Devátý podnik MS Superbike – Misano

Devátý podnik sezony zavede světový šampionát superbikových motocyklů na pobřeží Jadranu. Vzhledem k tomu, že je červenec, můžou týmy na okruhu v Misanu očekávat opravdu letní počasí a vysoké teploty, které jsou ne vždy pro všechny pozitivem. Na okruhu, který nese jméno Marca Simoncelliho, bude závodit kompletní sestava seriálů WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a evropského šampionátu Superstock1000.

Kapitoly článku

Závodní okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli leží nedaleko od města Misano Adriatico v provincii Rimini v Itálii. Všude kolem krásné pláže, moře v pozadí a zpravidla příznivé povětrnostní podmínky, které v tomto koutu světa nabízí ideální podmínky k závodění. V roce 2015 opatřili povrch dráhy novým asfaltem a zároveň s Dornou prodloužili smlouvu na pořádání závodů minimálně do konce roku 2019. Závodní dráha má celkem 4226 metrů a 16 zatáček - 6 levých a 10 pravých. Závodí se ve směru hodinových ručiček.

!!! Tipujte na výsledky závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK je v sobotu, druhý je v neděli !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

World SBK – rekordy:
Rekord okruhu – 1'34,720 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'33,662 – Tom Sykes (2017)

Po dalších dvou vítězstvích, které si na konto Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) připsal v Laguně Seca, vede šampionát jezdec tovární stáje Kawasaki náskokem 75 bodů. Rea vyhrává závody, může startovat první nebo devátý, stále má na to být v cíli první. Bohužel je málo jezdců, kteří mu dokážou konkurovat, což není dobré a superbikový šampionát by rozhodně potřeboval posílit jezdeckou sestavu. A nejen to, také ostatní výrobci by se měli zamyslet a svým týmu ve WSBK dát adekvátní podporu. Každopádně Rea je na nejlepší cestě obhájit titul mistra světa.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) měl před začátkem letošní sezony ambice vyhrát titul mistra světa, protože tomu napovídaly i výsledky ze závěru sezony 2017, nicméně už v Austrálii klopýtl, kde nevyužil Reova zaváhání a naopak do druhého podniku sezony nastupoval jako sedmý. To byl možná pro Daviese klíčový bod sezony. Ztráta 75 bodů na prvního je velká, takže pro Daviese bude nejlepší se soustředit na zisk druhého místa.

Výborně si vede Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), jemuž patří třetí místo v průběžném hodnocení a zároveň je posledním jezdcem, který překročil hranici dvou set bodů. Holanďan je jedním z velkých talentů superbikového šampionátu a jedna z nadějí, že třeba už v příštím roce bude pravidelně bojovat o vítězství v závodě. Po skončení víkendu v Misanu bude v případě WorldSBK letní přestávka a tu VD Mark společně s průběžně pátým Alexem Lowesem (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) využije k cestě do Japonska, kde koncem července pojedou s Yamahou osmihodinový závod v Suzuce.

Britský závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) má letos těžkou sezonu. Týmovému kolegovi nestačí a ztrácí na vedení v soutěži 124 bodů, což je pro jezdce jeho formátu až příliš na to být v pohodě. V Brně došlo ke kontaktu s Jonathanem Rea, což Sykes samozřejmě neplánoval, ale Rea v tom viděl jistý záměr a Sykesovi hned v dalším průjezdu tleskal. To bylo naprosto zbytečné gesto a situace v týmu je hodně napjatá. Sykes to přiznal během víkendu v Laguně, když říkal, že za rozpory v týmu stojí šéf technik Jonathana Rea, kterým je Pere Riba. Vzhledem k tomu, že Rea s Kawasaki prodloužil, je možné, že Tom Sykes z týmu odejde a hovoří se o tom, že by ho mohl nahradil Leon Haslam.

Po skončení závodů v Laguně Seca potvrdil start v Misanu Karel Hanika, který jel na západním pobřeží USA ve WorldSBK poprvé a hned si na konto připsal pět bodů. Závody na pobřeží Jadranu budou v již známějším prostředí, takže uvidíme, jak si brněnský závodník povede v sedle Yamahy Guandalini Racing. (aktualizováno) Bohužel Karel Hanika si na Pannoniarigu zlomil klíční kost, takže závod v Misanu bude muset vynechat.

FIM Superbike – Stav MS po USA:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 320
2. CHAZ DAVIES DUCATI 245
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 215
4. TOM SYKES KAWASAKI 196
5. ALEX LOWES YAMAHA 183
6. MARCO MELANDRI DUCATI 168
7. XAVI FORES DUCATI 154
8. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 91
9. EUGENE LAVERTY APRILIA 89
10. JORDI TORRES MV AGUSTA 80
11. LORIS BAZ BMW 79
12. LEON CAMIER HONDA 75
13. LORENZO SAVADORI APRILIA 75
14. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 54
15. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 49
16. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 47
17. JAKE GAGNE HONDA 37
18. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 24
19. PJ JACOBSEN HONDA 21
20. LEON HASLAM KAWASAKI 14
21. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
22. KAREL HANIKA YAMAHA 5
23. BRADLEY RAY SUZUKI 3
24. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
25. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist