S komentátorem Eurosportu Bélou En o sezoně 2015

Na téma letošního ročníku mistrovství světa superbikových motocyklů WSBK, ale také dalších soutěží na dvou kolech jako je mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů EWC a britského mistrovství superbiků BSB jsme hovořili s komentátorem televizní stanice Eurosport Bélou En.

V rozhovoru pro web Motorkari.cz hovořil sportovní komentátor Béla En o letošním ročníku hned několika motocyklových soutěží, které jsme měli možnost vidět na obrazovkách české verze Europsortu. Zeptali jsme se například jaká to byla sezona, co na Bélu En nejvíc zapůsobilo, zda například jednou na Eurosportu uvidíme závody na přírodních okruzích nebo s čím můžeme počítat v příštím roce.

Na Eurosportu komentujete mistrovství světa superbiků (SBK) a supersportů (SSP). Jaká byla z vašeho pohledu letošní sezona v níž slavil titul mistra světa Jonathan Rea a Kenan Sofuoglu?
Béla En: „Cesta Jonathana Reae za titulem bylo hodně suverénní, takže se nedá říct, že by byl boj o letošní superbikový titul zrovna dramatický. I tak jsme si ale při závodech užili spoustu vzrušení a fandění, a to je nejdůležitější. Moc jsem Jonathanovi titul přál, protože jde o velmi sympatického a především skvělého jezdce, který dosud neměl možnost naplno ukázat svoje schopnosti. Letos na Kawasaki se toho chopil od prvního závodu a nedal konkurenci šanci. Bohužel se opět potvrdilo, že i ti výjimečně talentovaní jezdci mohou dosáhnout až na vrchol pouze se špičkovým materiálem. Přál bych si, aby více záleželo na schopnostech jezdce než na rychlosti motorky, jako je tomu třeba v BSB.”

„Třída Supersport nabídla také hodně výborných závodů. Ale ani zde nebyl závěr roku napínavý, protože se zranil Jules Cluzel a nikdo jiný na Sofuogla neměl. Přesto závody nebyly jen o dvou jezdcích a bylo dobré vidět vpředu bojovat třeba čtyři, pět motorek. Pochopitelně mě velmi mrzí, že v průběhu roku skončil tým Intermoto, který pak i přes zlepšené výkony PJ Jacobsena závodům chyběl.”


Bylo v superbikovém šampionátu něco, co na vás zapůsobilo tak, že na to dlouho nezapomenete?
Béla En: „Určitě jen tak nezapomenu na Supersporty v Imole. Kenan Sofuoglu nastoupil do závodu i přesto, že jeho několikatýdenní syn právě bojoval v nemocnici o život. Jel závod s tím, že výhrou mu v jeho boji pomůže. A jakkoliv jej skutečně vyhrál, dva měsíce na to malý Hamza bohužel zemřel. I v téhle těžké situaci Sofuoglu dokončil sezónu, získal titul a věnoval jej synovi. Tohle těžko něco přebije. Zároveň ale nesmím zapomenout na náhle zmizelého Josku Kubíčka. Ať už je za tím cokoliv, doufám, že se Joska znenadání někde objeví a bude nám zase vyprávět o savém papíru a vrtkavém motorkářském náčiní.”

A jak jste si sezonu užil vy osobně?
Béla En: „Pro mě byl letos velkým zážitkem víkend v Aragonu, kam jsem vyjel na pozvání týmu Intermoto Ponyexpress. Kromě toho, že jsem si ten okruh zažil na vlastní kůži a na obslužce pokecal i s Ronem Haslamem, nezapomenu na horkou chvilku v budově vedení závodu, kde mi zástupce Dorny pořádně vyčinil, že jsem se během tréninku přiblížil trati blíž, než bylo zdrávo. Jak mi pak prozradil Joska Kubíček, moje vystoupení se veřejně promítalo jako odstrašující příklad i na svolané schůzce týmových manažerů. Joska měl naštěstí v paddocku velmi dobrou pozici, takže z pokuty 2000 Euro nakonec sešlo. Kdyby ne, tak bych si tuhle legraci pamatoval opravdu pořádně dlouho.”

Víte už nyní, zda bude Eurosport vysílat přímé přenosy mistrovství světa superbiků také v roce 2016?
Béla En: „Ano, bude. Superbiky mají na Eurosportu svůj pevný domov a prodlužování smlouvy na televizní práva se zdá být jen formalitou. Naštěstí pro nás nemá WSBK co do prodejnosti takový potenciál jako GP, takže Dorna nemůže moc vymýšlet, jak na něm co nejvíc vydělat, a nechává jej na Eurosportu. U Grand Prix se před pár lety rozhodla, že výnosnější bude prodat práva televizím v jednotlivých zemích než jedné celoevropské a Grand Prix z Eurosportu zmizelo.”

S avizovanou účastí Karla Abrahama v MS Superbike a Ondřeje Ježka v MS Supersport se dá očekávat ještě vyšší zájem fanoušků o přenosy Eurosportu. Je možné, že do programu zařadí také kvalifikace obou světových šampionátů?
Béla En: „Superpole většinou vysíláme, ať už živě nebo ze záznamu. Kvalifikaci Supersportů jsme nevysílali nikdy a asi ani nebudeme, protože z obecného pohledu nemá větší význam než programy, které se do vysílání dostanou. Samozřejmě, že fanda motorek se raději podívá i na první trénink víkendu než na finále snookerového mistrovství světa, ale je třeba být objektivní. Těžko navíc předpokládat, že by účast českých jezdců měla nějaký vliv na složení celoevropského programu. To už si spíš umím představit, že se WSBK začne vysílat i na jiných českých televizích.”

Jak nebo kdo rozhoduje o tom, co se na české verzi Eurosportu bude vysílat a co ne?
Béla En: „Ze všeho nejdřív je třeba zdůraznit, že česká verze Eurosportu je především verzí jazykovou. Nikdo ze společnosti EU Sport, která u nás českou verzi Eurosportu provozuje, nemá vliv na to, jaký program se bude vysílat. O tom rozhoduje programový ředitel Eurosportu v centrále v Paříži. My pouze přijímáme video signál a doplňujeme ho českým komentářem. Vím, že prioritu dostávají pořady s velkým sportovním významem a potenciálem zasáhnout velké množství diváků. Proto například v zimě vysíláme tolik skoků na lyžích, které jsou populární ve velkém Polsku. Ze stejného důvodu vysíláme i biatlon, který má spoustu fanoušků v Německu. Velkou roli pochopitelně hrají i čistě obchodní důvody. Najde-li se silný sponzor na MS v dloubání v nose, bude se vysílat i to :)“

Eurosport nám letos zprostředkoval také přenosy z mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů, které jste rovněž komentoval. Jaká to pro vás byla zkušenost? Je to přeci jenom něco jiného komentovat závod hodinu nebo “čtyřiadvacet“ hodin.
Béla En: „Vždycky jsem hrozně rád, pokud mám skrze Eurosport možnost poznat další podobu nějakého sportu i závodů. O vytrvalostním závodění motorek jsem toho moc nevěděl, ale letos dostaly konečně svůj prostor na obrazovce a všichni jsme měli možnost vidět, jaké mají kouzlo. Noční momenty z Le Mans, Paul Rickard i japonsky výjimečná Suzuka, na to se nezapomíná. Atmosféra je podobná tomu, co lze vidět v automobilovém endurance, a týká se to i komentátorské kabiny. Jezdci si zažívají svoje dobrodružství na trati, diváci bojují s únavou u obrazovek, nás drží adrenalin před monitory v redakci. Pořád nedočkavě vyhlížím kalendář pro 2016 s nadějí, že přibude aspoň jeden další závod.”

V roce 2016 budete s přímými přenosy vytrvalostních klání seriálu MS pokračovat?
Béla En: „Ano, EWC je od letošního roku přímo pořádané agenturou Eurosport Events - tedy námi. To zaručuje, že se závody objeví na obrazovce v pokud možno co největší míře, a to nejméně do roku 2020, do kdy platí pořadatelská smlouva.”

Jakou pozici má na Eurosportu Road Racing?
Béla En: „Řekl bych, že zásluhou popularity přírodních okruhů v Británii a práci tamního Eurosportu, to není úplně špatné. Letos jsme odvysílali poměrně dlouhý záznam z TT i magazín z Classic TT. Sám se s přírodními okruhy více seznamuji až poslední rok a velmi mě zaujalo, kolik věrných příznivců má i u nás. Letošní uvádění závodů v Hořicích jsem si moc užil a doufám, že například závod 300 Zatáček Gustava Havla se jednoho krásného dne objeví i na Eurosportu. Tradici na to rozhodně má. Jako vždy ale záleží na sponzorech. Pokud by se našel silný partner pro celé IRRC, umím si představit, že by to evropskému road racingu cestu na náš kanál otevřelo.”

Rok 2015 byl také ve znamení přenosů z prestižní britské superbikové série BSB. Budeme v příštím roce tento šampionát znovu vídat na stanicích Eurosportu? Není v plánu dostat na obrazovky kompletní sezonu?
Béla En: „S BSB je to velmi podobné jako s WSBK. Eurosport je stálým partnerem seriálu a ani si neumím představit, že by jím nebyl. Aktuální smlouva platí do roku 2020 a zdá se, že obě strany jsou za ni velmi rády. V Británii jsou BSB velmi populární a Britský Eurosport vysílá celá závodní odpoledne. Mimo Ostrovy ale BSB tolik lidí nesleduje a to se odráží na umísťování závodů do programu. Přímé přenosy nemají velkou prioritu a často se místo nich vysílá jiný sport. Záznamy jsou vysílány v méně atraktivních časech a bohužel velmi často v úseku 15:00 až 20:00 hodin, kdy se v této části Evropy na Eurosportu vysílá Bundesliga. Není výjimkou, že v té době sedím v komentátorské kabině a namlouvám závod, který ve skutečnosti nikdo nevidí. Záznam se použije v případě reprízy závodu, jenže to není zrovna často. Eurosport tedy vysílá celou sezónu BSB, pouze u nás všechny závody nevidíme.“

Nekomentujete pouze závody motorek, ale také automobilové série. Jsou třeba dvě nebo naopak čtyři kola vašemu srdci blíž nebo je motorsport vaši srdcovou záležitostí jako celek?
Béla En: „Těžko se ptát matky, které z dětí má raději. Užívám si komentování aut i motorek, spíše jde o to, jak je který závodní seriál zajímavý. Pro mě je důležité, aby bylo na co koukat a také abych měl pocit, že si tu radost ze závodů užívám společně s ostatními diváky. Je rozdíl komentovat první závod sezóny MotoGP a záznam BSB v pondělí dopoledne. Vrcholem roku pro mě však stále zůstává automobilové 24 hodin Le Mans. Díky EWC se na něj motorky však pomalu dotahují.“

Letos jste sice neměl možnost komentovat přenosy série Grand Prix, ale jak se vám letošní ročník líbil? Bitvu o titul mezi Jorge Lorenzem a Valentinem Rossim jste si určitě nenechal ujít, co říkáte na závěr sezony MotoGP?
Béla En: „Každopádně to byl náležitě dramatický závěr roku a myslím, že o této kontroverzi se bude ještě mnoho let mluvit. Ze sportovního úhlu pohledu nešlo o nic příjemného, ale šampionátu to paradoxně ještě pomohlo. Vždyť Valencii sledoval největší počet diváků v historii. Nemůžu říct, že by se mi líbila polarizace názorů mezi diváky ani to, jakým způsobem je projevovali. Zda Rossi Márqueze kopl, jestli Márquez záměrně nepředjel Lorenza nebo se Dorna postarala o titul pro Španěla se asi jen tak nedozvíme. Každý můžeme mít svůj názor, ale tvrdit něco tak skálopevně jako mnozí fanoušci, bych si sám nedovolil. Já důvěřuji vedení závodu, které má nejlepší možnosti posoudit, jak to opravdu bylo. Má veškeré záběry kamer i výpovědi jezdců a také mandát na to učinit rozhodnutí. Když rozhodčí ve fotbale pískne penaltu, kope se, ať už faul byl nebo ne. Pro Rossiho to bylo kruté, ale takový někdy sport bývá.“

Jak hodnotíte letošní výkony českých závodníků ve světových šampionátech?
Béla En: „Hodně mě překvapil Jakub Kornfeil, který měl výborný konec roku v Moto3. S týmem zjevně udělali velký kus práce a nakonec se dostavila sladká odměna. Po ne zrovna úspěšném roce v továrním týmu to asi čekal málokdo. Doufám, že se k něčemu podobnému nechá příští rok inspirovat Karel Hanika. Ondra Ježek v Superstocích skončil mírně za očekáváním, ale zase příjemně překvapil za komentátorským mikrofonem :). Nutno říct, že v závodech ukazoval dobrou rychlost a věřím, že v Supersportech se neztratí. Kuba Smrž měl v BSB dost smůly, naštěstí poslední závody na Yamaze mu sedly a trochu si zpravil celkový dojem. Přesto jsem od tak zkušeného jezdce čekal víc. Co se týče Karla Abrahama, není moc co hodnotit. Spíše jsem zvědav na to, jak si povede ve WSBK na konkurenceschopné motorce. A asi nejsem sám.“

Nějaké novinky pro sezonu 2016? Co budete dělat v zimě?
Béla En: „Na konci listopadu začíná Světový pohár v biatlonu, takže se určitě nudit nebudu. Trvá až do března a opět jej budeme komentovat napůl s kolegou Michalem Šímou. Po celé sezóně bývám z motorsportu trochu unavený, takže změna v podobě zimních sportů je vítaná. Po novém roce už se ale zase těším na motorky, nemohu bez nich dlouho být. Naštěstí sezóna WSBK začíná už na konci února.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist