FIM EWC – Pole position v Le Mans má tým YART Yamaha

Ve čtvrtek odpoledne zahájili jezdci MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů přípravu na 43.ročník 24 Heures Motos, třetí podnik sezony FI EWC 2019/2020. Počasí ale první den týmům moc nepřálo, protože v Le Mans místy mrholilo, místy i pršelo. Na úvod byl nejrychlejší tým YART, ale o pořadí na startu měly rozhodnout až časy páteční druhé kvalifikace. A byl to znovu rakouský tovární tým YART Yamaha, který dokázal zabojovat a vyhrát první místo na startu. V barvách tovární stáje závodí Karel Hanika, Marvin Fritz a Niccoló Canepa. Start závodu je v sobotu v pravé poledne a je živě vysílán na TV Eurosport 2.

Čtvrtek, 27.srpna 2020

První volný trénink vyhrál tým YART Yamaha, jehož nejlepším časem na kolo byl 1'36,879 sekundy. O necelé čtyři desetiny pomaleji zajel na druhou pozici tým F.C.C. TSR Honda France, třetí byl BMW Motorrad World Endurance Team. Nejrychlejší pětici pak uzavírají týmy Suzuki Endurance Racing Team a ERC Endurance.

První kvalifikační jízdy ovlivnil déšť, přesto to byli opět jezdci YART Yamahy, kdo dostali tým na nejvyšší pozici kombinace časů. Tým, kde závodí Karel Hanika dosáhl průměru 1'42,225 sekundy a byl o 1,317 sekundy rychlejší než druzí v pořadí ERC Endurance (Ducati), kde na pozici náhradního jezdce nastupuje Ondřej Ježek. Třetím nejrychlejším týmem je Webike SRC Kawasaki France Trickstar, čtvrtým týmem je Wójcik Racing Team a pátým v pořadí BMW Motorrad World Endurance Team.

Večer se jel trénink pod světly reflektorů, aby si týmy odzkoušeli práci za stížených podmínek a jezdci si najel trať ve tmě. S časem 1'37,947 sekundy zajeli nejrychleji u týmu YART Yamaha, jezdci F.C.C. TSR Honda France byli druzí a ERC Endurance třetí.

V pátek jsou na programu druhé kvalifikační jízdy a ty, pokud bude příznivé počasí, rozhodnou o konečné podobě startovního roštu 24hodinového závodu, který odstartují v sobotu v pravé poledne.

Pátek, 28.srpna 2020

Páteční kvalifikační program zahájily týmy druhým volným tréninkem. Vzhledem k minimu najetých kilometrů v sezoně určitě všichni další možnost tréninku jen přivítali. Třebaže opět místy pršelo, dva týmy dokázaly zajet časy pod minutu sedmatřicet sekund. Tentokrát byl s časem 1'36,801 sekundy nejrychlejší Mike Di Meglio z týmu F.C.C. TSR Honda France. Na druhé pozici je s maximem 1'36,893 sekundy YART Yamaha, jehož ztráta činí jen 0,092 sekundy. Třetí v pořadí je BMW Motorrad World Endurance Team.

Druhé kvalifikační jízdy rozhodly o definitivní podobě startovního roštu 43.ročníku 24 Heures Motos v Le Mans. Nejrychleji zajeli jezdci týmu YART Yamaha, jenž do závodu vyrazí z první pozice a bude to Karel Hanika, kdo má s tovární Yamahou závod zahájit. Nejrychleji zajel z trojice jezdců Marvin Fritz, jehož maximem je 1'36,517 sekundy. Niccoló Canepa nastavil 1'36,708 sekundy a Karel Hanika měl maximum na 1'36,895 sekundy. Jejich výsledný průměr je na 1'36,706 sekundy.

Především díky času Markuse Reiterbergera 1'36,164 sekundy je na druhé pozici tým BMW Motorrad World Endurance, třebaže Kenny Foray ani Ilja Mykhalchyk nepřekonali hranici 1'37s. Průměr továrny BMW je na 1'36,899 sekundy. Na třetí pozici se kvalifikoval tým Suzuki Endurane Racing Team (SERT) s průměrem 1'37,337 sekundy. Čtvrtý v pořadí je F.C.C. TSR Honda France a pětici nejrychlejších uzavírá ERC Endurance.

Slovenský tým Maco Racing je s průměrem 1'39,548 sekundy dvacátý v pořadí. Slováci mají pro závod v Le Mans opět Jamese Ellisona, nicméně jejich nejrychlejším jezdcem byl Enzo Boulom s časem na kolo 1'38,594 sekundy.

Během kvalifikace jezdců označených červeně, havaroval jezdec Kyle Smith ze stáje Team 33 Coyote Louit Moto (SST) a dění na trati zastavily červené vlajky, protože bylo třeba sektor druhé zatáčky vyčistit. Stejný tým byl v kvalifikaci jedenáctý a s časem 1'38,417 sekundy nejrychlejší v kategorii SST.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
motokawasaki přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist