První den testu WSBK v Barceloně zajel nejrychleji Bulega

Týmy MS superbiků - MOTUL FIM Superbike World Championship 2024 mají v Barceloně od čtvrtku dvoudenní testování. Na okruhu v Montmeló mají jezdci šanci zapracovat na přípravě techniky pro letošní sezonu a zejména pro druhý podnik sezony, který se na předměstí katalánské metropole pojede už za týden. První den zajel nejrychlejší čas Nicolo Bulega (Ducati). Test pokračuje v pátek druhým, závěrečným dnem.

Ital Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) pokračuje v nastaveném tempu a také okruh Catalunya v Montmeló přidal na svůj seznam míst, kde byl ve WorldSBK nejrychlejší. Během dne absolvoval 72 kol s maximem na kolo 1'40,304 sekundy, které zajel s pneumatikou SCQ. Italův týmový kolega a úřadující mistr světa Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) skončil se ztrátou 0,725 sekundy a během dne zvládl neuvěřitelných 103 kol. S jezdci továrního týmu testoval zkušební jezdec Ducati Michele Pirro (Ducati Test Team), který pracoval na výkonu motoru a jeho nejlepší čas na kolo byl 1’42,051 sekundy. Z netovárních jezdců Ducati zajel nejrychleji čtvrtý v pořadí Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), jehož maximum na kolo mělo hodnotu 1’41,056 sekundy. Brit to měl s pádem kvůli technickému problému.

Druhým nejrychlejším jezdcem prvního dne testu v Barceloně byl Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Turek pracuje na přizpůsobení se technice BMW a poměrně dobře se mu to daří. Tedy pokud jde o něho samotného, protože jak jsme měli možnost vidět v Austrálii, technika ho v jeho cestě za potřebnou jistotou s technickým kompletem příliš nepodržela. Razgatlioglu to měl dopoledne s pádem v desáté zatáčce, přesto je nejrychlejším jezdcem BMW s časem 1’40,768 sekundy a zároveň je Turek poslední s kolem pod 1‘41s. Druhý jezdec továrny BMW Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) odpoledne havaroval v desáté zatáčce a den uzavřel patnáctým časem 1’42,135 sekundy. Nehodu měl v páté zatáčce člen testovacího týmu BMW Bradley Smith.

Nejrychlejším jezdcem tří ladiček byl první den testu pátý v pořadí Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž na prvního Bulegu chybělo 1,351 sekundy. Rea neměl v Austrálii nejlepší vstup do sezony, takže jeho cílem číslo jedna bylo získat správný cit se svým novým motocyklem. Šestnáct tisícin za vícenásobným šampionem WSBK je šestý Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team).

U Kawasaki je po čtvrtku nejrychlejší jezdec jejich továrního týmu Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), jemuž teď také patří status lídra průběžného hodnocení WorldSBK. Lowes nastavil desátý čas 1’41,802 sekundy a ani on se nevyhnul pádu. Ten byl krátce před skončením prvního dne testu a vyžádal si vyvěšení červených vlajek. Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK) byl s časem 1’42,122 sekundy čtrnáctý a po svém boku má v tomto testu Marca Melandriho. Tým KRT uvedl, že má pro tento test novinky, které blíže nespecifikoval, jen to, že na první pohled nejsou vidět.

U Hondy neměli první den důvod k radosti, protože oba jezdci továrního týmu řešili od rána technické problémy. Jak Iker Lecuona (Team HRC), tak Xavi Vierge (Team HRC) strávili hodně času v boxech a Lecuona dokonce den ukončil o něco dřív. V pořadí byl Vierge devatenáctý a Lecuona jednadvacátý. Co se týče druhého týmu s Hondou v boxech, Tarran Mackenzie (PETRONAS MIE MS Racing HONDA Team) byl dvaadvacátý a Adam Norrodin (PETRONAS MIE MS Racing HONDA Team) osmadvacátý poté, co mu došel benzín a on zůstal stát vedle dráhy.

Test WorldSBK - 1.den
Čtvrtek, 14.3.2024 - Barcelona (SPA)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist