), bylo v prvním závodě superbiků v Mostě 2022

0,040 sekundy – nejtěsnějším finišem WorldSBK v Mostě je čtyřicet tisícin sekundy, tedy rozdíl, kterým v roce 2021 překonal v prvním závodě SBK Toprak Razgatlioglu Brita Scotta Reddinga, který jel tehdy ještě s Ducati

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist