Desátý podnik MS superbiků – Aragonie

Po Magny-Cours je na programu další evropský závod, který tentokrát přivítá okruh MotorLand Aragón. Sezona postupně finišuje a pro jezdce třídy WorldSSP300 se jedná o jejich předposlední podnik sezony. Zatím není o titulech mistrů světa rozhodnuto v žádném z šampionátů WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300.

Kapitoly článku

MotorLand Aragón

Závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Na dráze MotorLandu závodí jak jezdci seriálu WorldSBK, tak rovněž jezdci mistrovství světa MotoGP.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. MotorLand Aragón nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a zástupcům médií.

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

WorldSBK – preview

Na první pozici průběžného hodnocení je Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), který do této chvíle nasbíral 467 bodů. V každém z dosud odjetém podniku pokaždé alespoň jednou vyhrál, hned čtyřikrát bodoval zlatým triplem a jen dvakrát nebodoval vůbec. Bautista obhajuje titul mistra světa a zatím to vypadá, že není nikdo, kdo by továrního jezdce Ducati zastavil.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) je jediný, kdo by Bautistovi mohl zkřížit plány. V Magny-Cours si vedl výborně, když vyhrál první hlavní závod a sprint, ve druhém hlavním klání byl druhý, takže si drží stabilní úroveň výkonu. Na Bautistu ztrácí 57 bodů, což je dost, ale mohlo to být mnohem méně, pokud by ho v Mostě nevyřadil z boje o vítězství defekt pneumatiky zadního kola. Příští rok Razgatlioglu pojede za BMW a zda to byl správný krok, to nám ukáže až čas.

Třetí v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) získal v Magny-Cours tři třetí místa, takže v jeho případě pozitivní výkon v rámci možností. Ztráta na druhou pozici představuje 120 bodů, a to už je poměrně dost na to, aby uvažoval o titulu vicemistra světa. Víc si Rea musí hlídat záda, protože zatím nic jistého nemá.

Na čtvrtém místě je Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž na třetího chybí 34 bodů. Rea je jezdcem, na něhož nebude snadné najet nějaké body, ale určitě ne nemožné. Právě Rea bude příští rok novým týmovým kolegou Itala Locatelliho. Pátým jezdcem v pořadí je Axel Bassani (Motocorsa Racing), nejlepší netovární jezdec. Šestý Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) prodloužil s týmem Barni Racing a nyní bude usilovat o status nejlepšího netovárního závodníka. Rozdíl mezi ním a Bassanim je na 39 bodech.

První desítku uzavírají jezdci Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), který je v těsném kontaktu s Petruccim, osmý Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) už ztrácí na továrního jezdce Ducati 38 bodů. Za Britem je devátý Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Xavi Vierge (Team HRC), Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) a Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), a tato čtveřice zase usiluje o osmou pozici Lowese.

Český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) letos zatím na bodovaný výsledek nedosáhl. Asi není nic, co by ho povzbudilo a namotivovalo víc než body, takže bude jen dobře, kdyby se mu to povedlo už v prvním klání.

WorldSBK – MS po Magny-Cours:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 467 bodů
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 410
3. JONATHAN REA KAWASAKI 290
4. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 256
5. AXEL BASSANI DUCATI 219
6. DANILO PETRUCCI DUCATI 180
7. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 167
8. ALEX LOWES KAWASAKI 129
9. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 123
10. XAVI VIERGE HONDA 117
11. SCOTT REDDING BMW 108
12. REMY GARDNER YAMAHA 107
13. IKER LECUONA HONDA 94
14. GARRETT GERLOFF BMW 92
15. PHILIPP OETTL DUCATI 69
16. LORIS BAZ BMW 52
17. MICHAEL VAN DER MARK BMW 23
18. BRADLEY RAY YAMAHA 19
19. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 12
20. TOM SYKES BMW 11
21. HAFIZH SYAHRIN HONDA 10
22. LEON HASLAM BMW 2
23. HANNES SOOMER HONDA 1
24. TITO RABAT KAWASAKI 1
25. ISAAC VINALES KAWASAKI 1
26. IVO MIGUEL LOPES BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist