Druhý podnik MS Superbike – Thajsko

Druhý podnik sezony mistrovství světa superbikových motocyklů zamíří do Thajska, kde na jezdce a týmy čeká tropické prostředí s vysokými teplotami a vlhkostí. To vše řádně prověří kondici jezdců, ale také spolehlivost techniky a znalosti jednotlivých týmů v hledání toho správného nastavení, které kombinuje ideální výkon s minimálním opotřebením pneumatik. Součástí seriálu je také brněnský závodník Ondřej Ježek, který jede svoji první superbikovou sezonu v barvách stáje Grillini Racing. Víkend na okruhu Chang International Circuit Buriram startuje už tento pátek prvními volnými tréninky WorldSBK a World SSP - Motul Thai Round.

Kapitoly článku

Loni vyhrál první závod superbiků Jonathan Rea (Kawasaki). Závod měl celkem dvacet kol a trval přes půl hodiny (31'32,311). Na druhém místě dojel se ztrátou dvou desetin Tom Sykes (Kawasaki) a třetí Michael van der Mark (Honda) už ztrácel před devět sekund. Nejrychlejší kolo nastavil Jonathan Rea časem 1'33,936 sekundy. Ve druhém klání zvítězil o den později Tom Sykes. Druhý Jonathan Rea projel cílovou čarou o necelé dvě desetiny pomaleji, Třetí Chaz Davies (Ducati) ztratil tři desetiny.

Závod mistrovství světa FIM Supersport vyhrál Jules Cluzel (MV Agusta) před Kenanem Sofuoglem (Kawasaki) a Patrickem Jacobsenem (Honda). Nejrychlejším kolem závodu je 1'38,618 sekundy v podání Kyle Smitha (Honda).

WorldSBK

Rekord okruhu – Jonathan Rea (2015) – 1'33,817
Rekord na kolo – Jonathan Rea (2015) – 1'33,382

WorldSSP

Rekord okruhu – Jules Cluzel (2015) – 1'37,887
Rekord na kolo – Kenan Sofuoglu (2015) – 1'37,345

Chang International Circuit Buriram – Thajsko

Délka okruhu – 4554m
Počet zatáček – 12
Pravých – 7
Levých – 5

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2017. Nezapomeňte, první závod World SBK startuje už v sobotu, druhý se jede v neděli a to navíc s novým složením jezdců v prvních třech řadách !!!

FIM Superbike – Preview

Loni Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) jeden závod v Thajsku vyhrál a ve druhém bral stříbro, takže z jeho pohledu určitě úspěšná mise. Na druhé kolo přijíždí Severní Ir a obhájce titulu s plným počtem bodů a velkým odhodláním si na konto připsat další double.

Na druhé pozici průběžného hodnocení je s čtyřiceti body Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Velšan v Austrálii velmi dobře zabojoval a Rea ho porazil jen s minimálním rozdílem. V obou závodech na Phillip Islandu byl Davies hlavním hráčem a v této roli má v úmyslu pokračovat také o nadcházejícím víkendu.

Čtyřiadvacet bodů ztrácí na prvního Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), třetí jezdec v pořadí. Britský závodník byl na Phillip Islandu třetí v prvním závodu, nicméně ve druhém už v Top3 nefiguroval a na konto si připsal deset bodů. Celkem má šestadvacet bodů a na druhého Daviese ztrácí čtrnáct bodů.

Šestadvacet bodů má na kontě také Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), takže třetí místo v průběžném hodnocení superbikového seriálu je sdílené dvěma jezdci. Lowes byl v obou australských závodech čtvrtý, takže hned na úvod sezony dost blízko stupňům vítězů, což Brita pochopitelně těší. Šanci zaútočit na nejlepší trojku v Thajsku rozhodně využije.

Pátým jezdcem v pořadí je Xavi Forés (Barni Racing Team), který nasbíral jednadvacet bodů, ale na třetí pozici mu jich teď schází jen pět. Španěl předváděl výborné výkony už v testech a v samotných závodech bojoval o stupně vítězů, které mu prozatím unikly. V Thajsku může být vše jinak.

Brit Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse) si nevedl vůbec špatně vzhledem k tomu, jak velké technické problémy měli v testech. Devatenáct bodů, ztráta sedmi bodů na Lowese se Sykesem, to určitě není špatná výchozí pozice do nové sezony.

Po šestnáct bodů má na kontě Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). První závod s Ducati Melandri nedokončil, ale o den později už slavil na stupních vítězů. Ital je od prvního kola ve hře o vítězství a to je samozřejmě jen dobře, protože závody superbiků tak s větším počtem favoritů získávají na sledovanosti. VD Marc nasbíral šestnáct bodů z obou závodů v Austrálii (7+9) a jelikož jede první sezonu s Yamahou, také to nebyl vůbec špatný vstup do sezony.

Jezdec Aprilie Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) určitě myslel navíc, ale prozatím se bude muset spokojit s devátým místem a čtrnácti body za osmé a desáté místo v cíli. Tým Milwaukee Aprilia má tovární podporu, ale Laverty zatím není jezdcem, který by byl součástí vedoucí skupiny. První desítku uzavírá Jordi Torres (Althea BMW Racing Team). Tento talentovaný jezdec měl druhý australský závod s nulou, protože mu motorka odešla krátce před startem.

Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) má za sebou první dva závody v mistrovství světa superbiků. Obě klání sice dokončil, ale na nebodovaných pozicích. V sobotu Ježek zajel na osmnáctou pozici, v neděli byl sedmnáctý. Je třeba také myslet na to, že Ježek před sezonou vůbec s týmem netestoval a jeho první kontakt s Kawasaki byl pár dnů před prvním kolem na Phillip Islandu. Buriram je poměrně nová trať, takže kdo ví, možná první světové body získá Ondřej Ježek už o nadcházejícím víkendu.

Stav WorldSBK 2017 po závodu v Austrálii:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 50
2. CHAZ DAVIES DUCATI 40
3. TOM SYKES KAWASAKI 26
4. ALEX LOWES YAMAHA 26
5. XAVI FORÉS DUCATI 21
6. LEON CAMIER MV AGUSTA 19
7. MARCO MELANDRI DUCATI 16
8. MICHAEL VD MARK YAMAHA 16
9. EUGENE LAVERTY APRILIA 14
10. JORDI TORRES BMW 9
11. LORENZO SAVADORI APRILIA 7
12. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 7
13. MARKUS REITERBERGER BMW 7
14. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 6
15. NICKY HAYDEN HONDA 5
16. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 5
17. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
18. STEFAN BRADL HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist