König má potenciál dojíždět na bodech, říká Kněžínek

Dvacet let se pohybuje v paddocku světového šampionátu superbiků. Začínal u Ondřeje Ježka, nyní pomáhá Oliveru Königovi v týmu Orelac Racing Movisio. Zároveň elektronik Michal Kněžínek byl u několika dalších závodníků. „Oliver má určitě potenciál jezdit na bodech. Kdyby se nám nekazila tolik technika v závodech, dokázali bychom to všem také v letošním roce,“ dodal zkušený Kněžínek, který si spolupráci pochvaluje. V akci bude také o víkendu, kdy zavítá seriál superbiků do španělské Aragonie.

Ví, jak už na něj. Když se například po trénincích na závodním okruhu vrátí Oliver König do boxu, neosloví ho ihned s dotazem na techniku. „Pochopil jsem, že potřebuje chvíli času. Musí si totiž všechno nejdříve rozmyslet, aby nám pak poskytl zpětnou vazbu. Je to pro něho důležité,“ dodal úsměvem specialista na elektroniku Kněžínek. Podle něho se už naučil König podávat dobré a přínosné informace o chování motorky.

„Dříve to bylo z Olivera těžké dostat, delší dobu se rozmýšlel. Teď už je to lepší. Zajímá nás, jestli je motorka na trati tvrdší nebo měkčí, jak se chová podvozek. Nebo jestli se přehazuje hůře nebo lehce,“ popsal rutinní záležitosti Kněžínek. V týmu Orelac Racing Movisio mu pomáhá také Ondřej Ježek, současný rider coach Königa. „Dostáváme zpětné informace také od něho, protože vše sleduje přímo z trati. Je to pro nás rozhodně přínosné,“ dodal Kněžínek, který by rád viděl českého jezdce v MS superbiků na lepších místech.

König je totiž stále v letošní sezoně bez bodu. Na vině je podle Kněžínka také jeho technika – závodní stroj kawasaki. „Když se nám stane nějaký technický problém, tak bohužel většinou v závodě, což není vůbec ideální. Například na jeho domácí trati v Mostě měl Oliver smůly opravdu hodně a nemohl jet zcela naplno. Přitom je rozhodně rychlým klukem, už bych mu přál, aby zajížděl na přednějších pozicích,“ doplnil Kněžínek, který není jediným mechanikem či specialistou na elektroniku v paddocku MS superbiků.

Šikovné české ruce tu prý mají skvělou pověst. „Ví se o nás, že si umíme poradit v jakékoliv situaci, improvizujeme a jsme rychlí. Když se dívám na jiné národnosti v tomto oboru, tak je fakt, že některým to trvá delší dobu při práci. Ale nechci být moc konkrétní,“ zakončil s úsměvem Kněžínek. Ten má k ruce v týmu dalšího českého mechanika – Lukáše Poršeho. Pomáhat budou Königovi od pátku do neděle ve španělské Aragonii, přímé přenosy ze závodního víkendu poběží na Nova Sportu.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist