Spiesovy šance v MotoGP

Kevin Schwantz, jedna z největších osobností mistrovství světa silničních motocyklů, se zamýšlí nad tím, jaké by byly šance Bena Spiese ve světě MotoGP.

Mistr světa půllitrů z roku 1993, který s Benem Spiesem spolupracuje od začátku jeho kariéry, je přesvědčen o tom, že jeho svěřenec je s vyjimkou Valentina Rossiho schopen bojovat s těmi nejlepšími piloty MotoGP.


Spies nyní bojuje s Noriuki Hagou o titul mistra světa superbiků, kde na svého japonského soupeře ztrácí pouhých sedm bodů. Ale jeho angažmá ve světě WSBK je vlastně z nouze ctnost, když tohoto trojnásobného šampióna amerických superbiků odmítl angažovat tým Rizla Suzuki i přes to, že Ben za tento tým jel v loňském roce tři závody, ve kterých se rozhodně neztratil a ukázal, že by měl v MotoGP rozhodně co předvést. Při svém debutu v Donington Parku dojel čtrnáctý, aby pak při dvou domácích Grand Prix v Laguna Seca a Indianapolis dojel na osmém, respektive šestém místě. Přesto se tým Suzuki rozhodl pro osvědčenou dvojici, tvořenou Lorisem Capirossim a Chrisem Vermeulenem a Spies tak přijal nabídku týmu Yamaha WSB pro světové superbiky. S jeho ohromujícím debutem v tomto šampionátu se ale stále častěji hovoří o tom, že by tenhle amík měl přeci jen skončit v džípíčkách.


“Myslím, že pokud Ben dostane příležitost ve správném týmu, může bojovat s absolutní špičkou MotoGP,” říká Schwantz. “Zda by byl schopen konkurovat Valentinu Rossimu, to si nejsem jistý, ale myslím, že pokud jde o Nickyho Haydena, Colina Edwardse nebo Jorgeho Lorenza, tak má srdce i motivaci k tomu, aby s nimi mohl bojovat.”




O jeho přestupu do MotoGP se spekuluje i přes to, že Yamaha uvedla, že má zájem na tom, aby Spies zůstal ještě jednu sezónu ve WSBK, aby před svým přestupem do MotoGP získal v této sérii titul mistra světa. Přestože Spies má za sebou tři starty v MotoGP, bude při svém debutu považován za nováčka a nebude tedy moci nastoupit v továrním týmu, s vyjimkou týmu Rizla Suzuki. Za tento tým ale pojede určitě Alvaro Bautista a zřejmě i Loris Capirossi a tak se jako velmi pravděpodobné jeví angažování tohoto talentovaného Američana v satelitním týmu Yamaha Tech3, s vyhlídkou jeho přestupu k továrnímu týmu v dalším roce. Jako velmi důležité se tedy ukáže rozhodnutí současných jezdců, když Rossimu jeho smlouva vyprší v příští sezóně a Lorenzo pro příští sezónu zvažuje jak nabídky Yamahy, tak konkurenční Ducati.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist