Ohlasy z Austrálie

Prvním závodním víkendem tříd Superbike a Supersport v Austrálii odstartoval letošní ročník mistrovství světa produkčních motocyklů. Jednotlivé závody nabídly skvělou podívanou, množství soubojů nejen o vítězství, ale o každý jeden bod, což znamená, že se můžeme těšit na zajímavou sezonu.

Kapitoly článku

Phillip Island, Austrálie - Superbike – závod (1)

1. Eugene Laverty (Voltcom Crescent Suzuki) – Suzuki GSX-R1000R/ Superbike
Start - 4.místo, 1 závod – 1.místo (25b.), 2 závod – DNF (0b.)
MS Superbike – 5.místo … 25 bodů (-16)

Sedmadvacetiletý jezdec z Toomebridge v Severním Irsku zahájil sezonu skvělým vítězstvím, které bylo pro japonského výrobce Suzuki prvním od roku 2010. Lavertyho Suzuki GSX-R1000 byla na závod připravena ideálním způsobem, když v jejím sedle dokázal s lehkostí předjíždět jednoho soupeře za druhým a cílem projet první s náskokem téměř tří sekund. Ve druhém závodu jsme hned od startu měli příležitost vidět podobný scénář a Laverty si mířil pro minimálně druhé umístění na stupních vítězů. Bohužel motor jeho Suzuki nevydržel a Laverty pro poruchu odstoupil ze závodu, který byl kvůli oleji na dráze nakonec zastaven bez dalšího restartu.

„První závod byl neuvěřitelný!,“ komentoval australskou misi Eugene Laverty. „Být po prvním kole tak vzadu, dostat se zpátky a závod nakonec vyhrát, tak to byl pro nás perfektní závod a hezký způsob jak týmu opětovat jejich důvěru, kterou do mě vložili. Paul Denning (šéf týmu) velmi tvrdě pracoval na tom, aby dostal vše, co jsem potřeboval. Všichni v týmu mě hezky přivítali a myslím, že toto vítězství, byla ta nejlepší odměna, kterou jsem jim mohl dát. Navíc toto vítězství pro mě znamená víc než jakékoliv předchozí v mé kariéře jezdce WSBK. Druhý závod byl samozřejmě pro všechny velkým zklamáním. Něco takového jsme si nezasloužili, ale takové už někdy závody bývají.“

2. Marco Melandri (Aprilia Racing Team) – Aprilia RSV4/ Superbike
Start - 3.místo, 1 závod – 2.místo (20b.), 2 závod – 8.místo (8b.)
MS Superbike – 3.místo … 28 bodů (-13)

Sezonu 2014 odstartoval Marco Melandri výrazným výkonem v prvním závodu prvního podniku v Austrálii, kde svedl několik tvrdých bitev s týmovým kolegou Guintolim, závod nějakou dobu vedl, ale v závěru už na silně opotřebované pneumatice nedokázal odrazit nápor Eugene Lavertyho, který s přibývajícími koly sílil. Ve druhém závodu byl Melandri v jedné ze zatáček dlouhý a přišel o šanci bojovat o pozice na stupních vítězů, když se propadl na čtrnáctou pozici. Ital se stačil probojovat zpátky na osmé místo, když závod předčasně ukončili a tím také skončil jeho postup směrem k předním příčkám.

„První závod dopadl dobře. Podařil se mi dobrý start a mohl jsem pár kol jet v klidu, abych si ušetřil pneumatiky pro závěr závodu. Bohužel mi přibližně v polovině začala motorka hodně klouzat. Nedokázal jsem si udržet potřebné tempo, a když Eugene převzal vedení, raději jsme se soustředil na udržení druhé pozice. Ve druhém závodu jsem chtěl použít stejnou taktiku, ale při předjíždění Rea jsem zabrzdil tvrději než obvykle, zadní kolo šlo do smyku a já musel mimo dráhu. Samozřejmě, že jsem zklamaný, protože jsem tím přišel o důležité body. Potřebuji ještě nějaký čas, abych zjistil přesné reakce motorky za určitých situací a přizpůsobit nastavení mému stylu jízdy.“

3. Sylvain Guintoli (Aprilia Racin Team) - Aprilia RSV4/ Superbike
Start - 1.místo, 1 závod – 3.místo (16b.), 2 závod – 1.místo (25b.)
MS Superbike – 1.místo … 41 bodů

Francouzský závodník ještě před testy v Austrálii neměl potřebnou jistotu, jak bude na plnou zátěž reagovat jeho operované rameno, které si zranil loni v létě, když při tréninku na kole spadl a rameno si vyhodil. Sylvain Guintoli strávil léčbou a rekonvalescencí celou zimu a rovněž chyběl v první části předsezonní přípravy. Na Phillip Islandu nicméně vyhrál pole position a cílem prvního závodu projel třetí, což pro začátek znamenalo průběžnou třetí příčku v hodnocení superbikové kubatury.

„V prvním závodu jsem si možná až tolik nevěřil. Začal jsem dobře, ale směrem ke konci závodu jsem přišel o potřebnou jistotu u zadní pneumatiky. Podmínky byly jiné než jaké tu panovaly v posledních pár dnech, ale každopádně jsme společně s týmem odvedli velmi dobrou práci,“ uvedl k prvnímu závodu v Austrálii Sylvain Guintoli.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist