Jezdecké názory z podia

Jak viděli dnešní hodně těžké závody na britském okruhu Silverstone jeho hlavní protagonisté.

Francouz Loris Baz měl samozřejmě hodně velkou radost po svém prvním velkém vítězství a to teprve v 11. závodě kubatury superbiků. Ovšem štěstím zážili i oba dva piloti týmu BMW Italia Michael Fabrizio a Ayrton Badovini.
Tento den tak brzy Loris Baz určitě nezapomene: "Podmínky byly totálně bláznivé. Na suchu jsem měl problémy s gripem, ale jak začalo pršet, tak jsem začal zrychlovat. Na konci bylo opravdu mokro, ale já jsem se udržel na motocyklu. Jsem moc rád za toto vítězství, neboť by ho chtěl věnovat Joanovi [Lascorz]", řekl 19-letý Francouz, druhý nejmladší vítěz superbikového závodu na světové úrovni, který se dostal do továrního týmu Kawasaki teprve v Doningtonu, když nahradil těžce zraněného Španěla Joana Lascorze a jehož forma má neuvěřitelně stoupající křivku.

Zářící obličeje ale bylo vidět po druhém a třetím místě i v týmu BMW Italia. "Byl to doslova bláznivý závod a já jsem neuvěřitelně šťastný, že zde stojím na podiu", řekl druhý v cíli Michel Fabrizio, jehož týmový kolega Badovini havaroval na cílové rovince.

"Je to něco neuvěřitelného, projet cílem bez motocyklu. Jsem hrozně, opravdu hrozně šťastný, že jsem se takto umístil. Byl to pro mě a pro tým hodně těžký závodní víkend, ale za těchto podmínek jsem mohl jet opravdu nadoraz. Pro mě je to hrozně důležité", okomentoval Ayrton Badovini hodně divoce vypadající scénu na cílové rovince.

Sylvain Guintoli se po svém vyhazovu od týmu Liberty Racing v Brně opravdu radoval, že mohl s týmem PATA Racing tento nečestný úder bývalému týmu v Silverstone vrátit.
Sylvain Guintoli byl poslán týmem Liberty Racing v Brně "na dlažbu", nesměl tam závodit a našel útočiště u týmu PATA. V prvním závodě na Silverstone se bohužel rozhodl pro mokré pneumatiky, ale trať zůstala po většinu závodu suchá. Ve druhém závodě pak slavil vítězství: "Bylo to v minulých dnech jako na houpačce, tedy nahoru a zase dolů. V Brně jsem seděl na ulici, a nyní jsem pomocí týmu PATA a jeho motocyklu Ducati mohl tento úder pod pás vrátit. Všechno fungovalo opravdu skvěle".

"V prvním závodě jsme prostě zvolili špatné pneumatiky, neboť nebe bylo hodně tmavé a mysleli jsme si, že bude pršet. Bylo to 'from zero to hero'. Po prvním závodě jsem byl na sebe tak naštvaný, že jsem chtěl ve druhé jízdě dobře odstartovat a ujet pryč. Když ke mně přijel Loris [Baz], tak jsem se rozhodl raději zpomalit, než abych zůstal i podruhé bez bod. Bylo to moje první vítězství pro tým PATA a doufám, že nebylo poslední a ještě jich bude mnoho následovat", byl velmi spokojený sympatický francouzský jezdec Sylvain Guintoli, kterému po jeho úspěchu gratulovali i technici a personál jeho bývalého týmu.

Naproti tomu stál jeho mladší krajan Loris Baz už podruhé během deštivého závodního víkendu na podiu: "Fantastický víkend! Před druhým závodem sice nepršelo, ale jak jsme stáli na startovním roštu, tak začalo. Chtěl jsem na začátku šetřit pneumatiky, dokud nebude opravdu úplně mokro, ale Sylvain a Kuba [Jakub Smrz] poodjeli hned pryč a tak jsem se musel vydat rychle za nimi".

"Byla to pro nás hodně těžká neděle, když těsně před přerušením prvního závodu jsem ne vlastní vinou upadl. Vzhledem k opravě motorky ještě na gridu jsme neměli čas řešit pneumatiky. Na konci druhé jízdy jsem stejně jako řada jiných, upadl. Byl jsem tedy rád, že závod byl přerušen a já jsem se mohl postavit na podium", řekl po dnešním druhém závodě šťastný český jezdec Kuba Smrž, který zde absolvoval jubilejní 150. závod své superbikové kariéry (2007-2012), a který je tak po Fabriziovi druhým služebně nejstarším pilotem celého seriálu WSBK. Tento víkend neznamenal pro Smrže jen třetí vyhrané Superpole v jeho kariéře (Misano 2009, Miller 2012, Silverstone 2012), ale získal zde i své páté podium v kariéře (Assen 2009, Donington 2011, Miller 2011 a Nürburgring 2011, Silverstone 2012).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist