Tým Gert56 by RS Speedbikes v roce 2016 s českou účastí

Německý tým ze saské Pirny Gert56, jenž závodí v seriálu mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů v kategorii World Endurance Cup, se nyní připravuje na další sezónu. V letošním roce tým zaznamenal hned několik změn. Ta zásadní je získání nového generálního partnera týmu. Pro letošní sezónu uzavřel tým Gert56 spolupráci s českým sponzorem, který je zároveň hlavním partnerem a to pro následující dvě sezóny, což je z pohledu českého diváka velmi zajímavá zpráva neboť budeme mít v tomto velmi prestižním šampionátu “Německo-Český“ tým. Další dobrou zprávou pro českého fanouška je nové jezdecké obsazení tohoto týmu v jehož barvách by se měl objevit český závodník.

Vezměme to ale hezky popořadě, jezdecké kvarteto je složeno z velmi rychlých a kvalitních závodníků. V týmu zůstal jejich stálý velmi zkušený německý závodník Rico Löwe. Druhým jezdcem týmu je pro české fanoušky známý německý závodník a to velmi rychlý Didier Grams, který se specializuje především na závody na přírodních okruzích. Grams je několikanásobný mistr neoficiálního mistrovství na přírodních okruzích IRRC, k čemuž přidal hned několik startů na slavných tratích, jakými jsou například Macau Grand Prix nebo North West 200 jedoucí se v severním Irsku. Löwe i Grams mají jako jediní jezdci z týmu zkušenosti s vytrvalostními závody a budou se tak snažit předávat co nejvíce zkušeností svým týmovým kolegům.

Nejmladším jezdcem v týmu bude pětadvacetiletý Němec Sascha Hommel, který má za svou jezdeckou kariéru velmi bohatou historii. Starty v mistrovství Evropy 125ccm, mistrovství světa 125ccm, mistrovství světa Moto2, mistrovství světa Supersport a v neposlední řadě je to mistr německého velmi prestižního šampionátu IDM z roku 2009 v kategorii Supersport.

Čtveřici jezdců týmu Gert56 pro sezónu 2016 uzavírá český road racingový jezdec Petr Bičiště přezdívaný „Kimura“. Bičiště zažil úspěšnou loňskou seznamovací sezónu, když se mu hned v několika závodech na českých přírodních tratích povedlo urvat pódiové umístění a v celkovém hodnocení obsadil pěknou druhou příčku. Za loňskou sezónu zaznamenal tento český jezdec obrovské zlepšení. Sezóna 2016 bude nejenom pro něho ale a Hommela velkou výzvou. Půjde hlavně o získávání nových zkušeností a co nejrychlejší zadaptování se do závodů vytrvalostního mistrovství světa.

Ještě nutno podotknou jedno české jméno v tomto týmu a to Jiřího Látra z hradeckého Motorpoweru, který je specialistou na podvozky a bude se tak starat o přípravu týmových motocyklů po stránce podvozků a vyhodnocování telemetrie.

V neděli 17. ledna tým absolvoval oficiální představení na motocyklové výstavě v německých Dráždanech, kde tým poprvé odhalil nový motocykl a kompletní týmové složení pro letošní sezónu. Další zastávkou týmu Gert56 by měli být březnové předsezonní testy na portugalském okruhu Portimao. Tento portugalský okruh letos premiérově navštíví seriál mistrovství světa endurance po zahajovacím podniku v Le Mans.

Tým pojede na litrovém BMW S1000RR specifikace Superstock a měl by se zúčastnit celého šampionátu vyjma japonské Suzuki, kde startují pouze tovární týmy, a tudíž zde nepojedou soukromé týmy kategorie Stock.

O chod celého týmu se stará týmový manažer Karsten Wolf, který má řadu zkušeností s vedením týmu v tomto seriálu. Karsten se vyjádřil k plánům pro nadcházející dvě sezóny slovy: „Chceme se prosadit mezi nejlepší týmy na světě. V sezóně 2016 jsou plány jasně dány, na konci závodního roku bychom se chtěli pohybovat v nejlepší desítce kategorie Stock. V sezóně 2017 to doufejme bude o mnoho lepší a naše ambice jsou dojíždět v závodech mezi třemi nejlepšími, abychom se na konci sezóny pohybovali v první pětce nejlepších týmů.“

Další velmi důležitou tváří týmu Gert56 bude Franky Heidger, který má pozici trenéra jezdců a jako koordinátor bude formovat tvář a směr týmu k co nejlepším výsledkům. Sezóna vytrvalostních závodů odstartuje v dubnu a pevně doufáme, že se díky tomuto týmu najde větší sledovanost těchto závodů pohledem českého fanouška.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist