Výrazné změny v MS Supersport 2016, třída STK600 končí

Ve středu FIM zveřejnila změny týkající se technických pravidel v mistrovství světa třídy Supersport s platností od roku 2016. Technika v mistrovství světa má co možná nejvíc kopírovat pravidla použita v národních šampionátech. Je to přiblížení se víc superstockům, ale s větší volností pro modifikace. Cílem je jednak snížení nákladů na účast v mistrovství a za druhé navýšení počtu startujících s ohledem na divoké karty pro jezdce v různých zemích světa, kde světový šampionát zrovna zavítá. Rovněž bude přímo v třídě Supersport nová série určena pro jezdec a týmy, kteří se zúčastní pouze závodů v Evropě. Všechny tyto změny znamenají ale konec pro třídu Superstock 600.

Po změnách provedených v třídě Superbike, které po roce fungování zřejmě přinesly požadovanou odezvu, je na řadě třída Supersport. Dorna od momentu převzetí superbikového šampionátu pracuje na změnách, které mají z tohoto mistrovství světa udělat funkční a konkurenceschopný organismus. V případě motocyklů třídy Supersport jde o snížení nákladů, sladění technických předpisů s hlavními národními šampionáty a tím připravit prostor pro jezdce a týmy, kteří mají zájem jet na divokou kartu aniž by museli složitě investovat do úprav motocyklu. A nejen to. Tito jezdci by neměli mít pouze šanci závodit, ale také bojovat o přední příčky s pravidelnými závodníky seriálu.

„Modifikovat technické předpisy v supersportech, tím snížit náklady a navýšit účast jezdců v seriálu je logickým krokem potom, co jsme při podobných změnách dosáhli úspěchu v MS Superbike,“ uvedl Ignacio Verneda z FIM. „Jsme přesvědčení, že tento krok je důležitý pro budoucnost třídy Supersport.“

Součástí mistrovství světa motocyklů třídy Supersport bude nová kategorie, pro níž budou platit stejná technická pravidla, ale která bude pro týmy závodící v Evropě, což je míněno jako další podpora v rámci redukce nákladů pro týmy a začínající závodníky. Díky tomu získají týmy možnost realizace na světové úrovni včetně zviditelnění na televizních obrazovkách a jezdci zase šanci závodit s hvězdami WSS. Název nové série a přesné znění pravidel MS Supersport bude známo později.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist