Čtvrtý podnik MS Superbike – Aragonie

Upravená sezona mistrovství světa superbiků nyní míří z Portugalska do Španělska, kde na jezdce a týmy všech tří šampionátů čeká čtvrté kolo sezony – Prosecco DOC Aragon Round. Na okruhu MotorLand Aragón zůstanou týmy WorldSBK dva týdny, jelikož hned další víkend je na stejném okruhu pátý podnik Pirelli Teruel Round.

Kapitoly článku

Závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Na dráze MotorLandu závodí jak jezdci seriálu WorldSBK, tak rovněž jezdci mistrovství světa MotoGP.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou 17 zatáčkami – 10 levými a 7pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. MotorLand Aragón nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a zástupcům médií, jenže letos je kvůli Covid-19 vše jinak a fanoušci na závody přístup nemají.

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po víkendu v Portugalsku je situace v průběžném hodnocení šampionátu příznivá pro obhájce titulu, který je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Severní Ir v Portimau vyhrál co se dalo a vede nyní celou sérii náskokem čtyř bodů. Plně využil Reddingovy neznalosti portugalské tratě a vytěžil z toho maximum.

Tovární jezdec Ducati Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je nyní druhý, ale čtyři body nemusí být až takový problém. Přesto získati takový počet bodů na jezdci Kawasaki může být hodně těžký oříšek. Redding trať ve španělské Aragonii zná jednak z dřívějšího působení v MotoGP, ale také tam nedávno testovali a to včetně jezdců Kawasaki, Hondy nebo Yamahy.

Třetí je Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Team), jemuž na vedení schází 33 bodů, nicméně Turkem je tato pozice určitě vnímána pozitivně a do konce sezony ještě může překvapit. Je to velký talent a Yamaha v něm získala jezdce, který bude jejich číslem jedna, jelikož VD Mark odhází k BMW.

Na čtvrté pozici je Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), který po prvním kole šampionát vedl, jenže ani v Jerezu, a ani v Portimau na stupně vítězů nezajel, takže nebylo možné si pozici udržet a následoval propad až za hranici Top3 na níž teď ztrácí 12 bodů.

V Portimau Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) zajel dvakrát na třetí místo, což mu umožnilo se dostat 9 bodů za čtvrtého Lowese. Pro Holanďana je důležité se dostat co nejvýš, protože by asi nechtěl, aby byl nováček v týmu lepší než on. Třetí místo je prozatím jeho letos nejlepší výsledek.

Druhý člen továrny Ducati Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je průběžně šestý se ztrátou 61 bodů na vedení v soutěži. To už je celkem dost a ani letos to nevypadá, že by Velšan měl atakovat přední pozice. Pro Daviese velká škoda, protože si tím místo u Ducati zřejmě neudrží. Z tří podniků sezony jedno pódium, to je opravdu málo. Nová Panigale V4 R mu prostě nesedí, to se nedá nic dělat.

Až sedmý v pořadí je Álvaro Bautista (Team HRC), který loni bojoval o titul. Jenže to bylo s Ducati, teď závodí s Hondou a na vedení mu po třech kolech chybí 81 bodů. Podle Španěla je třeba na motorce pracovat, ale Honda by už teď ráda viděla nějaké výsledky, protože se jim nedaří ani v MotoGP.

Nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje je osmý Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha). Francouz je vidět vpředu, bojuje o přední pozice, ale ne vždy své snažení dotáhne až do úspěšného konce. Prozatím ani jedno pódium, ale ztráta jen jediného bodu na sedmého Bautistu. Nejlepším jezdcm BMW je desátý Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Brit má skvělé úvodní části klání, ale většinou jeho motorce dojde dech. BMW má oznámit plány ohledně satelitní stáje pro rok 2021.

MS Superbike po Portugalsku:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 136 bodů
2. SCOTT REDDING DUCATI 132
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 103
4. ALEX LOWES KAWASAKI 91
5. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 82
6. CHAZ DAVIES DUCATI 75
7. ALVARO BAUTISTA HONDA 55
8. LORIS BAZ YAMAHA 54
9. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 53
10. TOM SYKES BMW 47
11. LEON HASLAM HONDA 36
12. GARRETT GERLOFF YAMAHA 22
13. MARCO MELANDRI DUCATI 17
14. EUGENE LAVERTY BMW 16
15. SANDRO CORTESE KAWASAKI 14
16. XAVI FORES KAWASAKI 14
17. FEDERICO CARICASULO YAMAHA 12
18. MAXIMILIAN SCHEIB KAWASAKI 10
19. LEANDRO MERCADO DUCATI 7
20. CHRISTOPHE PONSSON APRILIA 4
21. SYLVAIN BARRIER DUCATI 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist