Devátý podnik MS Superbike – Lausitzring

Po víc jak měsíční přestávce je tu deváté kolo světového šampionátu superbiků - Prosecco DOC German Round. V Laguně Seca naposledy závodili pouze jezdci týmů WorldSBK, nyní už budou v paddocku také zástupci zbývajících šampionátů WorldSSP, WorldSSP300 a STK1000. Jediným stálým zástupcem z České republiky je Ondřej Ježek (WorldSBK). Devátý podnik sezony startuje prvními tréninky v pátek 18.srpna 2017.

Kapitoly článku

EuroSpeedway Lausitz (GER)

Závodní areál EuroSpeedway Lausitz začali stavět v roce 1998 a do provozu byl uveden v roce 2000. Tehdy vyšel na 158 milionů euro. Okruh leží nedaleko Klettwitz, ve spolkové zemi Braniborsko, blízko hranic s Českou republikou a Polskem. Je postaven tak, že lze využít různé jeho konfigurace s různou délkou dráhy a počtem zatáček. Pro superbiky je dráha dlouhá 4255 metrů s osmi levými a šesti pravými zatáčkami. Z tribun může závody sledovat na 120tisíc diváků. Přestože byl okruh projektován tak, aby splňoval náročné bezpečnostní předpisy, byly tam hned tři těžké nehody. Rok po otevření tam zahynul při testech Audi R8 bývalý pilot formule 1 Michele Alboreto, pár dní na to zemřel další jezdec a ve druhé půlce roku 2001 tam při nehodě přišel o nohy Alex Zanardi. Ten se pak už s protézami na Lausitzring vrátil v roce 2003.

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Po šestnácti závodech sezony vede šampionát náskokem 59 bodů Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), úřadující mistr světa, který má velmi obře nakročeno k další obhajobě. Jezdec tovární Kawasaki nebodoval jen v jediném závodě jinak byl pokaždé na stupních vítězů. Na kontě má devět vítězství, pět druhých míst, jedno třetí a tři starty z pole position. Rea jako jediný překročil hranici tří set bodů a je jisté, že minimálně v Německu jeho soupeři ještě tuto metu nepřekročí. V létě Rea s týmem na Lausitzringu testoval, takže na nadcházející víkend je připraven velmi dobře.

Britský závodník Kawasaki a mistr světa z roku 2013 Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) je v průběžném hodnocení na druhé pozici. Na Lausitzringu má za sebou dvoudenní test, což by mu mohlo umožnit nasadit hned od začátku víkendu laťku natolik vysoko, aby měl šanci v obou závodech porazit týmového kolegu. Ztráta 59 bodů je celkem dost velká, ale vzhledem k tomu, že máme do konce ještě deset závodů, prozatím ještě nemá Sykes nic ztraceno.

Na třetí pozici je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který letos plánoval útok na titul, ale to zřejmě bude muset odložit na příští rok. V Misanu měl velice smolný víkend co se týče sportovního výsledku, protože tam nezískal ani jeden bod. Naopak tam měl ale velké štěstí, protože potom, co v prvním závodu spadl, a zezadu do něj najel Jonathan Rea, vyvázl bez zranění a hned další závod v laguně Seca vyhrál. Na vedení v soutěži teď ztrácí 115 bodů a to je opravdu hodně.

V Německu pojede Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) s vědomím, že má smlouvu na příští sezonu, což mu určitě dodá potřebnou motivaci na prodloužení s týmem odpovědět nějakým hezkým výsledkem. Ital na Lausitzringu společně s týmovým kolegou Daviesem v létě testoval, takže jsou oba připraveni a odhodláni porazit dvojici Kawasaki. Každopádně pro Melandriho to bude poprvé, co bude na tomto německém okruhu závodit.

První pětici průběžného hodnocení superbikového šampionátu uzavírá Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Britský závodník má za sebou úspěšnou letní přestávku, protože jednak s Yamahou prodloužil na rok 2018 a navíc s týmovým kolegou VD Markem vyhráli osmihodinový závod v Suzuce. Nyní se už musí plně koncentrovat na Německo, protože potřebuje zajet lépe než naposledy v Americe, kde získal jen sedm bodů. Jen šestnáct bodů má Lowes za sebou Španěla Xavi Forése (Barni Racing Team), takže aby udržel pátou příčku, bude muset zabrat.

V Německu uvidíme kompletní tým Red Bull Honda World Superbike. V domácím prostředí pojede Stefan Bradl, jemuž v jeho prvním roce jezdce superbikového šampionátu patří v tabulce třináctá příčka. Jeho novým týmovým kolegou teď bude Ital Davide Giugliano, který do konce sezony nahradí Nicky Haydena, který v květnu zemřel na následky zranění, která utrpěl při dopravní nehodě. Giugliano letos krátce závodil v britském šampionátu BSB, kde mu to ale moc nesedlo.

Na divokou kartu se představí Markus Reiterberger (VanZon Remeha BMW), který je jezdcem série IDM. Němec byl součástí světového šampionátu, ale ten předčasně opustil, když uvedl, že potřebuje doléčit zranění. Moc dlouho ale na marodce nebyl, protože závodí v IDM a nyní to ve světě zkusí znovu, jen ale prozatím na jeden domácí víkend.

Změna nastala u týmu Pedercini Racing. Z týmu odešel Alex De Angelis a od Německa tam pojede Riccardo Russo s nímž se ještě před víkendem v Laguně Seca rozloučil tým Guandalini Racing. Právě v barvách tohoto týmu jel v Americe Jakub Smrž, který dostal nabídku dokončit sezonu ve WorldSBK, ale český závodník chtěl dostát svým závazkům v britském šampionátu BSB, takže s díky odmítl.

Jediným českým zástupcem v třídě WorldSBK tak zůstává Ondřej Ježek (Grillini Racing Team). Ježkův stroj rozhodně nepatří mezi špičku v závodním poli a tak je každý závod bojem, alespoň o jeden jediný bod. Zatím byl jeho nejúspěšnější víkend v Misanu, kde získal celkem šest bodů. Před závodem v Německu je Ondřej Ježek průběžně dvaadvacátý a může o nadcházejícím víkendu počítat s podporou českých fanoušků.

FIM Superbike – MS stav po Laguně Seca:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 341 bodů
2. TOM SYKES KAWASAKI 282
3. CHAZ DAVIES DUCATI 226
4. MARCO MELANDRI DUCATI 189
5. ALEX LOWES YAMAHA 148
6. XAVI FORÉS DUCATI 132
7. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 129
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 99
9. JORDI TORRES BMW 94
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 89
11. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 73
12. LEANDRO MERCADO APRILIA 66
13. STEFAN BRADL HONDA 64
14. LORENZO SAVADORI APRILIA 63
15. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 46
16. NICKY HAYDEN HONDA 40
17. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 32
18. RAFFAELE DE ROSA BMW 30
19. LEON HASLAM KAWASAKI 20
20. MARKUS REITERBERGER BMW 19
21. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 14
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 12
23. RICCARDO RUSSO YAMAHA 8
24. JAKE DIXON KAWASAKI 7
25. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
26. JULIAN SIMON APRILIA 4
27. JAKE GAGNE HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist