Finále FIM EWC letos v Suzuce nebude

Země vycházejícího slunce má velké problémy s pořádáním sportovních akcí mezinárodního charakteru, jelikož do Japonska nemůžou kvůli Covid-19 sportovci a tudíž ani světové týmy mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů. Jelikož by tak v Suzuce startovali jen domácí jezdci a týmy, pořadatel letošní ročník zrušil. Stalo se tak vůbec poprvé od premiéry Suzuki v roce 1978.

Vládní nařízení ohledně šíření koronaviru a prevence spojená s bojem proti onemocnění Covid-19 jsou v Japonsku stále přísná a země je více méně uzavřená nejen pro sportovce z celého světa, ale také pro obchodníky. Nejdřív kvůli plánované olympiádě posunuli termín pořádání osmihodinovky, posléze kvůli koronavirové zdravotní krizi odložili finále sezony v Suzuce na listopad a nyní padlo definitivní rozhodnutí závod zrušit.

François Ribeiro (šéf Eurosport Events) k zrušení závodu v Suzuce uvedl: „Hodně intenzivně jsme s Mobilitylandem (promotér závodu) pracovali na změně termínu závodu z července na listopad, což bylo poprvé od roku 1978, a pak pracovali na vstupu do Japonska pro mezinárodní týmy a jezdce se zvláštním obchodním vízem. Naše naděje skončily se vstupními omezeními pro cizince.“

„Zrušení letošního ročníku Coca-Cola Suzuka 8 Hodin nebylo otázkou přístupu diváků. Rozhodnutí padlo z toho důvodu, že tento ikonický podnik nechtěli jet jako domácí závod. Osmihodinovka v Suzuce, nejprestižnější světový závod posledních čtyřicet let, nemůže být bez špičkových mezinárodních jezdců.“

Prvním letošním podnikem vytrvalostního MS - FIM Endurance World Championship, je koncem měsíce závod 24Hodin Motos/Le Mans s termínem 29.-30.srpna 2020. Závěr sezony by tak měl nabídnout další 24hodinový závod v Le Castellet, který je v kalendáři plánován na 19.-20. září 2020.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist