MS-Superbike má problémy: První tým už skončil

Jestliže je v paddocku SBK veřejným tajemstvím skutečnost, že bohatý je ten tým, který má peněžní jistotu na další tři až čtyři závody, tak se nelze divit tomu, že před Monzou už zkrachoval finančně první tým: HTM Racing s pilotem Ivanem Clementim už při domácím závodě nestartuje.

Už řadu měsíců se snaží promotér MS-Superbike Dorna o drastické snížení nákladů, ale tovární týmy nemají zájem. Ovšem finanční krize má už svou první oběť, v Monze startuje pouze 18 stabilních pilotů.

Od prosince 2012 diskutuje Dorna s továrnami, jak v MS-Superbike snížit do budoucna náklady. Španělská firma velmi dobře ví, že pouze s továrními týmy se nedá jezdit mistrovství světa a chce pomoci malým privátním týmům.
Před čtvrtým letošním závodem v Monze se první superbikový tým odporoučel z mistrovství světa 2013. HTM Racing sice do Monzy přicestoval, týmový truck stojí na svém určeném místě v paddocku, také pilot Ivan Clementi je přítomen, ovšem tým nemá motocykl. Důvod je jasný: už několik měsíců nebyly u firmy Feel Racing, tedy firmě, které patří motocykl BMW S1000RR HTM Racing, zaplaceny účty.

Startovní listina stabilních týmů v MS-Superbike se tak zmenšila na 18 pilotů. HTM se sice nechal slyšet, že v Donington Parku bude opět startovat, ale: pokud nemá tým peníze na domácí závod, proč by se zúčastnil daleko nákladnějšího závodu ve Velké Británii?
Ovšem po HTM je pouze otázkou času, kdy se ztratí další tým: italsko-český Effenbert Ducati je znám v posledních měsících především díky skandálům, než výsledkům. Hodně lidí v paddocku zažalovalo tento tým kvůli nezaplaceným účtům, a nyní je veřejným tajemstvím, že Effenbert by už v Donington měl chybět. Pilot týmu Mark Aitchison není ostatně přihlášen do celého MS, nýbrž je vždy přihlašován závod od závodu...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist