Druhý podnik MS Superbike – Indonésie

Jen týden po úvodním podniku světového šampionátu superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship 2023 je na programu druhé kolo, které je na okruhu Pertamina Mandalika International Street Circuit v Indonésii. Loni to byl předposlední podnik sezony, kde se definitivně rozhodlo o titulech v kategorii FIM Supersport a FIM Superbike. Letos sezona v Indonésii teprve začíná. Před sebou máme ještě spoustu závodů a jezdci spoustu příležitostí být mezi nejlepšími. Velkou neznámou je počasí, protože víkendová předpověď není v tomto směru ideální a déšť může znovu zamíchat pořadím.

Kapitoly článku

Pertamina Mandalika International

Dráha nově vybudovaného areálu Pertamina Mandalika International Street Circuit na ostrově Lombok měří celkem 4310 metrů a nejdelší rovinka má 507 metrů dlouhou. V jednom kole jezdci projedou celkem 17 zatáčkami z toho 11 jich je pravých a jen 6 levých. Paddock nabízí až 40 garáží, pro fanoušky je 50 tisíc míst k sezení a tribuny podél trati pojmou dalších 138 tisíc lidí. Pokud se na ostrově nezávodí je z dráhy klasická dálnice. Paddock, Grand Stand Seating, Non-Seated Area (tribuny na stání), a Hospitality Suites (až 7000 lidí) jsou tedy jen dočasné stavby.

„Loni byly práce na obnově povrchu okruhu Mandalika dokončeny jen několik dní před závodem a my se rozhodli, aniž bychom znali vlastnosti nového asfaltu, přivézt zadní pneumatiky, které jsou z hlediska opotřebení trochu více chráněné,“ uvedl Giorgio Barbier z Pirelli. „Výběr se skládal z pneumatik SCX B0800, SC0 a SC1. Následně bylo zřejmé, že pneumatika SC1 nebyla prakticky vůbec použita, protože při vysokých teplotách asfaltu nebyla schopna nabídnout takovou přilnavost, jakou místo ní dokázala zaručit pneumatika SC0. Pro letošní rok jsme se rozhodli potvrdit modely SC0 a SCX B0800 přidáním modelu SCQ pro kvalifikaci a závod Superpole. Vpředu jsou potvrzeny modely SC1 a SC2. Budeme tedy spoléhat téměř výhradně na standardní pneumatiky, které si všichni motocyklisté mohou běžně koupit. V Indonésii je v tomto čase období dešťů, takže by se do akce mohly vrátit pneumatiky do mokra, které se používaly již v Austrálii.“

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike – preview

Po úvodním kole, které jezdci superbikového šampionátu absolvovali o víkendu v Austrálii, je na první pozici průběžného hodnocení Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati). Španěl vyhrál všechny tři klání a na kontě má 62 bodů, tedy plný počet. Na cestu za obhajobou titulu mistra světa tak rozhodně vykročil pravou, ale jsme teprve na samotném začátku sezony, takže předvídat toho zatím moc nejde. Uvidíme jak si Bautista povede v Indonésii, protože právě tam loni na podzim vyhrál všechny závody Turek Razgatlioglu.

Výborným způsobem zahájil sezonu Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž nyní patří průběžná druhá pozice se ztrátou 28 bodů na prvního Bautistu. Locatelli byl třetí ve druhém závodě a tak má letos na kontě první stupně vítězů. Uvidíme, zda si nasazené tempo udrží, jelikož Indonésie třem ladičkám sedí.

Tři body za Locatellim, 31 bodů za vedením v soutěži, je třetí v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Vícenásobný šampion zajel hned v prvním závodě na stupně vítězů, když cílem projel druhý, další dva závody už tak úspěšné nebyly, ale získal důležité body a díky nim se drží v Top3. Stejně jak Rea má na kontě 31 bodů také Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati). Italský závodník zajel na druhé místo ve sprintu a druhý byl také ve druhém hlavním klání. Pro Rinaldiho rozhodně velmi dobrá výchozí pozice pro víkend v Indonésii.

S 25 body je na páté pozici průběžného hodnocení Axel Bassani (Motocorsa Racing). Italský závodník je nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmy a tím pádem pracuje na obhajobě titulu pro netovárního jezdce. Bassani ztrácí na dva jezdce před sebou jen šest bodů a vzhledem k tomu, jak dobře si v Austrálii vedl, bude jeho cílem usilovat o Top3.

Na šestém místě je Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž vstup do sezony příliš nevyšel. Sice vyhrál Superpole, ale to mu v Austrálii stačilo na zisk 23 bodů. Ve druhé hlavním závodě spadl, když do něho narazil padající Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), a tento bodový výpadek je nyní znát. Na vedení v soutěži mu chybí 39 bodů a ty se bude snažit co nejvíc umazat v Indonésii, kde loni všechny závody vyhrál.

Jediný bod za šestým Razgatlioglem je sedmý Iker Lecuona (Team HRC). Španěl byl v obou hlavních kláních šestý, což by rád změnil v Indonésii. Lecuona má navíc, uvidíme, jak se mu to podaří prodat. Druhým nejlepším jezdcem soukromé stáje v pořadí je průběžně osmý Philipp Öttl (Team GoEleven). Nejlepším nováčkem je prozatím devátý Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team). První desítku uzavírá Xavi Vierge (Team HRC).

Český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) v Austrálii na body nedosáhl. Techniku má zatím starší, takže první hlavní závod nedokončil kvůli poruše, ve druhém byl osmnáctý. Změnu k lepšímu v týmu očekávají od Assenu, kde má König získat lepší a konkurenceschopnější technický komplet Kawasaki.

MS Superbike – stav po Austrálii:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 62 bodů
2. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 34
3. JONATHAN REA KAWASAKI 31
4. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 31
5. AXEL BASSANI DUCATI 25
6. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 23
7. IKER LECUONA HONDA 22
8. PHILIPP OETTL DUCATI 20
9. DANILO PETRUCCI DUCATI 15
10. XAVI VIERGE HONDA 14
11. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 12
12. SCOTT REDDING BMW 10
13. REMY GARDNER YAMAHA 10
14. GARRETT GERLOFF BMW 8
15. ALEX LOWES KAWASAKI 6
16. MICHAEL VAN DER MARK BMW 4
17. LORIS BAZ BMW 1
18. HAFIZH SYAHRIN HONDA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist