FIM EWC – Pole position ve SPA získal tým YART Yamaha

Druhý podnik MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů pokračuje o nadcházejícím víkendu čtyřiadvacetihodinovým závodem SPA EWC 24H Motos. Tréninky a kvalifikace jsou tentokrát pouze v pátek, sobota ve dvě odpoledne je termínem startu. Podobně jak ve středu test, vyhrál tým YART Yamaha také volný trénink. V kvalifikacích byli znovu nejrychlejší jezdci stáje YART Yamaha a proto jim patří první pozice na startu. Závod živě vysílá TV Eurosport2.

Volný trénink
Nejrychlejším časem volného tréninku se prezentovali jezdci týmu YART Yamaha Official EWC Team. Byl to právě český závodník Karel Hanika, kdo dopoledne nastavil maximu na hodnotu 2’19,663 sekundy. Tovární tým Yamahy byl o téměř jednu sekundu rychlejší než druzí v pořadí Yoshimura SERT Motul. Domácí tým BMW Motorrad World Endurance Team byl se ztrátou 1,108 sekundy třetí, čtvrtý F.C.C. TSR Honda France ztrácel 1,529 sekundy a pátý další belgický tým KM99 byl o 2,2 sekundy pomalejší. Slovenský Maco Racing byl s kolem za 2’25,854 sekundy jednadvacátý v pořadí. Tým z České republiky Uniserv Moto82 na startovní listině nefiguruje.

Kvalifikace (1)
V kvalifikaci jezdců označených modrou páskou vyhrál tým YART Yamaha Official EWC Team díky kolu Niccolo Canepy, který zajel čas 2’19,154 sekundy. Druzí byli se ztrátou devíti desetin Yoshimura SERT Motul, třetí čas v pořadí měl tým F.C.C. TSR Honda France, který ztrácel 1,107 sekundy.

Kvalifikaci jezdců označených žlutě vyhrál znovu tým YART Yamaha Official EWC, jehož jezdec Marvin Fritz nastavil nejrychlejší kolo na hodnotu 2’19,352 sekundy. Necelých osm desetin ztratil druhý BMW Motorrad World Endurance Team, třetí byl Yoshimura SERT Motoul, jehož ztráta byla na 1,366 sekundy.

Také kvalifikaci jezdců s červenou páskou vyhrál tým YART Yamaha Official EWC a to zásluhou Karla Haniky, který v Belgii nastavil maximum na kolo 2’19,347 sekundy. Přes sekundu už ztrácel druhý F.C.C. TSR Honda France, třetí Yoshimura SERT Motul byl se ztrátou 1,6 sekundy třetí.

Kvalifikace (2)
Odpoledne jeli jezdci druhé kvalifikace a v sekci modrých byl tentokrát nejrychlejší Markus Reiterberger z BMW Motorrad World Endurance Team s časem na kolo 2’20,295 sekundy. Se ztrátou pěti desetin byl na druhé pozici další belgický tým KM99, třetí F.C.C. TSR Honda France byl o sedm desetin pomalejší. Tým YART Yamaha Official EWC byl čtvrtý se ztrátou necelých osmi desetin.

V sekci jezdců označených žlutě byl na první pozici výsledkové listiny Sylvain Guintoli, což znamená, že s časem 2’20,512 sekundy byl nejrychlejší tým Yoshimura SERT Motul. Tým KM99 byl se ztrátou 1,064 sekundy druhý, třetí čas nastavil Isaac Viňales z týmu Wókcik racing Team EWC. Čtvrtý byl YART Yamaha Official EWC Team a pátý F.C.C. TSR Honda France.

V kvalifikaci jezdců s červenou páskou zajel nejrychleji Etienne Masson z Yoshimura SERT Motul, jehož maximum na kolo mělo hodnotu 2’21,286 sekundy. Takže pomalejší než v prvních kvalifikacích. Český závodník Karel Hanika ztratil na Massona jen necelou desetinu, takže tým YART Yamaha Official EWC byl druhý, třetí čas měl na kontě belgický KM99. Poslední v jedné sekundě byl čtvrtý BMW Motorrad World Endurance Team.

Výsledkem kvalifikačních jízd je nejlepší průměr 2’19,251 sekundy, což je čas týmu YART Yamaha Official EWC, vítěze kvalifikace a týmu, který do závodu ve SPA odstartuje z první pozice. Na druhé pozici je s průměrem 2’20,210 sekundy domácí BMW Motorrad World Endurance Team. Třetí čas na startu patří týmu Yoshimura SERT Motoul s průměrem na 2’20,285 sekundy. Slovenský tým Maco Racing zajel průměr 2’24,062 sekundy a je čtrnáctý. Nejlepším týmem kategorie Superstock je TECMAS-MRP BMW Racing Team s průměrem 2’23,713 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist